risalamande

Den bedste risalamande: 4 nemme trin - sådan gør du

Risalamande skal der til juleaften, men hvordan er det nu lige man gør? Det guider Hjemmets madskribent, Sandra Leigh Draznin, dig til lige her:

Trods sit franskklingende navn er risalamande et pæredansk påfund. Risdesserten med fløde og mandler hører for mange med til den perfekte julemenu. Med disse 4 nemme trin lykkes både risalamanden og sovsen til.

Arbejdstid: 30 min.

Kogetid: 35 min.

Ikke fryse-egnet

(4-6 personer)

1 stang vanilje

½ dl piskefløde

125 g grødris

2½ dl vand

½ liter sødmælk

½ tsk salt

3-4 spsk sukker

2-3 tsk fintrevet citronskal

3-4 dl piskefløde (efter smag)

75 g smuttede mandler (hakkede) + 1 hel

Kirsebærsovs:

1 usprøjtet appelsin

1 stk. hel kanel

1 lakridsrod eller 2 stjerneanis

1 glas dessertkirsebær (400 g)

evt. sukker

1 spsk kartoffelmel

Sådan laver du risalamande med kirsebærsovs:

risalamande-trin-1.jpg
  1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og rør dem ud i ½ dl piskefløde.
  2. Skyl risene i koldt vand, hæld dem i en gryde med vand og giv dem et opkog.
  3. Rør rundt og tilsæt den flækkede vanilje-stang, mælk og salt.
  4. Giv det et opkog under omrøring og lad grøden simre ved ganske svag varme under låg i ca. 35 min. – eller sæt gryden i ovnen ved 180 grader.
risalamande-trin-2.jpg

Tag vaniljestangen op og hæld grøden i en skål. Rør sukker, fintrevet citronskal og vaniljefløde i grøden og lad den køle af.

risalamande-trin-3.jpg

Pisk fløden til blødt skum og vend den i grøden. Tilsæt mandler og anret desserten i en smuk skål. Husk at stikke en hel mandel i, hvis der skal „kæmpes“ om en mandelgave.

Sådan laver du kirsebærsovs til risalamanden

risalamande-trin-4.jpg
  1. Kom fintrevet appelsinskal, appelsinsaft, kanel, lakridsrod/stjerneanis og kirsebærsaft i en gryde og giv det et opkog.
  2. Lad det simre 5-10 min. og si det over i en ren gryde.
  3. Tilsæt kirsebærrene og giv det et opkog.
  4. Smag til med sukker og tag gryden af varmen.
  5. Jævn med kartoffelmel rørt ud i lidt koldt vand.
  6. Servér sovsen kold eller lun.