Dyreryg med rodfrugter og mos

Dyreryg med rodfrugter og mos

Hjemmelavet dyreryg med tilbehør af bagte rodfrugter og kartoffelmos med selleri.

6 personer

Ingredienser

  • 1 dyreryg, ca. 2 kg, f.eks.rådyr el. kronhjort
  • 8-10 enebær
  • salt, peber
  • 1 spsk. frisk timian
  • evt. 1-2 fed finthakket hvidløg
  • 75 g smør
  • 2 løg
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl vildt- el. hønsebouillon
  • 2 dl piskefløde
  • 1½ spsk. hvedemel
  • ½ dl vand
  • 2-3 tsk. ribsgele
  • evt. kulør
  • Rodfrugter:
  • 3 persillerødder
  • 2 rødbeder
  • 4 gulerødder
  • 2 spsk. olivenolie
  • Selleri-kartoffel-mos:
  • 1 kg kartofler
  • 400 g rodselleri
  • 2 dl minimælk
  • 15 g smør
  • 50 g hakkede hasselnødder
  • 100 g revet gratineringsost

  1. Afpuds kødet for de grovestesener. Krydr kødet med knusteenebær, timian og evt. hvidløg.Drys med salt og peber. Lægstegen i et ovnfast fad eller enbradepande. Fordel skiver afsmør over kødet. Kom løgbåde,rødvin og bouillon i bunden affadet. Steg kødet 1¼ time ved180 gr. på midterste ovnribbe.Efter 1 time hældes skyen fra.Si skyen over i en gryde. Komfløden i, og kog op. Rør melrystet jævnt med vand i. Kogsaucen igennem ca. 5 min.under omrøring. Smag til medsalt, peber og gele. Farv evt.saucen med lidt kulør.
  2. Skræl rodfrugterne, og skærdem i stænger. Vend dem medolie, salt og peber, og kom demi et ovnfast fad. Steg dem iovnen sammen med kødet, deskal have ca. 50 min.
  3. Skræl kartofler og selleri,og skær dem i små tern. Kogternene i vand ca. 30 min.Hæld vandet fra, og mos kartoflerneog sellerien med mælkog smør. Smag til med salt ogpeber. Kom mosen i et smurtovnfast fad, og drys nødder ogost over. Gratiner mosen i ovnenpå midterste ovnribbe ved225 gr. ca. 15 min., til overfladener gylden.