Det Danske Bagerlandshold: Særligt én ting er vigtig, hvis du vil være med
I denne uges afsnit af Den store bagedyst får deltagerne besøg af Det Danske Bagerlandshold. Men hvad laver man egentlig på sådan et bagerlandshold? Og hvad skal man kunne for at komme med på holdet?
Der er mange måder at forfine sine evner i køkkenet, men deltagerne i dette års bagedyst er så heldige, at de kan få lov at lære af de allerbedste! Deltagerne får nemlig besøg af Det Danske Bagerlandshold, som skal vise, hvordan man bikser et habilt stykke wienerbrød sammen, bager kuvertbrød og laver et såkaldt 'skuestykke'.
Vi har fanget formand for bagerlandsholdet Kasper Hansen til en snak om, hvad det danske bagerlandshold egentlig er for en størrelse.
Hvad er bagerlandsholdet?
- Bagerlandsholdet startede tilbage i 2016, hvor jeg selv havde deltaget i bagekonkurrence førhen, men der var ikke rigtigt nogen struktur på det. Derfor var vi nogle stykker, som gik i gang med at se, om vi kunne finde nogle interessenter, som kunne have lyst til at stable et hold på benene. Der var ikke noget forum for hverken unge eller ældre i bagerbranchen, som havde lyst til at udøve deres talent. Vi fik gang i holdet og fik det struktureret, og vi fik nogle trænere, som begyndte at finde deltagere. Siden har det udviklet sig rigtigt meget – både kommercielt og i forhold til antallet af personer på holdet. I skrivende stund er vi 16 på holdet, som deltager i konkurrencer.
Hvad laver man på bagerlandsholdet?
- Vi forfiner vores teknikker og udbreder viden om faget. Vi deltager i konkurrencer, hvor vi er delt op i tre specialer. Der er dem, som står for brød til konkurrencer, nogen står for croissanter, wienerbrød og det, man kender af de søde og fedtholde produkter, og så en tredje kategori, hvor folk laver show pieces. De bygger en skulptur i brøddej, som skal repræsentere det tema, man vælger for konkurrencen.
Hvad laver I, når I ikke deltager i konkurrencer?
- Størstedelen er jo ude i det virkelig liv og har jobs fra Aalborg til Amager – vi er i hele landet. Vi mødes hver anden weekend og træner. Jeg tror, det er nemmere at finde motivationen, nu hvor der venter en VM-finale, som er ubetinget det største indenfor vores fag, det tror jeg er motivation nok for folk til at komme i gang.
Hvad skal der til for at komme på bagerlandsholdet?
- Den kultur, som jeg har forsøgt at implementere er, at jeg ikke kigger på det faglige aspekt, men mere om de har de rette menneskelige værdier. Om de er tilpas ydmyge, om de har lyst til at indgå i det fællesskab, som det er, og om de har lyst til at lære nyt og være modtagelig overfor læring. Med den rette adfærd og den rette ydmyghed, er man nået rigtig langt hos os.
Hvorfor er det vigtigt at have sådan noget som et bagerlandshold?
- Vi sætter fokus på et fag, som selvfølgelig er et meget, meget gammelt håndværksfag, men som mange måske ikke rigtigt ved, hvor meget har udviklet sig over de seneste par år med en ret høj hastighed. Bagerbranchen bliver mere og mere sidestillet med kokkebranchen, fordi de her gourmet-bagerier popper op alle steder – særligt i Københavnsområdet – hvor i mod de klassiske bagerier ikke popper op på samme måde som gourmetbagerierne. Jeg tror, det er gourmetbagerierne, som er fremtiden.
Kan I mærke, at der er en stigende interesse for at bage?
- Ikke i forhold til at være i selve faget – det er ikke et fag, som har en særlig stor tilgang. Det tror jeg, er fordi den nye trend ikke er blevet udbredt endnu, men jeg tror på, at det er en supertanker, som det er på tide at få vendt. Det er også hele imaget omkring det at være bager, som vi skal have ændret. Det er mit indtryk, at folk har fået penge imellem hænderne igen, så de vil også gerne sætte pris på at købe god kvalitet i dag. Det mærker vi selvfølgelig ikke så meget på landsholdet, fordi vi går i vores egen bobbel, men vi kan høre, at på de kurser vi fx laver, efterspørger folk, at det skal være nyere trends, som også sætter fokus på kvalitet.
Hvorfor er det så vigtigt at have fokus på de her bagertraditioner?
- Jeg prøver faktisk at kigge mere fremad og se på nye traditioner. Det er smukt med alle de her gamle traditioner, som mange hæfter sig ved, men hvis vi skal have fat i den yngre generation, skal man måske mere snakke om, hvad der er fremtiden i det her fag. Vi prøver at se, hvordan vi kan højne respekten omkring faget og gøre det mere attraktivt og hypet.
Hvorfor sagde I ja til Den store bagedyst?
- Det var to dage før vi skulle rejse til VM-kvalifikation, så det er lige der, hvor der skulle pakkes og de sidste ting skulle vaskes af. Det var en mulighed for at brande faget, og så måtte vi også bære det ansvar og tage imod den mulighed. DR havde udvalgt, hvad vi skulle lave, så på den måde kunne vi ikke sætte vores eget præg på, hvad det var, der skulle bages. Det var også fair nok, for det skulle passe til deltagerne og det niveau, de lagde for dagen. Men jeg tror også, det er sundt, at der kommer noget brød ind, nu hvor det netop hedder den store bagedyst. Derudover var det en unik mulighed for at få promoveret nogle af de unge, dygtige bagere. Jeg prøvede så vidt muligt at få de unge mennesker på holdet med til optagelserne, for det er dem, som er vores levebrød fremover. Jeg synes, det er vigtigt at få skubbet dem frem.
Hvordan vurderer I niveauet i Den store bagedyst i år?
- Du taler med en, som ikke ser særligt meget TV, men jeg har før udtalt mig om en tidligere sæson, og der er mit indtryk, at niveauet absolut ikke er faldet siden. Dengang kan jeg huske, at jeg faktisk var imponeret over niveauet i forhold til deltagernes forudsætninger og kompetencer. Folk bliver bedre og bedre til at tilegne sig gode bageevner i et køkken, så jeg synes, det er et rigtig godt niveau, de lægger for dagen.
Har I et godt bageråd?
- Brug få, men gode råvarer og brug tid på det. Så kan det ikke gå helt galt.