Briocher med kardemomme og kanelsmør
Servér disse lune og luftige boller en kold og mørk julemorgen .
Da jeg studerede i Aarhus, boede jeg i det charmerende Latinerkvarter, hvor der dengang lå et lille økologisk bageri. Hver morgen, når jeg cyklede forbi, duftede det uforskammet godt, og det skete jævnligt, at jeg liiiige blev nødt til at gøre stop og støtte den kære bager.
Prøv også min opskrift på kardemommesnurrer - TRYK HER
Det var her, jeg første gang stødte på de franske briocheboller med den lille kugle på toppen – og jeg var solgt ved første bid! Nu får du min version af bagværket, der har fået et skud kardemomme i anledning af julen. Og for at gøre dem ekstra julede, har jeg smurt dem med en omgang kanel-tandsmør.
24 stk.
Arbejdstid: 40 min
Bagetid: 5-7 min.
Fordej:
2 dl letmælk
25 g gær (½pk.)
1 tsk. kardemomme
250 g hvedemel
Briochedej:
200 g smør (blødt)
2 spsk. rørsukker
½ tsk. salt
4 æg
450 g hvedemel
Pensling:
1 æg
Kanelsmør:
100 g smør (blødt)
4 tsk. kanel
Fordej:
1. Lun mælken, og smuldr gæren ud heri. Tilsæt kardemomme og mel, og ælt sammen til en blød dej. Lad dejen hæve tildækket i 30 min.
Briochedej:
2. Rør smør, sukker og salt sammen i en anden skål. Tilsæt æg og mel, og ælt til ensartet konsistens.
3. Tilsæt fordejen, og ælt dejen godt igennem i 5-10 min. på røremaskine.
4. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
5. Rul dejen ud på et meldrysset bord, og skær 1/6 fra (det er til den lille kugle øverst på briochen). Del dejen i 2 lige store stykker, og del hvert stykke i 12 stykker. Form dem til boller
6. Læg bollerne i en smurt muffinform. Klip en lille lomme i hver bolle med en saks.
7. Tril den gemte dej til 24 små kugler, og stik dem ned i de små lommer i bollerne. Lad briocherne hæve tildækket i 1 time.
8. Pensl briocherne med sammenpisket æg, og bag dem ved 250 grader i 5-7 min. Lad dem afkøle på en bagerist.
Kanelsmør:
9. Bland smør og kanel til en ensartet masse, og smør det på de flækkede, lune briocher.