English breakfast

English breakfast: Sådan laver du den derhjemme

Den store klassiske morgenmad – english breakfast – har været kendt i flere århundreder i England. Selv om måltidet oftest nydes om morgenen, er den også ofte servering til brunch eller andre tidspunkter af døgnet.

2 personer

Arbejdstid: 30 min.

Stege-/kogetid: 20 min.

Ingredienser:

  • 3 dl cornflakes og mælk
  • 2 glas appelsinjuice

Breakfast tea:

  • Koldt vand fra vandhanen beregn 2 gram sort te pr. kop eller 10 g til 1 liter. f.eks. engelsk breakfast tea eller Ceylonte

Tilbehør: mælk og sukker (eller kandis)

Varm morgenmad:

  • 2 tsk. olie
  • 8 skiver bacon (i skiver)
  • 4 brunchpølser (eller små frankfurtere)
  • 2 store tomater
  • 2 spsk. smør
  • 4 æg
  • Salt og friskværnet peber
  • 4-6 skiver toastbrød

Tilbehør:

  • Smør, blåbærsyltetøj og orangemarmelade

Sådan gør du: 

Morgenbordet:

1. Dæk bord og sæt cornflakes, mælk, juice, smør, syltetøj og marmelade frem

Te: 

2. Varm en tekande med varmt eller kogende vand. Bring koldt vand fra vandhanen i kog. Tøm tekanden for vand og læg teblade i kanden. Hæld friskkogt kogende vand i tekanden, så bladene yder frit rundt. Lad teen trække i 6-10 min. afhængigt af type. Rør i kanden. Hæld teen igennem en tesi direkte i tekopper eller over i en opvarmet kande, så teen ikke bliver for stærk.

Den sorte te “English breakfast” er en kraftigt velsmagende te, der er velegnet at drikke med mælk og sukker. Teen er forbundet med engelsk morgenmad. Den populære teblanding består oftest af tetyperne Assam, Ceylon og Kenya.

Varm morgenmad:

3. Varm en pande op ved god varme. Hæld olie på. Læg skiver af bacon på panden. Steg ved jævn varme, til baconen er gylden og sprød. Steg pølserne på alle sider i kanten af panden. Tag dem fra panden, tag baconen op, og læg den på køkkenrulle. Steg halve tomater i pandefedtet ved svag varme, så de bliver gennemvarme.

4. Smelt smør på en slip letpande. Slå æggene ud på panden, og steg dem i 3-4 min. ved svag varme, til æggehviderne er stive.

5. Rist toastbrød på en brødrister eller tør pande. Nyd hele herligheden frisklavet.

Morgenmad hele dagen

Mange britiske og irske caféer og pubber skilter med ”all-day breakfast” og serverer måltidet hele dagen. ”English breakfast” kaldes også ”full breakfast” og er et udtryk, der adskiller sig fra ”Continental breakfast”, der blot består af te eller kande med mælk, juice, brød og en croissant eller lignende bagværk.

Flere serveringer

I sin oprindelige form er ”English breakfast” et måltid med flere serveringer, som man kender fra forret, hovedret og dessert. Den oprindelige måde at spise ”English breakfast” på er således: Første servering er et glas appelsin- eller grapefrugtjuice og evt. svesker eller frugtkompot. Dere er en kande te eller kande med mælk, evt. begge dele. Næste servering vil være cornflakes med mælk, havregrød eller anden kogt grød. Tredje servering er hovedretten med æg, der kan serveres som spejlæg, røræg eller omelet med bacon, tomater og evt. svampe eller pølser.

Fjerde servering kan være fisk eller kød: kippers, røget sild og nyrer. Sidste ret er toast med marmelade eller syltetøj. Herudover er det meget almindeligt at få baked beans, der er kogte tørrede bønner i tomatsovs, og hertil spises toast.