Smagsoplevelser i Danmark

Ferie i Danmark: Her er de bedste picnicsteder, gårdbutikker & den ultimative hjemmelavede is

Små hemmelige picnicsteder, den lækreste gårdbutik, den ultimative hjemmelavede is og råvaren, du skal have med hjem – ALT for damernes redaktion øser ud af vores insidertips til de bedste (smags)oplevelser, når du holder ferie i Danmark.

Her får du en guide til:

Stevns

Syd for Køge ligger halvøen Stevns og lokker med lækre delikatesser, et herskabeligt picnicspot og et topmoderne bryggeri.

Lækreste gårdbutik

På Engvang Frugtplantage kan du selv plukke frugt og bær, møde frilandsgrise og besøge den skønne gårdbutik. Her findes Engvangs hjemmesyltede bær og frugter samt specialiteter såsom mel, øl og småkager fra lokale producenter. Hvis du skulle blive sulten undervejs, er der både et gårdbageri og en gårdcafe på plantagen, hvor du blandt andet kan spise brunch.

Bedste spisested

Blandt bøgetræer og lige ud til stranden ved Stevns Klint finder du Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, der har den smukkeste beliggenhed og en helt eventyrlig udsigt over Østersøen. På restauranten får du serveret mad fra det traditionelle danske køkken, der altid er tilberedt fra bunden og serveret i en hjemlig atmosfære.

Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov har en eventyrlig udsigt over Østersøen.
Stevns_spisested-(2).jpg
Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov har en eventyrlig udsigt over Østersøen.

Flotteste picnic-spot

Pak en madpakke, tag til Vallø Slotspark i Køge, og slå et tæppe ud. Her kan du nyde din medbragte frokost med græs mellem tæerne og i de smukkeste omgivelser med udsigt til Vallø Slot og kig ud over den blå Køge bugt. Fra den herskabelige slotspark med velholdte plæner er der en glidende overgang til Vallø Dyrehave, hvor naturen får lov til at gro efter egne præmisser og med et rigt dyreliv.

Lokalt bryggeri

Inde i Køge by ligger Braunstein Bryggeri, der er drevet af brødrene Michael og Claus Braunstein. Der brygges både økologisk øl, cider og whisky. Bryggeriet er supermoderne, men der brygges efter gamle traditioner, og du kan både få rundvisning, smagsprøver eller prøve en whiskysmagning.

Mols

Det pittoreske landskab på Mols gemmer på store smagsoplevelser, autentisk delikatesseshopping og hemmelige udsigtsspots med uforstyrret havudsigt.

Lækreste gårdbutik

Gårdbutikken på Kalø Økologisk Landbrugsskole er et besøg værd, hvis gryderne skal fyldes med årstidens grønt og lækkert kød. Butikken er åben for høflig selvbetjening hver dag fra 8 til 18, men er også af og til bemandet med elever fra højskolen, som gerne fortæller om tilblivelsen af butikkens sortiment, der stort set alt sammen stammer fra skolens produktion.

Er du til fisk, så er Fisker-Kurt ved Dragsmur – lige før Mols bliver til Helgenæs – områdets bedste bud. Fisken er frisk, betjeningen er fåmælt og udsigten fantastisk fra det lille skur. I sommerhalvåret har Fisker Kurt åbent i weekenden og af og til lidt ekstra dage. Et stort hjemmemalet skilt viser åbningstiderne, men de lokale ved, at i dagene op til og efter åbning er Kurt som regel også til stede sammen med en frisk fisk. Reglen er, at er døren åben, så kan der handles.

Kalø Økologisk Gårdbutik er med sit store udvalg af kød, grønt og lækre delikatesser en bid af paradis for sultne øko-fans.
KaløGårdbutik.jpg
Kalø Økologisk Gårdbutik er med sit store udvalg af kød, grønt og lækre delikatesser en bid af paradis for sultne øko-fans.

