Andepaté med pistacier

Andepaté med pistacier

And er lækker vintermad – også uden for højtiderne. Brug gerne de nemme udskæringer af lår og bryst.

1 paté, ca. 20 skiver

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1½ time
  • Bagetid: 1½ time
  • Køletid: 12 timer
  • 1 and (eller 2 andebryster og 2 andelår)
  • 300 g andelever (eller kyllingelever)
  • 400 g hakket kalve- og svinekød
  • 1 appelsin (økologisk)
  • 1 spsk. frisk rosmarin (eller timian)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk. salt
  • friskkværnet sort peber
  • ½ tsk. revet muskatnød
  • ¼ tsk. stødt allehånde
  • 2 skiver lyst brød
  • 1 æg
  • 50 g pistaciekerner
  • 250 g bacon (eller pancetta, 20-24 tynde skiver)
  • Tilbehør:
  • brød og grøn salat

  1. Del anden i lår og bryster. Træk/skær skindet af, og skær kødet fra benene. Skær 1 andebryst i skiver, og skær resten af kødet i små terninger. Skær leveren i små stykker.
  2. Ælt det småtskårne andekød, lever og hakket kød sammen, og tilsæt fintrevet appelsinskal, appelsinsaft, finthakket rosmarin og hvidløg, salt, peber og krydderier.
  3. Skær skorperne af brødet, og smuldr brødet til krummer. Ælt dem i farsen sammen med ægget, og tilsæt pistacier. Steg evt. en lille frikadelle, så du kan bedømme din krydring.
  4. Dæk en form (2 liter) indvendigt med baconskiver, så de hænger ud over kanten. Læg farsen i lag med andebrystskiverne. Slut af med fars, og luk med baconskiverne.
  5. Bag patéen i et vandbad i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time og 15 min. Tjek med et stegetermometer, om patéen er gennembagt – centrumtemperaturen skal vise 75 grader målt med stegetermometer).
  6. Stil formen til afkøling på en rist. Læg et pres på patéen (f.eks. en form med 2-3 tunge dåser i), når den er lun, og sæt det hele i køleskabet i mindst 12 timer.
  7. Vend patéen ud af formen, skær den i skiver, og servér med brød og salat.