småkage opskrift

Nem og lækker grunddej til småkager

Denne portion er stor nok til at dele i 3-4 portioner, og prøve forskellige småkageversioner af. Prøv hakket mørk chokolade, finthakkede hasselnødder, tørret lavendel eller vaniljekorn. Du ælter blot den ønskede ingrediens ind i den færdige dej. Der går ca. 50 g chokolade eller nødder til en tredjedel af dejen.

50

Ingredienser

  • 1 dl kartoffelmel
  • 5 dl hvedemel
  • 250 g koldt smør
  • 1 æggeblomme
  • 2 dl flormelis
  • evt. 1 tsk koldt vand

Sådan laver du småkager

  1. 1. Bland kartoffelmel og hvedemel sammen i en stor skål. Skær smørret i mindre tern, og gnid det ind i melet, til du har en smuldret masse. Tilsæt æggeblomme, og ælt dejen sammen med let hånd, og tilsæt evt. 1 tsk koldt vand, hvis den virker for tør.
  2. 2. Del dejen op, og ælt nu smagsgiverne i. Rul dejen ud i tykke pølser, ca. 4 cm brede, og læg dem på køl en times tid.
  3. 3. Tænd ovnen på 225 grader, og skær dejen ud i tynde skiver, og læg dem på bageplader med bagepapir. De skal bage ca. 5 minutter, og derefter køle helt af på en rist.

Tip

Kartoffelmelet gør, at småkagerne bliver meget lette og næsten lidt porøse i det. Hvis du foretrækker kager, som er en anelse mere bastante, så skift kartoffelmelet ud med hvedemel.