Bedste spisested Restaurant

Moment i den lille by Feldballe er en absolut perle i området, der huser flere gode spisesteder, hvor Molskroen og Brasseriet Molskroen er blandt de mest kendte. Moment er nabo til den bæredygtige landsby Friland, menuen er baseret på grøntsager og råvarer fra lokalområdet, og de kærner selv smør, sylter, salter og fermenterer. Om sommeren kan du nyde maden i den spiselige prydhave, hvor du er omgivet af de grøntsager, der ender på tallerkenen. Restauranten er hædret med flere priser, bl.a. Michelin-guidens udmærkelse Bib Gourmand i 2019 og 2020 og samme guides helt nye bæredygtighedspris ”Den grønne kløver” i 2020.

Det grønne køkken i Restaurant Moment er hædret af bl.a. Michelin-guiden.
RestaurantMoment.jpg
RestaurantMoment_1.jpg
Det grønne køkken i Restaurant Moment er hædret af bl.a. Michelin-guiden.

Flotteste picnic-spot

Mols har mange, mange smukke steder. Agri Bavnehøj, Trehøje, Porskær Stenhus er de mest kendte af dem. Alle stederne er dejlige, og det ved både turistbrochurerne og de mange gæster, der har fundet vej til Mols i coronatiden. Men et sted, du kan have for dig selv, er Polden, der ligger bag kirken på Helgenæs. Parkér foran kirken, følg stien om bag kirken og videre op til den lille lund på toppen af bakken. Her finder du en simpel træbænk. Sæt dig ned, træk vejret, nyd udsigten over vandet og vigen. Og husk at tage madpakken med.

Er du alligevel på Helgenæs, så fortsæt til Sletterhage Fyr. Her kan du trave en tur langs stranden og måske spotte et marsvin og finde hulsten. Er der småfolk med i selskabet, så vis hulstenene til folkene i iskiosken. Måske giver de noget i bytte?

Skønneste drikkepause

I den lille by Vistoft finder du Rødegaards Kaffebar. Kaffebaren er en sommerting, hvor der kan tankes kaffe, kage og sandwich, og når du alligevel er her, så tjek om der er åbent i Rødegaards keramikværksted, hvor du kan finde fine sager lavet af keramikerne Nanna Heydorn og Laila Witt. Er du mere til en kølig lokalproduceret øl, så er Ebeltoft Gårdbryggeri det oplagte sted at slukke tørsten. Nyd den med eminent udsigt ved et af de mange borde- og bænke-sæt, eller tag en flaske med i hånden og trav afsted til et af områdets bedste udsigtsspots, Trehøje.

Hos Ebeltoft Gårdbryggeri kan du nyde håndlavet øl, frugtig brus og saftig lemonade med storslået udsigt.
bryggeri.jpg
Hos Ebeltoft Gårdbryggeri kan du nyde håndlavet øl, frugtig brus og saftig lemonade med storslået udsigt.

Vidste du...

… at betingelserne for at dyrke tang er ideelle for foden af Mols Bjerge? Vandet er rent og roligt og saltindholdet optimalt, og flere lokale virksomheder producerer de lækreste specialiteter med råvaren – fra pesto og flødeboller til øl og snaps – som er oplagte at smage på, når du er i området.

Hundested & Kikhavn & Lysnæs

Der findes så mange fine spots på Nordsjællands kyststrækning, hvor I kan kæle med geder og nyde gourmetsmørrebrød og lækre mælkeis.

Lækreste gårdbutik

Tothaven er mere end en gårdbutik. Det er også en besøgsgård, og det er fra alle kæle-gederne, at de får mælken til de lækre produkter, du kan købe i deres lille gårdbutik. Du kan både få en skøn gedefriskost og ikke mindst deres fantastiske hjemmelavede pindeis lavet på gedeost og med frugt fra haven. Du kan også nyde deres hjemmelavede lækkerier i den lille café i det gamle charmerende bondehus.

På Tothaven serverer de pindeis lavet på gedemælk og med nyplukket frugt.
Kikhavn.jpg
På Tothaven serverer de pindeis lavet på gedemælk og med nyplukket frugt.

