Lækkert grydebrød: Focaccia med rosmarin og oliven

Lækkert grydebrød: Focaccia med rosmarin og oliven

Focaccia er et herligt italiensk snackbrød, der her er bagt med oliven og rosmarin. Bag det i en gryde, der gør brødet endnu mere saftigt.

1 brød

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 4 dl lunkent vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • 100 g durumhvedemel
  • ca. 450 g italiensk tipo 00 hvedemel, pizzamel eller alm. hvedemel
  • 1½ tsk. salt

Fyld:

  • 3 spsk. hakket frisk rosmarin
  • 50 g friskreven parmesanost
  • 75 g store grønne oliven med mandelfyld
  • 1 tsk. flagesalt
  • 2 spsk. olivenolie

Pynt:

  • evt. frisk rosmarin og flagesalt

Sådan gør du:

  1. Udrør gæren i vandet. Rør olie, salt og mel i. Ælt dejen meget smidig. Stil dejen til hævning ca. 1 time tildækket et lunt sted.
  2. Hæld dejen på et stykke bagepapir i en stor klump på midten af papiret. Pres det ud i en cirkel, der passer til grydens bund. Vi brugte Creusets braiseregryde med en diameter på 30 cm.
  3. Fordel rosmarin, parmesan og hakkede oliven over, og tryk det lidt ned i dejen. Dryp med olivenolie, og drys med salt.
  4. Stil en god solid gryde (se her på siden) i ovnen, og varm ovn og gryde op til 250 gr. Kom dejen på bagepapiret forsigtig ned i gryden, uden at du brænder dig. Læg låg over. Bag brødet 20 min.
  5. Tag låget forsigtigt af, der kommer meget varm damp ud, og bag brødet yderligere 10 min. ved 225 gr. Pynt evt. det færdigbagte brød med ekstra rosmarin og salt.

Vælg den rette gryde

Hvis du gerne vil bage et godt grydebrød, er det vigtigt, du bruger en god tung støbejernsgryde med tætsluttende låg. Vær også opmærksom på, at håndtagene på gryde og grydelåg skal kunne tåle en tur i ovnen. Vi bager brødene ved at lægge dejen på et stykke bagepapir og så "dumpe" bagepapiret ned i den brandvarme gryde.