5 almindelige bagefejl (og hvordan du undgår dem)

5 almindelige bagefejl (og hvordan du undgår dem)

Hvem har ikke prøvet at bage boller så hårde som sten eller piske ingredienserne til ugenkendelighed? Kender du de klassiske fejl, som mange begår, når de kaster sig ud i at bage? Undgå bagefejlene - se her hvordan:

  1. At piske æg for længe
    En kageopskrift virker ikke, hvis du pisker æggene for længe. Det må aldrig begynde at skille. Stop med at piske, når massen er cremet, luftig og skinnende hvid.
  2. At fejle med gæren
    Når du skal opløse gær i vand, skal vandet være 35 grader. Tilpas lunken. Er vandet for varmt, dør gæren, og er det for koldt, går der for lang tid, før gæren begynder at virke. I gamle dage sagde man, at man aldrig måtte putte salt ned til gæren, før melet kom i, men det gælder ikke mere. Det moderne gær vi bruger i dag, kan godt tåle at komme i kontakt med salt.
  3. At ælte for lidt
    Hvis du ikke får det æltet din dej længe nok, kan gæren ikke virke ordentlig. Det gør dit brød hårdt. Mange ælter dejen i for kort tid, så den knækker over, straks du trækker i det. Er dejen æltet korrekt, er det blødt og smidigt og bliver ’lang’, når du trækker i den. Du skal ælte længe.
  4. At lade dejen overhæve
    Det er vigtigt, at du følger opskriften, når det drejer sig om hævetid. Sætter du ikke køkkenuret til at ringe, risikerer du, at dejen overhæver – så kollapser dejen, og dit brød bliver hårdt, fordi gæren ikke virker mere.
  5. At bage grovbrød
    Durum og rugmel er tunge meltyper, som gør det svært for brød at hæve. Det betyder, at mange ofte ender med små, tunge grovboller. Når du laver grovbrød, så tænk over, at hævetiden skal vare lidt længere end normalt, for den tunge meltype gør det sværere for gæren at arbejde.


6 smarte bagetricks fra Hjemmet

  • BLEV BRØDET lige lidt for tørt og tungt, så har der nok været for meget mel i dejen. Spar på det næste gang, og ælt eventuelt dejen med en grydeske. Dejen må hellere være lidt våd en helt tung og tør, når du sætter den til hævning.
  • BAGER DU MED MEL samt bagepulver eller natron, så husk, at du ikke må røre for meget i dejen, når du har tilsat de ingredienser. Ellers vil dejen ikke hæve.
  • MANGLER DU BAGEPULVER eller omvendt, kan de to ting erstatte hinanden. Natron skal erstattes af den dobbelte mængde bagepulver, men vær opmærksom på, at du får en mindre fyldig dej, samt at dejen ikke hæver nær så meget, som hvis du havde brugt natron. Erstatter du bagepulver med natron, så kræver det, at du bruger et surt produkt i dejen, da natron hæver, når det kommer i kontakt med noget syrligt. Natron kan også give dejen en bitter smag. 1 del bagepulver skal erstattes af 2 dele natron.
  • BAGER DU BOLLER eller kage, så er de færdigbagte, når temperaturen i midten af brødet eller kagen er på 98 grader. Det gamle husmodertrick med at banke let bag på bollerne for at høre, om de er hule og dermed færdigbagte, kan du også bruge.
  • HAR DU OVERSKUDDET til det, så giv dig i kast med surdej. Det giver dit brød en saftig krumme og masser af smag. Derudover holder det længere. Ulempen ved surdej er så, at du skal bage med et vist interval, så du hele tiden holder den i live.
  • VIL DU HAVE EN SPRØD SKORPE på dit brød, så stil enten en skål med vand i bunden af ovnene, mens brødet bager, eller giv brødet et pift med vand et par gange undervejs i bageprocessen i ovnen.

    Kilde: Samvirke