Bedste spisested

Restaurant Knuds i Hundested Havn er alt andet end en klassisk havnegrill. Fra de mange udendørsborde på solsiden med udsigt over havnen kan du nyde smørrebrød af den lækre slags, friske fiskeretter og andre bistroklassikere. Kører du et par kilometer længere langs kysten rammer du Lynæs, hvor Lynæs Surfcenter byder på gode gedigne burgere fra foodtrucken, der kan nydes i de uhøjtidelige omgivelser på strandkanten med kig til surfere i solnedgangen.

Restaurant Knuds i Hundested Havn byder på smørrebrød af den fineste slags.
knud_sild.jpg
Restaurant Knuds i Hundested Havn byder på smørrebrød af den fineste slags.
surfcenter.jpg

Flotteste picnic-spot

lighthouse.jpg
Restaurant Knuds i Hundested Havn byder på smørrebrød af den fineste slags.

Gå langs Nordkyststien fra Hundested eller parkér i Kikhavn, og tag den smukke gåtur til Knud Rasmussen hus på toppen af kysten lige ved fyret. Det smukke bakkede landskab, fyret og kikket over vandet til Rørvig er det perfekte picnic-spot. Her er få borde og bænke til de første. Knud Rasmussens hus er et fint lille museum om grønlandsfarerens bedrifter, som kan besøges, hvis du kan løsrive dig fra udsigten.

Restaurant Knuds i Hundested Havn byder på smørrebrød af den fineste slags.

God gastro-oplevelse

Hver anden lørdag i ulige uger kan du besøg Torup Marked placeret ved den lille stationsbygning lige ved siden af økosamfundet Dyssekilde i Torup. Det er et madmarked, hvor du kan få et udvalg af blandt andet friske grøntsager, planter, stiklinger, lokalt produceret mel og marmelade. Du kan også nyde en frokost fra en af de små madboder eller hive et godt loppefund med hjem fra de lokale små stande, der har slået sig ned i kanten af markedet.

Lolland

Smag på det bedste fra køkkenhaverne ved Søllestedgaard Gods, og få lollandsk tapas på Den Fuldkomne Fisker.

Lækreste gårdbutik

Hos Den Grønne Verden på Søllestedgaard Gods dyrker de grøntsager, urter og blomster, som på daglig basis hives op af jorden og langes over disken i deres hyggelige gårdbutik. Det bedste fra køkkenhaverne kan du smage en bid af i deres restaurant, Spiseriet, som er et seriøst forsøg på at højne den gastronomiske standard på Vestlolland.

Bedste spisested

På Onsevig camping finder du en skjult perle, restauranten Den Fuldkomne Fisker, hvor du blandt andet kan prøve ”lopas”, der er en lollandsk tapas. Restauranten har sit eget røgeri, og her anvendes så vidt muligt økologiske og lokale råvarer til deres menu, som skifter med årstiderne. Restaurantens stemning er intim og hjertelig, så du kan læne dig tilbage og føle dig hjemme, mens du smager på mad fra Sydhavsøerne.

Flotteste picnic-spot

lolland.jpg
Nyd din medbragte frokost ved de store stenskulpturer, Dodekalitten, midt på en lollansk mark.

Midt på en lollandsk mark og med den smukkeste udsigt over havet, kan du nyde din medbragte frokost og samtidigt opleve det populære monument Dodekalitten. Dodekalitten er store stenskulpturer, der er akkompagneret af underlægningsmusik fra komponisten Wayne Siegel og har landskabet ved Ravnsby Bakker som ramme.

Nyd din medbragte frokost ved de store stenskulpturer, Dodekalitten, midt på en lollansk mark.

Vingård

Slå vejen forbi det stemningsfyldte Frederiksdal Gods. Godset er Danmarks største vineri, og her kan du opleve en unik vinproduktion samt smage på kirsebærvinene, der er brygget på ”nordens drue”, stevnskirsebærret, som vokser lokalt i Syddanmark.

