bag

Groft frokostbrød

Det bedste frokostbrød

2 Brød

Ingredienser

  • 6-7 dl vand
  • 10 g gær
  • 4 spsk surdejspulver, se tip
  • 3 spsk maltsirup
  • 5 tsk havsalt
  • 225 g fuldkornsrugmel
  • ca. 200 g ølandshvede
  • 175 g knækkede spelteller
  • rugkerner
  • 225-300 g pizzamel,
  • tipo ‘00’

Sådan gør du:

  1. Kom 6-7 dl vand i en skål. Rør gær, surdejspulver, salt og sirup ud i vandet. Tilsæt rugmel, ølandshvede, kerner og rør det grundigt sammen. Tilsæt 200 g pizzahvedemel (i første omgang). Tilsæt mere pizzamel lidt ad gangen og ikke mere end nødvendigt. Ælt meget grundigt (10-12 min. i hånden og 7-8 min. på maskine). Dejen skal blive elastisk og kunne slippe skål/bordplade og fingre helt. Hvis konsistensen ikke er rigtig, tilsættes lidt mere vand eller pizzamel. Husk altid at ælte grundigt efter tilsætning af vand eller mel. Lad dejen hæve i skålen (dæk med plastfilm) i 8-12 timer ved køkkentemperatur. Tænd ovnen på 250°. Drys lidt mel på et ark bagepapir og lidt langs kanterne af dejen i skålen. Skrab dejen forsigtigt fri af skålen hele vejen rundt og lemp forsigtigt dejen ud på bagepapiret.
  2. Tænk på dejen som en stor ballon, der ikke må punkteres. Jo mindre du klemmer, des luftigere bliver brødet. Drys lidt mel hen over midten af dejhvælvingen og del den i to med en kniv. Skub de to halvdele fra hinanden og skub dem i brødfacon. Rids brødene og prik dem evt. med en gaffel. Sprøjt lidt vand på dem og sæt dem i ovnen. Skru straks ned på 220° og lad brødene bage i ca. 45 min. Sprøjt lidt mere vand på dem to-tre gange undervejs. Lad brødene køle af på risten. Brødene kan dybfryses.
  3. Tips: Surdejspulver (pulveriseret tørret surdej) fås i helsekostbutikker og i velassorterede supermarkeder.