1. Gør boligen klar til salg
Det absolut første, der skal gøres, er at sørge for, at boligen fremstår fra sin allerflotteste side. Gennemgå bolig og grund med kritiske øjne. Der er formentlig skønhedsfejl og slid, du har set dig blind på:
Få malet pletter på væggene, puds vinduerne, fastgør det løse gelænder og gør rent – også i krogene. Måske skal køkkenet males?
Det kan gøre forskellen på, om køberne tænker ”WOW”, eller om de tænker, at køkkenet skal skiftes. Jo flottere og mere indflytningsklar boligen fremstår, jo flere interesserede, jo højere pris, jo hurtigere salg.
2. Ryd op, sortér og smid ud/giv væk
Du kan lige så godt begynde at putte i kasser som det første. Ved salg skal det alligevel pakkes ned før eller siden. Alt det, der ikke skal med videre, skal foræres væk eller køres på lossepladsen. Det, som skal med videre, men som ikke bruges ofte, kan også allerede nu pakkes ned og stables pænt afsides.
Det er vigtigt, at de potentielle købere kan få øje på boligens rammer – altså vægge, gulve og lofter, så sørg for, at der er luft, frie flader og mulighed for, at køber kan forestille sig boligen med egne møbler m.m.
3. Besøg af flere ejendomsmæglere
Find ud af, hvem der har godt fat i markedet i dit område. Måske har en nabo lige solgt, ellers brug internettet til at søge information herom. Sørg for at spørge to-tre mæglere og få oplæg på vurdering, udgifter og salgsplan/mæglerens forventninger til salget fra dem alle.
Gør det klart for mægleren, hvad der er vigtigt for dig/jer. Er det prisen, udgifterne, kemien, ærlighed eller lignende?
4. Valg af den rette ejendomsmægler – hvem skal jeg vælge?
Sammenlign tilbuddene og forhold dig/jer kritisk til dem. Læs det med småt. Få eventuel uvildig rådgivning til valg af ejendomsmægler.
5. Gør klar til fremvisninger og fotograf
Alle kneb gælder – friske blomster, nybagte boller, nypudsede vinduer, luft godt ud, skift sengetøj eller på med sengetæppet. Der skal være lys i alle rum og pærer i alle lamper.
Tænk på, at folk skal kunne forelske sig. De skal have lov til at drømme sig væk og kunne se sig selv i boligen. De skal ønske sig, at det var deres hjem.
Sørg for, at der er luftet godt igennem, og at vasketøjet er gemt væk. Ingen er interesseret i en sur karklud eller underbukserne fra i morges.
Jeg vil vove den påstand, at de fleste købere køber med mavefornemmelse og hjertet – husk at appellere til det.
6. Den næste nysgerrige kan være den fremtidige køber
Hvis det trækker ud med salget, kan man godt miste pusten, og man slækker lidt på klargøringen til fremvisninger. Sørg for at holde niveauet højt. Den næste kunde er potentielt den sidste. Hæng i. Snak med ejendomsmægleren, om I kan gøre noget anderledes – og bed dem om at være 100% ærlige, for I har jo samme mål.
Skal der gøres noget anderledes? Er prisen for høj, skal den måske sættes ned. Skal der gøres noget ekstra med markedsføring, åbent hus, nye billeder. Det nytter ikke, at der er snebilleder på nettet, hvis kalenderen siger maj. Sørg for at have god kommunikation med mægleren.
I skal også kunne tåle kritikken fra mægleren. Hvis der er plads til forbedring, så vær lydhør og omstillingsparat.
7. Hvad er planen, når boligen er solgt?
Sørg for at forventningsafstemme med ejendomsmægleren. Kan du/I være hurtigt ude, hvis køber ønsker hurtig overtagelse, eller skal du/I være indstillet på, at det tager lang tid?
8. Kommunikation med banken – når boligen er solgt.
Hvad skal der ske? Hvilke omkostninger er der for mig som sælger? Betaler jeg negative renter af det indestående?
Tag salgsbudgettet fra mægleren med i banken. Forhold dig kritisk til alt, der hedder gebyr eller lign., og spørg ind til, om banken er konkurrencedygtig. Husk på, at banken er sig selv nærmest – det er forretning. Sørg også her for god og kyndig vejledning. Er du usikker i situationen, så tag en bisidder med. Det kan være en klog onkel eller en professionel, der hyres til det.