Gullasch med tomat, rødder og krydderurter
En klassisk simreret, der skal til på en kold vinterdag.
Ingredienser
- 2 løg
- ca. 1 kg oksetykkam eller oksebov
- olivenolie
- salt og peber
- 1½ spsk hvedemel
- 1 spsk sød paprika
- 1 tsk finthakket frisk chili eller f.eks. lidt tørret knust chili
- 1½ spsk tomatpure
- 1 dåse hakkede flåede tomater
- 4-5 kviste timian
- 1 laurbærblad
- vand eller kalvebouillon
- 1 pastinak
- 3-4 gulerødder
- 4 fed hvidløg
- salt og peber
- lidt ekstra rødvin
- Til servering:
- ½ bundt kruspersille
- ½-1 økologisk citron
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- Tilbehør:
- kartoffelmos eller kogte kartofler.
Sådan gør du
- Pil og skær løgene i både. Skær kødet i store tern af ca. 2x2 cm. Brun kød og løg godt på en pande med olivenolie og krydr med salt og peber. Drys med hvedemel, og kom kødet i en gryde.
- Tilsæt paprika, chili, tomatpure, hakkede flåede tomater, timian og laurbær. Hæld vand eller bouillon over retten, så det er dækket to tredjedele med væske. Lad retten simre 1 time, og vend kødet undervejs.
- Skræl pastinak og gulerødder, og snit dem i grove stykker. Pil og skær hvidløg i skiver. Vend pastinak, hvidløg og gulerod sammen med kødet, og tilbered det fortsat 45 minutter under låg. (Tjek, om kødet er mørt, og giv det lidt længere, hvis der er behov for det). Krydr saucen med salt og peber.
- Til servering: Pluk og hak persille, og riv citron. Pil og hak hvidløg og skalotteløg fint. Bland persille sammen med citronskal, hvidløg, skalotteløg, friskkværnet sort peber og olivenolie, og server det som drys til gullash.
- Server gullasch med persilledrys, og spis f.eks. kartoffelmos til.
PRØV OGSÅ: Rørt tatar med ramsløgscreme
PRØV OGSÅ: Agurkesalat med feta og granatæble
PRØV OGSÅ: Bagt laks