Stine Radicke

Stine var i Island, hvor især én ting gik igen i butikkerne – nu har hun selv gjort det til sin levevej

Stine Radicke er uddannet tekstilformidler fra Håndarbejdes Fremme. Hun er vild med fællesskabet omkring strik, og sidste sommer stod hun bag arrangementet ”Strik i Strandparken”, som blev en stor succes. Det er også Stine, der med kyndig hånd redigerer alle opskrifter i ALT for damernes strikketillæg, så de bliver ens i udtrykket.

Hvornår begyndte du at strikke?

"Jeg lærte at strikke som barn, men det gik hurtigt i sig selv. Jeg tog først strikkeriet op igen, da jeg læste på Håndarbejdets Fremme, og det tog for alvor fart, da jeg var i praktik i Island i tre uger. Der var garn alle steder, og jeg blev virkelig inspireret og draget af de forskellige kvaliteter som alle butikker bugnede af."

Hvorfor begyndte du at strikke?

"Min ældste søn var lille, og det var langt lettere at strikke, mens han var omkring mig, end at sy på symaskinen, som jeg ellers troede skulle være mit primære redskab. Knappenåle og den slags grej viste sig at være temmelig upratisk med en tumling i samme rum, så da jeg opdagede glæden ved strik, blev det det, der løb med min opmærksomhed."

Hvad giver det dig at strikke?

"I dag er det mit arbejde, og jeg har altid flere projekter i gang, fordi det er vigtigt at have et projekt til en hver anledning. Jeg slapper af med noget nemt som eksempelvis glatstrik, eller noget, hvor det samme gentages mange gange. Jeg udfordres, når jeg regner opskrifterne ud og skriver dem ned."

"Der er mange aspekter af det at strikke, men det begyndte som en hobby, der gjorde mig glad, og det handlede ikke mindst om det fællesskab, der er omkring strik og håndarbejde i det hele taget. Det er virkelig givende at mødes og dele sin passion med andre, der kan blive lige så begejstrede for garn, gear og teknikker."

stine-radicke-striktrojer.jpg
Inspiration fra Stine Radickes Instagram-profil.

Hvad lægger du vægt på i dit design?

"Mange af mine designs tager udgangspunkt i noget jeg har haft brug for. Simpel Elefanthue blev til, da min ældste søn fik brug for sådan en i vuggestuen. Okapi Mama Poncho, som er en bæreponcho, blev til, da jeg ventede min yngste søn og gerne ville bære ham i bæreselen og samtidig have en sweater udover. Den slags historier ligger bag flere af modellerne, men mange er også kommet til ud fra en mere simpel inspirationskilde i designprocessen."

Hvor finder du inspiration til dine modeller?

"Nogle gange popper der bare en idé op i mit hoved. Andre gange udarbejder jeg en designproces. Det er forskelligt, hvor meget forarbejde, der skal til, for at få ideen og designet frem, men derefter følger prøverne, udregninger og teststrik. Det tager altid længst tid for mig."

stine-radicke-strikker.jpg
Inspiration fra Stine Radickes Instagram-profil.

Hvad er det særlige ved de to opskrifter, du har valgt at dele med ALT for damerne?

"Fjord Bandana er et sjovt, lille projekt som udsprang af Fjord Tørklæde, da det for alvor tog fat med de små tørklæder. De mange vendepinde giver en følelse af, at der sker noget undervejs, selvom det er den samme gentagelse igen og igen."

"Okapi Poncho er en klassisk poncho, men med detaljer, som går igen i resten af Okapi serien. Ponchoen er strikket i lammeuld, som giver en dejlig varme, hvis den bruges som overtøj i overgangsmånederne. Selvom den ser simpel ud, så er der nogle sjove og gennemtænkte detaljer undervejs."

Hvad er din bedste, sjoveste eller mest anderledes strikkeoplevelse?

"Jeg har mange gode strikkeoplevelser, men en af de nyere, som jeg virkelig sætter pris på, er den store opbakning, der var til arrangementet Strik i Strandparken, som jeg afholdt alle tirsdage i august måned i 2023. Det var i Strandparken i Holbæk, og der dukkede så mange entusiastiske strikkere op, som var med til at gøre alle aftnerne til gode oplevelser. For det er det, strik kan: Samle mennesker og skabe fællesskaber."

"Mange dukkede op alene, og nogle havde en makker med, men fælles for alle var, at de bød ind med deres tilstede- værelse og engagement. Det var så fedt at opleve! Der er endda opstået et par nye strikkegrupper herfra, og det er da fantastisk. Jeg er også for nylig begyndt at tage på messer og markeder, og hvis man ser mig, så må man meget gerne komme forbi min stand og give sig til kende. Det er så fedt at blive mødt af virkelighedens strikkere."

Stine Radicke