Forbrugerrådet advarer mod luksus-chokolade
Hold igen med den mørke chokolade. Den syndige fristelse indeholder nemlig skadeligt stof, viser ny test.
En plade mørk Valrhona Andoa-chokolade ville de færreste formentlig takke nej til.
Men ikke desto mindre er det lige præcis, hvad du burde gøre.
En test foretaget af Forbrugerrådet Tænk viser nemlig, at varianten Valrhona Noir Andoa 70% indeholder så meget cadmium (tungmetal, red.), at hvis du har spist en enkelt plade på 70 gram, har du indtaget fire gange så meget cadmium, som myndighederne maximalt anbefaler pr. dag.
Dermed ligger chokolade-varianten langt over de grænseværdier, der gælder for EU fra 2019, forklarer Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, til ALT.dk.
- Vi får allerede en del cadmium fra andre kilder som korn og grøntsager, og derfor kan vi ikke bruge hele vores kvote til mørk chokolade. Så får vi alt for meget, siger hun og fastslår, at der i dag ingen grænseværdier er for cadmium i chokolade.
Arbejder intensivt
Hos Valrhona understreger de, at der udelukkende er tale om Andoa 70%-chokoladen, samt at virksomheden vil overholde alle internationale restriktioner.
- Vi arbejder derfor intensivt med vores leverandører i Peru for at sikre, at Andoa 70% også overholder de nye grænseværdier, der træder i kraft i 2019, skriver Patricia Grange, kommunikationschef i Valrhona, i en mail til ALT.dk.
Lykkedes det ikke, vil Valrhona i stedet udskifte den økologiske kakaoproducent for på den måde at nedbringe indholdet af tungmetallet, forsikrer de.
Findes i al chokolade
Cadmium findes normalt i jorden og overføres således til chokolade via kakaobønnerne.
Derfor vil al chokolade – og særligt den mørke – indeholde tungmetallet, om end ikke alle rammer samme høje niveau som Valrhona Noir Andoa 70%.
Gå således gerne efter andre mørke fristelser - for eksempel blandingschokolader - når den søde tand presser sig på.
- Jeg ville selv vælge en anden chokolade, og man skal i hvert fald kun spise en lille smule af den en gang imellem, siger Stine Müller og fastslår, at det kun er denne enekelte variant af Valrhona-chokoladen, der er testet. Cadmium-indholdet i andre typer Vanrhona-chokolader er således fortsat ukendt.
Foruden niveauet af det skadelige tungmetal kunne forbrugerrådets test også fastslå, at der i alle af de i alt 12 mørke chokolader var spor af en række andre problematiske stoffer. Herunder mineralske olier og tjærestoffer, som kan være relateret til udviklingen af kræftsygdomme.
Men der er ingen grænseværdier for mineralske olier i EU-regi, og derfor kan forbrugerrådet ikke gå ind og advare imod de af chokoladerne, hvor mængden var høj.
- Men indholdet af disse stoffer er uønskede, og derfor mener vi, at indholdet i vores fødevarer, som for eksempel chokolade, bør være lavest muligt, siger projektlederen.
Lidt er fint
Som udgangspunkt er en smule af de mørke lækkerier ikke farligt for dit helbred eller cadmium-niveau. Problemet er bare, at vi allerede får relativt meget af tungmetallet fra andre kilder som eksempelvis kornprodukter og grøntsager.
Får man for store mængder af det uønskede stof, kan det over flere år ophobe sig i lever og nyre og i sidste ende være sundhedsskadeligt og bidrage til eventuelle nyreproblemer.
- Det er derfor ikke tale om en akut sundhedsrisiko, men det kan skabe en risiko over tid, hvis man spiser for meget af tungmetallet, siger Stine Müller og tilføjer, at man fint kan blive ved med at spise lidt mørk chokolade.
- Men det er en god ide at tænke over, hvor meget man spiser.
Særligt bør man være opmærksom, hvis man har for lidt jern i kroppen eller er gravid, skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside. Disse personer har nemlig lettere ved at optage cadmium.