kalmarhuset

Pernille og Bo har ført deres originale Kalmar-sommerhus ”tilbage” til stilen i 1974

Ubehandlede bræddevægge og patinerede fyrretræslofter pryder Pernille og Bo Eno Fournais’ originale Kalmar-sommerhus i Tibirke Sand, hvor stil og farvevalg er lige så gennemførte, som da huset blev bygget i 1974.

Pernille er helt klar i mælet, når det kommer til det karakteristiske 70'er-sommerhus; 

"Når vi køber et hus fra en bestemt tid med en meget gennemgående stil, så er vi også forpligtet til at bevare netop den stil og føre den videre," siger hun.

Som ejer af et originalt Kalmar-sommerhus fra 1974 er hun sikker i sin sag. De gode, gedigne materialer skal ikke rives ned og smides ud, selvom det betyder, at der er bræddevægge på nærmest samtlige 64 kvadratmeter og fyrretræslofter, ligegyldigt hvor du kigger op. 

"Vi er ofte blevet spurgt, om vi da i det mindste ikke vil hvidpigmentere loftet for at få et mere moderne udtryk, men det kunne vi aldrig finde på," fortæller Pernille.

kalmarhuset-koekken.jpg
Sommerhusets originale køkken valgte Pernille og Bo at bevare trods dets knap 50 år på bagen. Det fik dog en lille makeover, da lågerne blev malet i farven Oregon Grape fra Flüggers stilhistoriske farvekort, hvilket også fik de originale greb til at syne endnu finere.

Sammen med sin mand Bo købte hun sommerhuset med tilhørende anneks i oktober 2017, hvor de i første omgang forelskede sig i den store, ugenerede have på 2250 kvadratmeter. 

"Min mand var en smule i tvivl om selve huset, for der virkelig er meget træ, og når man måske har haft et lille hus med sprossede vinduer og stråtag i tankerne, er det her altså noget helt andet," smiler Pernille.

loppefund.jpg
Tv: En fin loppevase med blomster fra haven og grøftekanten. Th: Der er masser af små kroge til stillebens under de skrå vægge.

Tvivlen varede dog ikke længe, for parret forelskede sig hurtigt ikke bare i den store naturgrund, men også i huset der, udover at stå i stor kontrast til deres lyse, højloftede Københavner-lejlighed, også får Pernille til at tænke tilbage på sit hyggelige barndomshjem fra 70’erne.

Med kun en times kørsel fra parrets faste adresse er Kalmarhuset blevet Pernille, Bo og datteren Mys andet hjem, hvor de ved enhver given mulighed og i alle weekender og ferier kan lægge bylivet i København bag sig for at nyde skov, sø og hav og de mange hyggelige lokale vejboder.

kalmarhuset-stue.jpg
En hyggelig plads ved brændeovnen. Stolen er Børge Mogensens Slædestolen.

"Huset passer perfekt til os, og vi har virkelig følt os hjemme fra første dag," fortæller Pernille, som hver morgen nyder at være den første, der vågner for at holde øje med dyrelivet fra sengekanten, hvor hun kan se både dådyr, ræve, egern og fugle titte frem i haven ved solopgang.

De smukke fyrretræsbrædder giver et varmt udtryk til indretningen, og det har været vigtigt for Pernille at omfavne den originale stil, da hun gik i gang med at indrette huset. 

kalmarhuset-stue3.jpg
Tv: Børge Mogensensofabordet er en gave fra en nabo. Her står en fin flok af Pernilles loppekeramik. Th: De originale 70’er-lofter træder nærmest frem som en skulptur i rummet. Sofaen stod i huset, da familien overtog det, og herefter har Pernille ombetrukket hynderne med lagner fra Jysk. Sofabordet er af Børge Mogensen, tæppet er fra Marokko, og lampen er et loppefund.

"Rummene skal i sig selv være med til at definere stilen. Derfor har jeg også valgt at gå med en blå farve i både køkkenet og på keramikken, fordi jeg synes, at den giver et fint modspil til træværket og fremhæver det og den fine 70’er-tendens rigtig smukt," siger Pernille, som elsker at finde nyt keramik og brugte møbler.

kalmarhuset-sovevaerelse.jpg
Knagen i soveværelset fulgte med sommerhuset. Det gule sengetøj er en ældre model fra Rosenberg Cph, og sengelampen er en vintage Ball fra Frandsen Lightning.

Hun er opvokset med en mor, der også har en svaghed for godt genbrug, så loppeglæden er gået i arv, og hun også den første til at hoppe på cyklen, hvis der er et lille marked i nærheden – og til at træde på bremsen, hvis hun sammen med Bo opdager et lille loppeskilt ved vejen. Og det gør hun tit.

kalmarhuset-sovevaerelse4.jpg
Tv: Datteren My har indrettet annekset sommerligt og luftigt med sartgule vægge og en lyseblå farve på gulvet. Blomsten på væggen og lampen er købt på Tisvilde loppemarked, og tæppet er fra Oles Genbrug. De gule gardiner er fra Ikea. Th: Gul og blå giver evigt solskin på Mys værelse. Kommoden har My fundet gratis på DBA. Hun har efterfølgende malet den med farven Picture Gallery Red fra Farrow & Ball.
kalmarhuset-badevaerelse.jpg
Trævæggene er også en del af det lille badeværelse, hvor parret har fået sat nogle smukke blå fliser op i brusenichen.
kalmarhuset-loppefund.jpg
Selvom Pernille er vild med gode loppefund, er det alligevel de personlige gaver, som kaklerne fra hendes mormor og den lyse Peter Shire-kop, som hun har fået af datteren My, der bliver værdsat allermest.
kalmarhuset-haven.jpg
Sommerhuset ligger i naturskønne omgivelser i Tibirke Sand kun en times kørsel fra parrets lejlighed i København. Havebordet og stolene er storskraldsfund, som Pernille og Bo gjorde, da de tidligere var kolonihaveejere. Efterfølgende har de malet havesættet sort, og i dag står det nærmest som nyt.

Hvem & hvor

Hvem

Pernille Fournais, 52, CADkoordinator hos COWI, Bo Eno Fournais, arbejder på Bordings Friskole.

Hvor

Kalmar sommerhus fra 1974 på 64 kvm med tilhørende anneks på 12 kvm, beliggende på en skøn naturgrund på 2250 kvm i Tibirke Sand.