Hindsholm

Det fynske svar på Skagen er rigt på små lokale leverandører af sublime råvarer. Lækreste gårdbutik Er du ude efter en god bøf til grillen og har hang til oksekød fra racen Skotsk Højlandskvæg, så slå vejen forbi enten gårdene Sybergkvæg eller Svalehøj, der har hver deres lækre gårdbutik.

Bedste spisested

hindsholm.jpg
hinds.jpg
Menuen er simpel, men råvarerne er i verdensklasse hos Røgeri Hindsholm.

Røgeri Hindsholm har specialiseret sig i at levere røgvarer til danske gourmetrestauranter og har sit eget lille udendørs trattoria. Her er kun seks borde, og hvis vejret er dårligt, er der ingen servering. Menuen er simpel og følger årstiden med grønt og urter fra den tilhørende have.

Menuen er simpel, men råvarerne er i verdensklasse hos Røgeri Hindsholm.

Flotteste picnic-spot

Tag på tur til Fynshoved med de stejle moræneklinter, den stenfyldte kyst og det bakkede landskab. Man må både gå, cykle eller ride turen rundt om Fyns nordligste punkt, som er et mekka for kystfugle. Hvis man er heldig – og det er man tit – kan man spise sin medbragte frokost med udsigt til marsvin, der leger i vandet ud for kysten.

Lokalt bryggeri

rygeost.jpg
Der er ingen salat i rygeostsalat, men den toppes gerne med radiser.

Kerteminde Bryghus er et hyggeligt gårdbryggeri indrettet i en hestestald, hvor man kan få rundvisning og smagsprøver. Den lokale råvare Man kan ikke besøge Fyn uden at spise rygeost – enten naturel eller som en frisk rygeostsalat rørt op med cremefraiche, radiser og purløg.

Der er ingen salat i rygeostsalat, men den toppes gerne med radiser.

Thy

Nordjyllands sydvestlige hjørne bugner af lækkerier fra luksuswhisky og naturvin til delikatesser og håndrørt is.

Lækreste gårdbutik

thy_whisky.jpg
Smag på whisky og køb kød og mel med hjem fra slægtsgården Gyrup Gård i Thy.

På slægtsgården Gyrup Gård har Thy Whisky Destilleri en gårdbutik, hvor de ud over deres whisky (som er noget af den bedste i Europa) sælger det kød og mel, som de laver på gården. Gårdens historie går tilbage til 1300-tallet, og den ligger lige op til Nationalpark Thy og Vesterhavet. Hvis I er nysgerrige på whisky, kan I supplere jeres besøg med en whiskysmagning og en rundvisning på destilleriet.

Smag på whisky og køb kød og mel med hjem fra slægtsgården Gyrup Gård i Thy.

Bedste spisested

Maden er bestemt af årstiden på Hanstholm Madbar, hvor de hver dag justerer menuen efter, hvad de lokale leverandører byder på. Glem alt om gourmet og fine dining. Her serverer de livretter, friske fisk, skaldyr og sæsonvarer fra Thy, som de selv kan lide det. Stemningen er intim og afslappet og udsigten over hav, havn og Nationalpark Thy er en af de fineste i kongeriget.

Flotteste picnic-spot

Tag på picnic på fastlandets eneste fuglefjeld (bare rolig, der er ingen sultne måger). Normalt forbinder man fuglefjeld med Færøerne, Island, Norge og Grønland, men vi har faktisk et smukt dansk eksemplar. Bulbjerg er landets største kalkklippe og omgivet af enestående rå natur med utallige fantastiske picnic-spots.

Lokal gastronomioplevelse

Tag med Naturmad Thy ud i naturen og opdag de mange glemte bær, planter, svampe og urter. Mie Buus, der er kvinden bag, forklarer om de spiselige planters vokseteder, kendetegn og smag, så I selv kan samle ind fra naturen. På udflugten samler I ind til et lækkert unikt måltid, som I er med til at tilberede ude i det fri. Turen afsluttes med et måltid midt i det spisekammer, som I har boltret jer i.

