væggelus

Har du fået væggelus? Sådan slipper du af med de små blodsugende skadedyr

Flere og flere har problemer med væggelus, særligt efter rejser i udlandet. Og hvis de små kryb først er flyttet ind i dit hjem, kan de være svære at komme af med igen. Læs mere om væggelus her og få tip til, hvordan du kommer dem til livs.

Væggelus, bedbugs eller sengelus. Kært barn har mange navne og særligt efter corona, hvor udlængslen og rejselysten for alvor er taget til, er det lille skadedyr blevet en kæmpe plage herhjemme.

Der findes ingen egentlige opgørelser over, hvor mange der er plaget af væggelus, men ifølge Rentokil, er væggelus mere end tyvedoblet på bare 10 år.  Selvom væggelus er så små, at de dårligt kan ses med det blotte øje, kan de være til endog meget store gene, hvis de først er flyttet ind i din bolig.

Det skyldes først og fremmest, at væggelus kan gemme sig i revner og sprækker og desuden formerer sig med lynets hast, og ofte kræver det professionel bekæmpelse, at slippe af med de bittesmå skadedyr.

Hvad er væggelus?

Væggelusen er faktisk en lille tæge, der er aktiv om natten, hvor den bider og suger blod fra både mennesker og dyr. Væggelus har ingen vinger og kan ikke hoppe, men de kan sagtens kravle op ad fx vægge, så længe overfladen ikke er alt for glat. Væggelus er gode til at overleve og til at formere sig. Faktisk kan en voksen hun lus lægge 4-5 æg om dagen.

Æggene er hvidlige og ovale og måler kun en mm, og for at beskytte æggene, lægger hun væggelusen tit sine æg fx i sømmen på sengetøjet. Voksne væggelus kan overleve meget længe uden blod, faktisk kan de leve i helt op til et år ved kølige temperaturer på op til 13 °C og i ca. 2 måneder ved stuetemperatur. Væggelus overlever altså længst i kølige og fugtige omgivelser, medens meget varme og tørre omgivelser tager livet af dem.

Har du fået væggelus? Her er de mest almindelige tegn

Væggelus er meget små og gode til at gemme sig, og derfor kan de være svære at opdage. Her er nogle spor, du skal holde øje med:

  • Udslæt og kraftig kløe på kroppen
    Det første tegn på væggelus er typisk kraftig kløe, udslæt, rødme og hævelse, der minder lidt om nældefeber. I visse tilfælde kan huden svulme kraftigt op, og udslættet kan udvikle sig til deciderede infektioner. Væggelusene bider og suger fortrinsvist blod på de steder af kroppen, som ikke er dækket af dynen, fx hænder, fødder, ankler, arme, ansigt, nakke og hals.
  • Blodpletter og ekskrementer
    Finder du blodpletter på dit sengetøj eller små sorte prikker i nærheden af sengen, kan det være tegn på væggelus. De sorte pletter er ekskrementer fra lusene.
  • Øget skæl:
    Har du væggelus, vil din hud typisk skælle mere, og disse skæl vil du typisk finde de steder, hvor væggelusene holder til, fx i eller i nærheden af din seng.
  • Lugt:
    Hvis der er mange væggelus, kan de efterlade en ubehagelig mælkeagtig lugt.

Hvordan ser væggelus ud?

De er ganske små og kan være svære at se med det blotte øje. En voksen væggelus er normalt ca. 5 mm lang, mens en ny-udklækket væggelus (nymfe) måler ca. 1 mm. Deres farve varierer fra næsten gennemsigtig eller brun/lysebrun til mere rust eller rødbrun, når de har suget blod. Væggelusene er typisk aflange og flade, faktisk minder de i formen om en æblekerne, men bliver mere runde, efter de har suget blod.

Hvor lever væggelus typisk?

Væggelus holder typisk til i soveværelset og sengen, hvor de gemmer sig i små revner og sprækker. Ofte lever de under sengen, på selve trærammen eller i og omkring samlingerne i sengens hjørner, men også under paneler, bag skabe, sengeborde, stikkontakter og billeder. Hvis der fx er et stykke løst tapet et sted, kan de også finde på at gemme sig der. Når væggelusen har suget blod og er mæt, trækker den sig tilbage til sit gemmested, hvor den kan sidde og fordøje i dagevis.

Hvilke gener giver væggelus – og er de farlige?

Væggelus er små blodsugende insekter, og selvom det kan være meget generende, at blive bidt, så er bid fra væggelus ikke farlige, og væggelus bærer ikke på sygdomme, som kan smitte. Der kan være stor forskel på, hvor meget man reagerer på væggelus bid.

