Brødrene Price i Tivoli

Price brødrenes bedste råd: Brug dine julerester og undgå madspild i julen

Danskerne smider svimlende mænger af mad ud hver jul. Nu går Adam og James Price ind i kampen mod madspild. Få deres tre bedste råd til, hvordan du bruger dine rester fra julemaden til nem og lækker mad i juledagene.

Julen er højtid for gode gaver, godt samvær – og enorme mængder madspild.

Således smed danskerne i december 2016 mad ud for intet mindre 1,4 milliarder kroner, viser tal fra Landbrug & Fødevarer. Det gør julemåneden til årets største madspilds-fest.

Men nu skal det være slut.

Det mener de folkekære brødre Adam og James Price, der er ambassadører for organisationen Stop Spild af Mad.

– Som to der elsker gode råvarer, og som lægger meget kærlighed i madlavningen, så forekommer det helt meningsløst, at så store mængder af mad i de overpriviligerede, vestlige samfund ender på bunden af skraldespanden til ingen verdens nytte. Er man glad for mad, så er julen jo ikke mindst en af højtiderne, hvor køleskabet og lagrene bugner, og da er det nærmest særlig vigtigt, at vi ikke ender med at smide en tredjedel ud af det, vi har købt bare, fordi vi overvurderer vores egen eller vores gæsters appetit - selv når “lænkehunden har fået dobbelt sul”, lyder det fra brødrene i en pressemeddelelse.

I Price-familien gør de derfor en dyd ud af at genbruge maden til nye retter i dagene efter den store julemiddag.

Vil du gøre brødrene kunsten efter, får du her 3 af deres allerbedste råd til, hvordan du mindsker madspild i juletiden.

1. Lav nye retter af juleresterne

En god, farseret julekalkun gør godt til både julemaden og dagene efter. Således har Price-familien tradition for at lave ekstra sovs juleaften, så det kolde kalkunkød kan nydes med rigelige mængder opvarmet sovs dagen efter, fortæller de.

På tredjedagen anbefaler brødrene, at du laver en ragout af resterne, der blandes med den sidste sauce og eventuelt lidt ekstra fond. Dertil kommer udskårne rodfrugter og løg, og vupti – så mangler du bare en god kartoffelmos, lyder det.

2. Frys ned

Ja, det giver måske sig selv, men tilberedt kød kan ganske fint fryses ned, hvis der er rester tilbage. Er du træt af and, flæskesteg eller kalkun, kan du derfor gemme de lækre kødretter til et senere tidspunkt, hvor lysten er fundet frem igen, mener Price-brødrene.

– Når du kommer stresset hjem en januar- eller februardag, så er det de færreste, der takker nej til en kalkunragout, der bare skal varmes op og serveres med en kartoffelmos til, siger de.

Det samme gælder i øvrigt for andesteg og biksemad med kold flæskesteg.

3. Lav klatkager af risengrøden

Undgå at blande al risengrøden med flødeskum, når du laver risalamande. Du kan altid blande mere op, hvis gæsterne er sultne, lyder brødrenes anbefaling.

Og skulle der være resterende risengrød til overs, udgør den kolde grød en perfekt base til klatkager dagen efter. Det bedste? De tager kun et øjeblik at lave.