Groft frokostbrød
Det bedste frokostbrød
2 Brød
Ingredienser
- 6-7 dl vand
- 10 g gær
- 4 spsk surdejspulver, se tip
- 3 spsk maltsirup
- 5 tsk havsalt
- 225 g fuldkornsrugmel
- ca. 200 g ølandshvede
- 175 g knækkede spelteller
- rugkerner
- 225-300 g pizzamel,
- tipo ‘00’
Sådan gør du:
- Kom 6-7 dl vand i en skål. Rør gær, surdejspulver, salt og sirup ud i vandet. Tilsæt rugmel, ølandshvede, kerner og rør det grundigt sammen. Tilsæt 200 g pizzahvedemel (i første omgang). Tilsæt mere pizzamel lidt ad gangen og ikke mere end nødvendigt. Ælt meget grundigt (10-12 min. i hånden og 7-8 min. på maskine). Dejen skal blive elastisk og kunne slippe skål/bordplade og fingre helt. Hvis konsistensen ikke er rigtig, tilsættes lidt mere vand eller pizzamel. Husk altid at ælte grundigt efter tilsætning af vand eller mel. Lad dejen hæve i skålen (dæk med plastfilm) i 8-12 timer ved køkkentemperatur. Tænd ovnen på 250°. Drys lidt mel på et ark bagepapir og lidt langs kanterne af dejen i skålen. Skrab dejen forsigtigt fri af skålen hele vejen rundt og lemp forsigtigt dejen ud på bagepapiret.
- Tænk på dejen som en stor ballon, der ikke må punkteres. Jo mindre du klemmer, des luftigere bliver brødet. Drys lidt mel hen over midten af dejhvælvingen og del den i to med en kniv. Skub de to halvdele fra hinanden og skub dem i brødfacon. Rids brødene og prik dem evt. med en gaffel. Sprøjt lidt vand på dem og sæt dem i ovnen. Skru straks ned på 220° og lad brødene bage i ca. 45 min. Sprøjt lidt mere vand på dem to-tre gange undervejs. Lad brødene køle af på risten. Brødene kan dybfryses.
- Tips: Surdejspulver (pulveriseret tørret surdej) fås i helsekostbutikker og i velassorterede supermarkeder.