Hyldeblomstsaft
2 - 3 flasker koncentreret saft
Ingredienser
- 45 friskplukkede nyudsprungne hyldeblomstskærme
- 4 usprøjtede citroner
- 1 liter vand
- 1 kg sukker, gerne lyst rørsukker
- 40 g vinsyre eller citronsyre
- Klip toppene med blomster af, så du undgår at beskadige træet, og husk at ryste hylden lidt, så du efterlader diverse småkryb ude i naturen. Skyl forsigtigt blomsterne, og klip stilkene af. Kom blomsterne i et stor sylteglas eller en stålgryde. Undgå at bruge en aluminiumsgryde, da vin- og citronsyre frigør aluminium fra gryden, og det er ikke sundt.
- Skyl og skær citronerne tyndt ud, og læg dem over. Husk at fjerne kernerne.
- Kog vandet op, og tilsæt sukker og vinsyre. Hæld vandet over hylden og citronskiverne, så det dækker. Læg evt. en tallerken over, hvis du laver en stor portion i gryden, så også de øverste skærme dækkes af vand.
- Lad saften trække 1-2 dage i køleskab, og si den herefter.
- Hæld saften på rene og skoldede flasker, og luk dem til.
- Opbevar saften i køleskab. Du kan evt. fryse den i egnede beholdere, hvis du vil have lang holdbarhed.