Rengøring af bilen: Her er dét sted, som de fleste af os glemmer at gøre rent

Rengøring af bilen: Her er dét sted, som de fleste af os glemmer at gøre rent

Hvis du er en af dem, der blot nøjes med at rulle forbi den lokale bilvask, er der god grund til at læse med her. Der er nemlig ét sted, som bilvasken - og de fleste mennesker - overser i rengøring i deres bil.

Motoren buldrer lystigt, du er på vej ud på landevejen, men så kigger du ned og ser papiret fra en chokoladebar, krummerester fra tankens tebirkes og pantflasken, du ikke har fået afleveret. Er det på tide at give din elskede automobil en kærlig overhaling både inden i og uden på?

Hvad end du dyrker en dieselspand, elfartøj eller en rigtig racer, er det ikke til at komme uden om:

Bilen skal rengøres. Men når du først har fået smidt det ophobende småskrald i sidelommerne ud, hvordan griber sig så bedst ad med resten?

ALT.dk spurgte rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset basicclean.dk til råds om, hvad en grundig rengøring af bilen egentlig kræver.

To klude til hårde overflader

Du ved nok allerede, at støvsugerens aflange mundstykke gør vidundere i den firehjulede, så du kan komme ud i alle afkroge. Men når den har slugt sandet fra sommerhusturen, og du selv har banket bilmåtterne på gulvet og skal i gang med den mere fugtige del af rengøringen, er rengøringseksperten klar med den første huskeregel:

Det behøver ikke at koste kassen at rengøre sin bil.

Selvom bilværksteder og supermarkeder oser af specielle rengøringsmidler, er det ikke nødvendigt, hvis du blot ønsker at foretage en normal rengøring, ifølge Louise Grønhøj. Hun anbefaler den simple løsning.

- Det er ikke så afgørende om, du har den helt rigtige sæbe og de helt rigtige plejeprodukter. Jeg anbefaler, at man bruger et ganske almindeligt, mildt, universelt rengøringsmiddel i en relativ mild opløsning. Men vi gider ikke at have for meget sæbe i vandet, fordi det kan give en fedtet sæbesti på overfladen i bilen. Og så skal du have en rigtig god mikrofiberklud, og til sidst kommer du rengøringsmidlet i lunkent vand.

Der er dog et trick, den rutinerede rengøringsekspert mener, giver det bedste resultat, hvis man ønsker at undgå plamager og plettede overflader.

- Tricket er at tage en våde klud, og herefter en helt tør klud at tørre efter med. Støvet inde i bilen kan godt være lidt fedtagtigt, så derfor opløser man først det fedtede snavs med den våde klude, og tørrer efter med en anden klud.

Mormorfif til pletter

Hvis du træt af det falmede og slidte look i den bløde del af bilens interiør, foreslår den erfarne ekspert to løsninger alt efter typen af stof på dine sæder:

Har du læderbeklædte sæder, kan du med fordel bruge sæbespåner, som kan pleje skinnet. ”Det bedste husmoderlige tip” fra rengøringseksperten er at lave en opløsning af sæbespåner i lunt vand.

Har du stofsæder er sagen en anden.

- Hvis du har stofsæder, og du synes, at de trænger til at blive piftet op eller få lidt pletrens, er et godt mormorfif, at du laver dit eget renseskum. Du tager lidt varmt vand og kommer opvaskemiddel i. Herefter pisker du med din håndmixer til, du har det vildeste renseskum. Så tager du noget af skummet og dupper det på pletten på dine tekstilsæder. Også her gør du brug af tricket med den tørre klud, der ligesom skal opsamle snavset efter det fugtige skum. Det giver mega gode resultater, lover Louise Grønhøj.

Hun påpeger dog, at det er vigtigt, at det er selve skummet, du bruger. Hvis du bruger vandet, er der stor risiko for, at vandet trænger ind i stoffet og laver skjolder.

Rengøring udenpå bilen

Udenpå skal du ikke være nervøs for at foretage en helt almindelig og traditionel vask med varmt vand og autoshampoo. Men når du allerede er i gang, anbefaler den erfarne ekspert, at du husker dét sted, som den professionelle vaskehal – og mange mennesker, der vasker med håndkraft - ikke kommer forbi i deres rengøring.

- Det kan godt blive rigtig snavset lige dér, hvor man åbner. Det er virkelig sådan et sted, hvor man glemmer at komme omkring, siger Louise Grønhøj.

Hun understreger derfor, at det er en virkelig god idé at få vasket ekstra grundigt ved selve dørkanten og i bagagekanten (omkring gummilisterne), da det ofte bliver overset.

Vask spejle og fjern grim lugt i bilen

Der er ikke noget så kedeligt som at kigge ud ad beskidte ruder, når nu alle andre områder af din yndlings slæde er blevet så fine. For at give spejle og vinduer det sidste shine, fortæller Louise Grønhøj, at hun ville pudse de områder op med en normal glasrens.

Er der kommet en ubehagelig lugt i bilen, som trods din kærlige overhaling med rengøringen og støvsugning fortsat ikke forsvinder, lyder sidste råd fra Louise Grønhøj, at du stiller en skål med eddike ud i bilen, når du ikke køre i den. Det bør kunne kvæle selv de værste dunste.

Og vupti, du står tilbage med en skinnende flot bil!  

5 tips til rengøring af bil

  • Drop de avancerede autoplejemidler, og gør i stedet brug af traditionelle sæber blandet med varmt vand.
  • Brug to klude (en våd og en tør) til de hårde overflader indeni bilen.
  • Brug en opløsning med sæbespåner til pleje af lædersæder.
  • Pisk skum af sæbe, og brug det til at fjerne pletter eller pifte stofsæder op med.
  • Stil en skål med eddike ud i bilen, når du ikke køre i den, til at tage eventuelle lugte.

Kilde: Louise Grønhøj