Blomkålsgratin opskrift

Blomkålsgratin trin for trin: Sådan gør du

Blomkålsgratin er en dejlig hverdagsklassiker. Og her får du en trin for trin guide til at lave den selv derhjemme:

En blomkålsgratin er nem og lækker mad, der både kan serveres 'for sig selv' eller som tilbehør til diverse kødretter. Og udover at være en velsmagende ret, er en blomkålsgratin også en virkelig god måde at få brugt sine rester på. En blomkålsgratin kan nemlig sagtens laves med et blomkålshoved, der er blevt lidt slattent og så kan du tilsættet stort set alle slags kødrester til gratinen. Du kan selvfølgelig også lade være med at tilsætte fx. skinke eller bacon, hvis du foretrækker en vegetarisk udgave din blomkålsgratin.

Variationer af blomkålsgratin

  • Du kan vende lidt revet ost i gratinmassen og også drysse overfladen af blomkålsgratinen med en blanding af revet ost og rasp.
  • Prøv også at vende brud af varmrøget laks eller fintsnittet skinke i blomkålsgratinen inden den bages.
  • Vend gerne en god håndfuld hakkede krydderurter i gratinmassen.
  • Broccoli kan bruges i stedet for blomkål eller blandet med blomkål.
  • Andre lækre ting, du kan tilsætte en blomkålsgratin: 
  • lidt stegt sprødstegt bacon eller pancetta
  • en rest fint hakket stegt kyllingekød
  • en rest stegt kalkunschnitzel
  • en rest bayonneskinke skåret i tern

Servér den dejlige blomkålsgratin som selvstændig ret med for eksempel en tomatsalat eller som tilbehør til kogt skinke. Her får du opskriften på en god blomkålsgratin, samt en trin-for-trin-guide til at lave den. Du får den rigtigt gode opskrift på blomkålsgratin her:

Sådan laver du blomkålsgratin - en trin-for-trin guide:

Arbejdstid: 40 min.

Koge/bagetid: 1 time og 15 min.

Ikke fryseegnet

(4 personer)

Ingredienser til blomkålsgratin:

50 g smør

75 g mel

4 dl mælk

4 æg muskatnød

salt og peber

evt. sukker

1 blomkål

smør og rasp til formen

blomkaalsgratin-1.jpg

1. Lav en opbagning af smør og mel. Tilsæt mælk og kog sovsen igennem under omrøring. Hæld den i en skål til afkøling.

blomkaalsgratin-2.jpg

2. Rør æggeblommerne i én ad gangen og krydr med revet muskatnød, salt og peber og evt. en smule sukker.

blomkaalsgratin-3.jpg

3. Del blomkålen i buketter og kog dem halvmøre i letsaltet vand. Hvis bladene er pæne, så snit dem fint og kog dem med. Lad dem dryppe godt af i en sigte og vend dem i sovsen.

blomkaalsgratin-4.jpg

4. Pisk æggehviderne stive og vend dem i gratinmassen. Fyld den i en form, der er smurt med smør og drysset med rasp. Drys overfladen med rasp og bag blomkålsgratinen ved 175 grader i ca. 1 time.

blomkaalsgratin-5.jpg

PRØV OGSÅ: Nem blomkålsgratin med bacon – en opskrift fra Hendes Verden

(Opskrift: Marie Melchior, foto: Betina Hastoft)

I 80'erne var det populært at servere en gratin – især blomkålsgratinen var en elsket klassiker. Vi har fundet den gamle opskrift frem og frisket dem op, så de nu smager endnu bedre. Her får du opskriften på en klassisk blomkålsgratin med bacon. Er du ikke til bacon, kan du skifte den ud med skinke og lave en blomkålsgratin med skinke i stedet for.

Til en blomkålsgratin med bacon til 4 personer skal du bruge:

100 g bacon i tern

25 g smeltet smør

50 g rasp

1 blomkålshoved

3 æg

1½ dl mælk

1 knivspids muskat

salt og peber

50 g revet parmesan

1 bundt purløg

Sådan laver du nem blomkålsgratin med bacon:

  1. Tænd ovnen på 200 gr. Steg bacontern på en pande, til de bliver gyldne.
  2. Smør et ovnfast fad med smør, drys herefter fadet med rasp. Gem resten af raspen til senere. 
  3. Skyl blomkål, og skær det i små buketter. Damp blomkålen i kogende vand i 4-5 min. Fordel blomkålsbuketterne jævnt i fadet.
  4. Pisk æg og mælk sammen, og krydr med salt og peber. Hak purløg og rør i. Hæld æggeblandingen over blomkålen.
  5. Kom revet parmesan og resten af raspen henover blomkålsgratinen.
  6. Bag blomkålsgratinen på midterste ovnribbe 20-25 min., til blomkålsgratinen er fast, gylden og sprød.
blomkaalsgratin-med-bacon-hv.jpg