5 sunde salater, du hurtigt kan lave
En af de gode ting ved salater er, at du kan bruge næsten hvad som helst i dem. Selv når køleskabet skal tømmes, kan du trylle de skønneste salater frem. Her er fem af slagsen, der kan spises, som de er, fungere som sidevogn til en hovedret eller tages med på farten.
Salat med figner & chufa
2 personer
Tid: 15 min + udblødningstid
Dressing
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. flydende honning
1 spsk. balsamicoeddike
1 spsk. god olivenolie
Salat
1 æble, i smalle både
1 tsk. smør og olivenolie
0,5 spsk. honning
½-1 radicchiosalat
Salt 2 hjertesalater
4 friske figner, i både
1 dl udblødte chufa
Sådan gør du:
- Rør en dressing af sennep, honning, eddike og olivenolie. Steg æblebåde i lidt smør, olie og honning. De må gerne blive let gyldne.
- Snit radicchio groft, og kom den kort med på panden. Steg ganske kort. Krydr med salt.
- Anret blade af hjertesalat på et fad. Top med lun radicchio, figner og chufa, dryp med dressingen, og servér straks.
Energi pr. person: 484 kcal, fedt 45 %, protein 5 %, kulhydrat 50 %
Tip: Har du ikke chufa, kan du bruge ristede hasselnødder eller mandler. Invester gerne i et basislager af gryn, bønner, nødder, olier og eddiker, så du altid har ting ved hånden, der giver en salat det ekstra pift.
Grønkålssalat med valnødder og tranebær
2 personer
Tid: 12 min
Dressing
1 spsk. grov sennep
1 tsk. dijonsennep
1 spsk. flydende honning
2 spsk. citronsaft
1 spsk. lyseddike
Salat
200 g grønkål
2 æbler
Lidt citronsaft
60 g valnødder
50 g tørrede tranebær
Sådan gør du:
- Rør en dressing af to slags sennep, honning, citron og eddike. Rib grønkålen. Hak den fint.
- Skær æblerne i både, og dryp dem med lidt citronsaft. Rist evt. valnødderne kort.
- Vend kålen med dressing. Vend forsigtigt æble i. Anret salaten med valnødder og tranebær, og servér straks.
Energi pr. person: 469 kcal, fedt 40 %, protein 9 %, kulhydrat 51 %
Tip: Du kan riste valnøddekernerne let, hvis du vil. Det fremhæver smagen. Men de må endelig ikke riste for længe, så bliver de bitre.
Lun græskarsalat med persille
2 personer
Tid: 35 min
1 hokkaido
1 tsk. olivenolie
Salt
Dressing
1 spsk. tahin
1 spsk. citronsaft
2-3 spsk. vand
Desuden
1 granatæble
1 stort bundt persille
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200 grader. Skrub græskar, og flæk det. Skrab kernerne ud med en ske, og kassér dem. Skær græskarret i både. Bred dem ud på bagepapir på en bageplade, og bag dem i den varme ovn, til de er gyldne og møre, det tager cirka 25 minutter.
- Rør en dressing af tahini, citronsaft og vand. Skær granatæblet i kvarte, og ”vrik” kernerne ud. Kassér endelig alt det hvide, det er så bittert. Vend de varme græskarbåde med masser af groft hakket persille. Anret det på et fad.
- Top med tahinidressing, granatæbler og ristet sesam, og servér straks.
Energi pr. person: 292 kcal, fedt 26 %, protein 15 %, kulhydrat 59 %
Tip: Spiser du salaten som hovedret, kan du med fordel smide lidt saltede, ristede kikærter i. Det er supernemt, bare vend kogte kikærter med olivenolie og salt, og bag dem med i ovnen de sidste 8-10 minutter.
Quinoasalat de luxe
2 personer
Tid: 20 min
1½ dl quinoa, for eksempel sort
1 squash
Olivenolie
Salt
Dressing
½ dl citronsaft
1 spsk. honning
2-3 spsk. olivenolie
Salt og peber
Salat
2 avocadoer
2 håndfulde koriander
50 g mager fetaost
Sådan gør du:
- Kog quinoaen mør.
- Skær squashen i skiver, vend den med lidt olivenolie, og grill den på en varm grillpande. Krydr med salt.
- Rør en dressing af citron, honning og olivenolie. Smag til med salt og peber.
- Skær avocado i tern. Vend dem med dressingen, afdryppet quinoa, groft hakket koriander og brud af feta. Smag salaten til, og servér.
Energi pr. person: 484 kcal, fedt 40 %, protein 13 %, kulhydrat 47 %
Tip: Nogle elsker koriander, men er du ikke til det, så brug bredbladet persille eller rucola i stedet. Begge dele passer godt her.
Veggiesalat med sød kartoffel
2 personer
Tid: 30 min
2 store søde kartofler
Dressing
2 spsk. sesamfrø
1 spsk. flydende honning
1 spsk. misopasta
1 spsk. limesaft
1 spsk. soja
2 spsk. mayonnaise
Salat
4-6 kejserhatte
Lidt olie til stegning
Salt
2 håndfulde rucola
2 dl bælgede edamamebønner
½ bundt forårsløg, snittede
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 220 grader. Skrub kartoflerne, og skær dem i skiver. Bred dem ud på bagepapir på en bageplade, og dryp dem med lidt olie, og drys dem med salt. Bag dem møre i den varme ovn 20-25 minutter.
- Rist imens sesamfrø på en tør, varm pande i 1-2 minutter, eller til de dufter. Kom dem i en morter, og knus dem. Rør sesamfrø med honning, miso, lime, soja og til sidst mayo. Smag til.
- Skær svampene i skiver, og steg dem gyldne i lidt olie på en stor, varm pande. Steg dem gyldne og møre, og krydr med salt.
- Anret svampe, søde kartofler, rucola og edamamebønner i to store skåle. Top med dressing og forårsløg. Servér straks.
Energi pr. person: 426 kcal, fedt 41 %, protein 15 %, kulhydrat 44 %
Tip: Salaten er skøn lun, men også superfin at tage med i madpakken. Pak da dressingen på siden. Har du ikke kejserhatte, kan andre svampe sagtens bruges.