Blandt mennesker reagerer ca. 10 procent ikke, mens 90 procent reagerer med bl.a. kraftig kløe, rødme og hævelse, der minder om nældefeber, og i visse tilfælde kan huden svulme kraftigt op, og udslættet kan udvikle sig til deciderede infektioner. Væggelusene bider og suger fortrinsvist blod på de steder af kroppen, som ikke er dækket af dynen, dvs. hænder, fødder, ankler, arme, ansigt, nakke og hals.

Hvordan bekæmper man væggelus

Væggelus formerer sig hurtigt. Da én væggelus derfor hurtigt kan blive til mange, kan det være meget svært at komme væggelusene til livs. Har du mistanke om væggelus, bør du derfor straks kontakte dit forsikringsselskab og en professionel skadedyrsbekæmper for effektiv bekæmpelse. Hvis du bor i lejelejlighed, har du pligt til at melde det til din udlejer, hvorefter det er udlejerens ansvar at bekæmpe dem.

Sådan bekæmper du væggelus

Hvis du har været uheldig at få væggelus, kan du selv tage forskellige forbehold, men for at komme dem helt til livs og undgå, at de kommer tilbage, bør du kontakte et skadedyrsfirma, der bekæmper væggelus.

Nedenstående bør gøres, uanset om du bekæmper væggelusene selv eller får professionel hjælp:

  • Ryd grundigt op. Hvis du smider noget ud, er det vigtigt, at du pakker det ind i plastik, inden det bæres ud.
  • Støv af og rengør alle overflader.
  • Ryk gerne møbler og inventar for at kunne gøre rent alle steder og i hele rummet. Undlad at flytte møbler mm til andre rum, da det kan tage væggelusene med sig.
  • Støvsug grundigt overalt. Når du er færdig, skal du sørge for at skifte støvsugerpose. Husk at pakke den gamle ind i en lukket plasticpose, inden du smider den ud.
  • Vask alt sengetøj, tøj, pudebetræk mm. ved min. 60 grader. Ikke-vaskbare genstande kan lægges i fryseren ved min. minus 18 grader i mindst tre dage.
  • Brug insektmiddel og opsæt væggelus tape.

Det skal du selv gøre inden bekæmpelsen af væggelusene

Inden bekæmpelsen bør du rydde grundigt op og støvsuge. Du kan også rykke lidt rundt på møbler og inventar for at gøre det nemmere for skadedyrsbekæmperen at komme til, men lad være med at flytte ting til andre rum, så du ikke risikerer at få spredt væggelusene.

Bruger du en støvsuger, er det vigtigt, at du husker at komme støvsugerposen i en tætlukket plasticpose og smide den ud med det samme. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at fryse eller varmebehandle madrasser og andre møbler. Skal noget smides ud så sørg for at pakke det i tæt plastik inden de bliver båret ud, så væggelusene ikke bliver spredt.

Kilder:

Bolius.dk

Rentokil

SOS Skadedyr

Tip: Sådan forebygger du væggelus efter rejsen

Væggelus er langt mere udbredt i udlandet end herhjemme, og ofte rejser de med hjem i kufferten. Da væggelus er svære at komme til livs, kan det være en god ide at følge disse råd, hvis du rejser til udlandet:

  • I stedet for at bekæmpe kan det være en god ide at forebygge, at du får væggelus med hjem fra din udlandsrejse. Det kan du gøre ved at lægge nogle rødceder kugler i kufferten eller sprøjte den med rødcederolie, der skræmme skadedyr væk.
  • Gør det til en vane altid at undersøge dit hotelværelse for tegn på væggelus. Hvis du finder væggelus, skal du skifte værelse eller bolig med det samme. Tag evt. en væggelus fælde med, når du rejser, så du hurtigt kan opdage eventuelle væggelus på dit hotelværelse.
  • Pak dit tøj ned i plastikposer inden du kommer det i kufferten. På den måde kan du forhindre, at der kommer væggelus ind i kufferten. Undlad at pakke dit tøj ud på rejsen, men lade det blive i kufferten og medbring ekstra plastikposer til opbevaring af snavset vasketøj.
  • Undgå at stille din kuffert og dine sko på gulvet eller i nærheden af sengen. Brug en kuffert i hård plast i stedet for stof, da det minimerer risikoen for, at væggelusene kommer med hjem.
  • Hvis du har den mindste mistanke om, at du har overnattet et sted med væggelus, bør du gennemgå al bagagen straks ved hjemkomsten. Gør det udendørs. Vask alt det tøj, du har haft med på rejsen, ved 60 grader. Tøj, der ikke kan vaskes eller ikke tåler høje temperaturer kan i stedet lægges i fryseren i mindst tre dage.
  • Støvsug din kuffert grundigt. Kom den brugte støvsugerpose i en lukket plastikpose og smid den ud.