Andepaté med pistacier
And er lækker vintermad – også uden for højtiderne. Brug gerne de nemme udskæringer af lår og bryst.
1 paté, ca. 20 skiver
Ingredienser
- Arbejdstid: 1½ time
- Bagetid: 1½ time
- Køletid: 12 timer
- 1 and (eller 2 andebryster og 2 andelår)
- 300 g andelever (eller kyllingelever)
- 400 g hakket kalve- og svinekød
- 1 appelsin (økologisk)
- 1 spsk. frisk rosmarin (eller timian)
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk. salt
- friskkværnet sort peber
- ½ tsk. revet muskatnød
- ¼ tsk. stødt allehånde
- 2 skiver lyst brød
- 1 æg
- 50 g pistaciekerner
- 250 g bacon (eller pancetta, 20-24 tynde skiver)
- Tilbehør:
- brød og grøn salat
- Del anden i lår og bryster. Træk/skær skindet af, og skær kødet fra benene. Skær 1 andebryst i skiver, og skær resten af kødet i små terninger. Skær leveren i små stykker.
- Ælt det småtskårne andekød, lever og hakket kød sammen, og tilsæt fintrevet appelsinskal, appelsinsaft, finthakket rosmarin og hvidløg, salt, peber og krydderier.
- Skær skorperne af brødet, og smuldr brødet til krummer. Ælt dem i farsen sammen med ægget, og tilsæt pistacier. Steg evt. en lille frikadelle, så du kan bedømme din krydring.
- Dæk en form (2 liter) indvendigt med baconskiver, så de hænger ud over kanten. Læg farsen i lag med andebrystskiverne. Slut af med fars, og luk med baconskiverne.
- Bag patéen i et vandbad i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time og 15 min. Tjek med et stegetermometer, om patéen er gennembagt – centrumtemperaturen skal vise 75 grader målt med stegetermometer).
- Stil formen til afkøling på en rist. Læg et pres på patéen (f.eks. en form med 2-3 tunge dåser i), når den er lun, og sæt det hele i køleskabet i mindst 12 timer.
- Vend patéen ud af formen, skær den i skiver, og servér med brød og salat.