Det daglige brød: Ciabatta, sirupsbrød, müslibrød & koldhævede speltboller
Her bager vi fuldkornsciabatta med græskarkerner, mørkt sirupsbrød, müslibrød med nødder og koldhævede speltboller - få alle de lækre opskrifter på det daglige brød her:
Fuldkornsciabatta med græskarkerner
Fantastisk koldhævet madbrød. Tungt, mættende og lækkert med knasende græskarkerner.
Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid
(2 brød)
7 dl vand
15 g gær
1 spsk. groft salt
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
75 g græskarkerner
400 g fuldkornsdurummel (f.eks. fra Il Fornaio)
ca. 450 g hvedemel (f.eks. fra Il Fornaio)
Sådan bager du koldhævet madbrød:
- Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt, olie og græskarkerner. Rør først fuldkornsdurummel i dejen lidt ad gangen. Rør dernæst hvedemel i, og rør godt, til dejen er fast, men stadig klistret.
- Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
- Vælt dejen ud på et meldrysset bord. Del den i to lige store dele, og form skødesløst til to brød.
- Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og stil dem til hævning et lunt sted i ca. 30 min.
Tænd ovnen på 225 grader. - Pensl brødene med vand, og bag i ca. 25 min. Afkøl brødene på en bagerist.
Mørkt sirupsbrød
Et sødt gammeldags sirupsbrød, der smager af barndom. Det smager syndigt godt med masser af smør.
Tid: 20 min. plus hæve- og bagetid
(2 brød)
½ liter vand
½ pakke gær
150 g mørk sirup
1 tsk. salt
ca. 250 g grahamsmel
ca. 500 g hvedemel
1 æg eller vand til pensling
- Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sirup og salt, og rør først grahamsmel og dernæst hvedemel i dejen. Ælt dejen, til den er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
- Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del den i to, og form til brød.
- Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og lad brødene hæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på 200 grader. Pensl brødet med sammenpisket æg eller vand, og bag i ca. 25 min. på nederste rille. Afkøl brødene på en bagerist.
Müslibrød med nødder
Et fyldigt brød med masser af smag, der passer rigtig godt til ost.
Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid
(2 brød)
2½ dl kærnemælk
2½ dl vand
1 pakke gær
1 spsk. brun farin
2 tsk. salt
100 g havregryn
100 g speltflager
50 g solsikkefrø
50 g rosiner
50 g hasselnødder
ca. 450 g hvedemel
lidt speltflager til pynt
lidt hakkede hasselnødder til pynt
- Hæld kærnemælk og vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt brun farin og salt. Rør havregryn, speltlflager, solsikkefrø og rosiner i væsken sammen med hakkede hasselnødder.
- Ælt hvedemel i væsken lidt af gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca.
1 time. - Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del dejen i to lige store stykker, og form til to brød. Læg brødene på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i ca. 30 min.
- Tænd ovnen på 200 grader. Pensl brødene med vand, og drys med speltflager og hakkede hasselnødder. Bag brødene i ca. 30 min. på nederste rille. Afkøl på en
bagerist.
Koldhævede speltboller
Skøn og velsmagende speltbolle, som kan spises til alle måltider.
Tid: ca. 25 min. plus hæve- og bagetid
(9 store boller)
4 dl koldt vand
1 dl kærnemælk
10 g gær
½ spsk. salt
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
250 g groft speltmel
ca. 400 g sigtet speltmel
- Hæld vand og kærnemælk i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt og olie, og rør groft speltmel i dejen lidt ad gangen. Rør dernæst sigtet speltmel i, og rør godt og længe i dejen – ca. 10 min.
- Det kan anbefales at bruge en røremaskine, men ellers gøres det med håndkraft – det giver gode muskler! Konsistensen skal være som en tyk fast grød, men stadig klistret.
- Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
- Brug en ske dyppet i vand til at fordele dejen i "klatter" på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne tildækket til hævning et lunt sted i ca. 30 min.
- Tænd ovnen på 225 grader. Pensl bollerne med vand, og drys med lidt mel.
- Bag bollerne i ca. 15 min., og afkøl på en bagerist.