”Vi er en flok, som ud over at have en glæde ved håndarbejde gerne vil støtte gode formål”
Det føles velgørende at være velgørende, mener en gruppe kvinder, som med lige dele garn og kreativitet har fremtryllet en kollektion af fisk – som selvfølgelig skal på auktion og støtte et godt formål.
Sommeren 2020 gik helt i fisk for en flok kvinder på Djursland. Med store bunker garn og tilsvarende mængde fantasi har de frembragt farverige fisk i alskens udgaver. En har havmotiv, og en er pyntet som en æske chokolade, men der er også en bunke, hvor der bare er leget med mønstre, knapper og blomster.
I alt 41 eksemplarer er det blevet til, og nu skal fiskene på auktion, for de strikker ikke bare for sjov i Fjellerup.
"Vi er en flok, som ud over at have en glæde ved håndarbejde gerne vil støtte gode formål. Vi har opdaget, at det føles velgørende at være velgørende. Vi støtter forskellige organisationer, og fiskene er f.eks. øremærket til Kræftens Bekæmpelses kampagne Støt Brysterne. Vi holder auktion, for det gør man jo med fisk, og så doneres overskuddet til den gode sag", fortæller Kirsten Behr, som er formand for gruppen, der kalder sig ”Seje Sild”.
Strikkesildene tæller 25 kvinder i alderen 40 til 90 år, og de fleste er fra lokalområdet, men der er også enkelte langdistancemedlemmer. Blandt andet en kvinde, der er er bosat i Schweiz, men har familie på egnen.
"Det er sådan, gruppen vokser. Nogle kender nogle, der kan strikke, og haps, så fanger vi dem ind i vores fællesskab", griner Inger Kjersgaard, men genfinder hurtigt koncentrationen om strikkepindene.
Det er hyggeligt, når gruppen mødes en gang om ugen, men de er der for at strikke.
"Man skal ikke forveksle det her med en social kaffeklub. Selvfølgelig bliver der snakket på kryds og tværs om alt muligt, men der er stor fokus på fællesskabets grundformål, som er at være en velgørende forening. Når vi mødes, er der en dagsorden, og vi slipper ikke strikkepindene for at spise kager. På et tidspunkt fik vi en dåse bolsjer, men den har sørme holdt længe, for det er ikke den slags hygge, vi søger her. Jeg tror, man kan sammenligne det med at gå til badminton eller keramik. Der sidder man heller ikke og smovser", siger Kirsten.
Gopler, fladfisk og havfrue
Det er seks år siden, de første kvinder fandt sammen i et fællesskab, hvor de strikkede til en udstilling i lokalområdet.
"Fjellerup ligger jo skønt ved strand og hav, så det var oplagt at strikke elementer, der afspejlede beliggenheden. Vi gav os i kast med gopler, søanemoner, fladfisk og endda en havfrue. Det blev en succes og lokkede flere strikkere til. I 2014 etablerede vi os som en rigtig forening, og vi tog navnet ”Fjellerups Seje Sild”, og så er det egentlig bare gået derudad", siger Kirsten.
I alt har sildene doneret over 200.000 kroner til blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Danske Hospitalsklovne og en lang række lokale institutioner. Pengene ruller ind ved salg af strømper, huer, babytøj, dukketøj, vanter og ikke mindst de sjove og finurlige pynteting, gruppen kreerer.
"Der er klassiske brugsting, og så er der det, vi mest sælger som turistsouvenirs, hvor havtemaet går igen. Ofte noget med fisk, og det giver ekstra god mening, fordi vi sælger en del af vores ting fra en butik i byens bundgarnsmuseum. Vi er et folk, som historisk og traditionelt har levet af havet, og det har turisternes interesse. Sidst ville en tysker købe en af de store fisk, som ellers var tiltænkt auktionen, og det fik han selvfølgelig lov til, for vores intension er bare at skaffe penge til en god sag", siger Kirsten.
I den periode hvor fiskene er blevet fremtryllet af ivrige strikkere, har en del været udstillet rundt omkring i den smukke natur i området.
"Ja, man kan godt sige, vi har haft en dobbeltagenda, for udover at skaffe penge til et konkret formål, vil vi også gerne skabe opmærksomhed omkring vores beliggenhed. Ideen var at udstille fiskene på lidt ukendte, men smukke stier, så det gængse turistområde blev udvidet, og folk får lyst til at komme tilbage. Det er jo også en slags velgørenhed", siger Kirsten.
Dobbeltglæde
Om de strikkede udstillingsfisk har givet turister lyst til at komme igen, må fremtiden vise, men på lørdag den 5. oktober bortauktioneres håndarbejdet, og de seje sild hviler ikke på hverken laurbær eller garnnøgler.
"De store fisk har været sommerens kampagneprojekt, men vi har også kontinuerligt en produktion af faste ting. F.eks. leverer vi huer til for tidligt fødte på Odense Sygehus, og vi strikker også små tæpper i blødt bomuldsgarn til en sorggruppe, hvis børn ikke klarer den. Det er rart at kunne svøbe den lille i sådan et, og det har forældrene ikke altid overskud til selv at tænke på.
En anden fast levering er håndleds- og benvarmere til kræftpatienter, som nemt kommer til at fryse, når de er i kemoterapi. Og så skal vi heller ikke glemme de små bamser og lommevenner, vi strikker til børn, som skal til læge eller med ambulance. Vi har altid noget at gå i gang med, og det er bare skønt, at så mange gider være med", siger Kirsten.
Spørger man gruppen, hvorfor de bruger så meget af deres tid på at strikke og hækle for andre, kommer svaret ret enstemmigt.
"Det giver jo mening! Vi elsker alle at sidde med et håndarbejde, men det giver en dobbeltglæde, når det, der kommer ud af det, dækker et behov hos andre mennesker. Eller kan være med til at samle penge ind til nogle, der er syge eller i nød. Og så er der fællesskabet som en kæmpebonus. Pyt med, hvor gamle vi er, og hvad vi i øvrigt laver. Når vi sidder sammen om garn og pinde, er det bare rart. Også selv om der ikke er tid til kage", smiler Inger.