Bedste kaffe-, øl- og vinbar

Haandpluk_1.jpg
Haandpluk i Klitmøller er et uhøjtideligt garageprojekt med øl, kaffe, vin og delikatesser i lange baner.

Haandpluk er et garageprojekt i den lille lykkelige flække, Klitmøller, hvor kvalitet sættes i højsædet. Her serveres specialøl og -kaffe, naturvin, delikatesser, tapas og montaditos. Er I for alvor sultne, kan I også bestille dagens ret. Rammerne er uhøjtidelige, og det handler i bund og grund om at have det godt og smage noget godt. Desuden har stedet sit eget nanobryggeri.

Haandpluk i Klitmøller er et uhøjtideligt garageprojekt med øl, kaffe, vin og delikatesser i lange baner.

Bedste is

ismejeriet.jpg

Helt nede ved stranden i fiskerbyen Nørre Vorupør kan I få hjemmelavet is i verdensklasse. Isboden fungerer som et testcenter for plantebaseret is, hvor Ismejeriet Thy tester nye smagsvarianter, inden de pitcher en ny smag for mærket Naturli’, som de samarbejder med. Er I mere til de helt klassiske smage, så er der helt sikkert også et overdrevet lækkert udvalg at komme efter.

Fanø

Fanø er en del af Nationalpark Vadehavet, og hovedattraktionen er den helt unikke, smukke og rå natur. Der er dog også masser af lækre kulinariske oplevelser med lokale råvarer at hente.

Lækreste gårdbutik

Er du ude efter noget virkelig lækkert kød eller nogle skønne pølser til grillen, så læg vejen forbi gårdbutikken Fanø Angus & Merino. Her finder du økologisk okse-, lamme- kanin- og kalkunkød i bedste kvalitet og til en god pris. Butikken sælger i øvrigt også lækkert garn i merinould.

Bedste spisested

Fanø har mange skønne spisesteder. Et af dem er Kellers Badehotel & Spisehus, som ligger ved Fanø Bad. Restauranten er smuk og indbydende, og maden er i top både til frokost og aften. Vælg mellem menu og a la carte afhængig af sulten, kortet skifter efter årstiden. Du kan også bestille lækkert morgenbord i weekender og helligdage.

Flotteste picnic-spot

fanø_picnic.jpg
Fanø er nærmest ét stort picnic-område. Der er smukt alle steder, så det er bare med at tage kurven under armen.
fanø.jpg

Stranden på Fanø er uovertruffen, og picnic i en hvilken som helst klit er fantastisk. Find evt. en af de gamle bunkere fra krigens tid, og brug den som bord. Skal det være lidt mere organiseret, har Fanø Skovlegeplads midt på øen både bålpladser og overdækning, og så kan børn og barnlige sjæle jo lege lidt, mens maden gøres klar.

Fanø er nærmest ét stort picnic-område. Der er smukt alle steder, så det er bare med at tage kurven under armen.

Lokalt bryggeri

Fanø_aroma.jpg
Prøv en økologisk hjemmebryg på den hyggelige italienske restaurant Aroma.

Aroma er egentlig en dejlig italiensk restaurant, men her har man brugt coronanedlukningen på at bygge om og udvide med et økologisk mikrobryggeri med lokal øl direkte fra tank til glas. Nyd de nye skummende dråber inde eller ude på terrassen, hvor du også kan følge med i livet i Nordbys hovedgade.

Prøv en økologisk hjemmebryg på den hyggelige italienske restaurant Aroma.

Lokal råvare

fanø_strand.jpg
Stranden på Fanø kan bruges til alt fra legeplads til solnedgangsspot og lange meditative gåture.

Man kan ikke besøge Fanø uden at spise bakskuld. Det er ising, der er både saltet, tørret, røget og stegt på panden. Fladfisken serveres med rugbrød og remoulade, og skal det være helt rigtigt, drikker man kaffepunch til. Kaffepunch er kaffe med Rød Aalborg og sukker, og det drikkes der en hel del af på Fanø.

Stranden på Fanø kan bruges til alt fra legeplads til solnedgangsspot og lange meditative gåture.