Vertical farming

Vertical farming: Fremtidens grøntsager bliver dyrket uden jord

Knasende sprøde grøntsager, der er dyrket uden jord eller sollys i en 14-etagers bygning. Det lyder måske vældigt futuristisk, men du kan rent faktisk købe dem i dit supermarked – og måske er det fremtidens løsning på mange af vores klimaproblemer? Det mener den danske virksomhed Nordic Harvest, som står bag en af verdens største vertikale farme.

Hvad

I Taastrup har virksomheden Nordic Harvest vendt den klassiske fødevareproduktion på hovedet. Eller rettere: Tvistet den, så den er blevet vertikal. Her dyrkes bæredygtige salater og krydderurter indenfor i op til 14 etagers høje vækstanlæg, hvor salaterne fra frø til supermarked aldrig kommer i kontakt med jord, menneskehænder, bakterier, svampesporer eller skadedyr. Planterne står med rødderne i næringsholdigt vand og bliver hverken udsat for sprøjtemidler, pesticider, kunstgødning eller andre kemikalier. For at vokse skal planterne også bruge lys – det der også kaldes fotosyntese. Da planterne vokser indendørs, erstattes sollyset med LED-lys, som giver den rette mængde lys og varme.

Strømmen kommer fra vindmøller, og for at spare penge på elregningen, er døgnrytmen i fabrikshallen vendt på hovedet, så LED-pærerne lyser, når københavnerne er gået i seng, og der ofte er overskud af energi fra de store offshore-vind-møller. Salaterne og krydderurterne skal altså hverken kæmpe mod naturen i form af vind og vejr eller bruge kræfter på at hive næring eller vand op af jorden eller bekæmpe skadedyr, bakterier og svampe, og derfor vokser de hurtigere. Faktisk bruger de kun to til tre uger på at vokse fra frø til færdig plante.

Vertical farming

Vertical Farming fungerer ved, at planterne vokser indendørs i vand i stedet for jord. Fordelen er, at man ned til mindste detalje kan kontrollere næringsstoffer, fotosyntese, temperatur, luftfugtighed, luftcirkulation osv. Disse dyrkningsforhold giver en række fordele som:

  • Ingen brug af pesticider, herbicider, fungicider, kemikalier eller lignende.
  • Lokal produktion, så mindre forurening end der er ved transport af fødevarer fra udlandet.
  • Intet spildevand.
  • Ingen udsivning af kvælstof og nitrat.
  • Reduktion af vandforbrug med 90-95% i forhold til agerjord.
  • Reduktion af gødningsforbrug med 60-65% i forhold til agerjord.
  • Længere holdbarhed og dermed mindre madspild hos forbrugeren og hos supermarkederne.
  • Bedre arealudnyttelse, da der produceres i etager.
  • Højere fødevaresikkerhed uden behov for at vaske afgrøderne før konsumering. 

Kilde: Nordic Harvest

Hvorfor

Bag Nordic Harvest står Anders Riemann. Han er tidligere analytiker fra Saxo Bank, og hans vision er at omstille fødevareproduktionen, der i hans øjne er vores største klimaproblem, til bæredygtig produktion:

"Verden står overfor store udfordringer omkring bæredygtighed og befolkningstilvækst, og derfor er vi nødt til at gentænke de måder, vi producerer vores fødevarer på. Vertikale farme kan skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem med lokal produktion, der samtidig giver en højere kvalitet og bedre smagsoplevelse end konventionelt dyrkede fødevarer."

LÆS OGSÅ: Har du allerede taget et bæredygtigt valg?

"Vi vil gøre op med den gængse fødevarestruktur, så vi kan få en reelt bæredygtig produktion af fødevarer, og vi vil gøre det oplagt for forbrugeren at tage del i denne omstilling. Med moderne teknologi og nytænkning kan vi nu producere langt mere på mindre plads og med minimal miljøpåvirkning."

Hvor

Nordic Harvest

er en dansk, bæredygtig fødevareproducent. Virksomheden benytter vertikal farming-teknologien, som producerer fødevarer med størst muligt udbytte på mindst mulig plads – og med så lidt miljøpåvirkning som muligt. Der bruges aldrig gensplejsning, sprøjtemidler eller andre giftige kemikalier i produktionen. Se mere på Nordicharvest.com

Du finder produkterne fra Nordic Harvest i Føtex og Bilka landet over. I dag tæller sortimentet salater og krydderurter som babyspinat, rucola, iceberg og romaine samt basilikum, persille og koriander, men i den nærmeste fremtid vil også bær og rodfrugter være at finde på hylderne.