5 nemme opskrifter med rodfrugter

5 nemme opskrifter med rodfrugter

Mangler du inspiration til retter med efterårets vitaminrige rodfrugter? Se med her, hvor vi serverer rødder som både snacks og supernem fastfood.

 

Bruschetta med gedeost og rødbedesalat

Til 4 personer

700 g rødbeder

saft af 1 citron

30 g valnødder

1 håndfuld krydderurter, f.eks. persille og mynte

salt og peber

Bruschetta:

4 skiver groft brød

150 g gedefriskost eller anden smørbar ost

__________

1. Skræl rødbederne, og riv dem på den grove side af et rivejern. Dryp citronsaft over rødbederne. Hak nødder og krydderurter, og vend med rødbeder. Krydr med salt og peber.

2. Rist brødet og smør med gedeost. Server gedeostbruscetta til rødbedesalaten.

Sprød fuldkornspizza

4 pizzaer

2 dl vand

15 g gær

2 tsk. salt

75 g grahamsmel

150 g italiensk durummel

ca. 100 g hvedemel

Fyld:

300 g jordskokker

2 kartofler

2 rødløg

2 stk. hel mozzarella

1 spsk. olivenolie til pensling

8 skiver parmaskinke

2 tsk. oregano

salt og peber

frisk oregano

__________

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, grahamsmel og durummel, og ælt til sidst hvedemel i dejen. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 30 min.

2. Skræl jordskokker og kartofler, og skær i tynde skiver. Skær løgene i ringe og mozzarella i skiver.

3. Del dejen i 4 stykker, og rul ud til pizzaer. Fordel dem på to stykker bagepapir. Pensl bundene med olivenolie, og top efterfølgende med mozzarella, jordskokker, kartofler og løg. Krydr med oregano, salt og peber.

4. Tænd ovnen på 250 grader, og lad to bageplader blive i ovnen. Løft forsigtigt bagepapiret med pizzaerne over på de varme bageplader, og bag i ca. 8 min. Top de varme pizzaer med parmaskinke, og drys med frisk oregano.

Sprøde snackruller

20 stk.

1 løg

2 gulerødder

150 g selleri

150 g hvidkål uden stok

1 spsk. olivenolie

1 tsk. stødt karry

1 fed hvidløg

100 g feta eller salattern

1 håndfuld persille

salt og peber

2 spsk. hvedemel + lidt koldt vand til pensling

5 plader filodej

½ dl vindruekerneolie til stegning

Tilbehør:

1 dl sød chilisauce

__________

1. Hak løget. Skræl gulerødderne, og riv dem på den grove side af et rivejern. Riv sellerien, og snit kålen meget fint.

2. Varm olien på en slip let-pande, og rist karryen af. Steg løg, gulerødder, selleri og kål sammen med presset hvidløg. Steg, til kålen er næsten mør.

3. Tag panden af varmen, og vend grønsagerne med fetaost i tern og hakket persille. Smag til med salt og peber.

4. Rør hvedemel med vand til en klistret masse. Skær hver plade filodej ud i fire stykker. Kom fyld på den smalle side af dejen. Pensl kanterne med melet. Fold kanterne ind, og rul tæt omkring fyldet.

5. Varm en gryde med vindruekerneolie. Steg rullerne sprøde i olien i ca. 5 min, og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle. Server med sød chilisauce.

Grillede rødder med grøn dip

Til 4 personer

1½ kg rodfrugter, f.eks. rødbeder, lilla gulerødder, persillerod

1 spsk. ekstra jomfruolivenolie til pensling

Rygeostcreme:

1 håndfuld krydderurter, f.eks. persille, estragon, basilikum

175 g rygeost

1 fed hvidløg

salt og peber

__________

1. Skræl rodfrugterne, og skær i tynde skiver. Pensl rodfrugterne med olivenolie. Varm en grillpande ved rigtig høj varme. Grill rodfrugterne i ca. 3 min. på hver side, til de er møre.

2. Hak krydderurterne, og kom dem i en blender eller minihakker sammen med rygeost og presset hvidløg. Kør til en grøn creme. Smag til med salt og peber. Server de grillede rodfrugter med rygeostcreme.

 

Selleriburger

Til 4 personer

1 stor selleri

1 spsk. olivenolie

200 g grønkål

500 g hakket oksekød maks. 8 % fedt

salt og peber

Rødbedecreme:

500 g rødbeder

2 dl yoghurt naturel 1,5 %

1 fed hvidløg

salt og peber

__________

1. Tænd ovnen på 200 grader. Skræl sellerien, og skær i 1½ cm tykke skiver. Du skal bruge 8 skiver i alt. Varm olien på en slip let-pande, og brun selleriskiverne på begge sider. Læg dem derefter på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 10 min., til de er møre.

2. Skyl grønkålen, og snit den fint. Skræl rødbederne, og riv dem fint. Vend rødbeder med yoghurt og presset hvidløg. Smag til med salt og peber.

3. Form kødet til 4 bøffer, og krydr med salt og peber. Steg bøfferne i ca. 3 min. på hver side på en varm grillpande. Læg grønkål, bøf og rødbedecreme mellem selleriskiverne til burgere.

__________

► SE OGSÅ: 5 opskrifter: Verden rundt på en hverdag

► SE OGSÅ: To lækre efterårssupper

► SE OGSÅ: 6 fantastiske vegetarretter