Julens bedste klejner - opskrift

Hjemmelavede klejner: Farmors bedste opskrift

Når duften af gammeldags klejner spreder sig, er det for alvor jul. Du får her den bedste opskrift på klejner, nemlig farmors - og den vil du absolut ikke gå glip af. De tykke, sprøde klejner kan serveres med et drys flormelis.

Ca. 60 klejner

Total:1 minutt

Arbejdstid:1 minutt

Ingredienser

  • ca. 350 g hvedemel
  • 1⁄2 tsk stødt kardemomme
  • 1⁄4 tsk salt
  • 100 g sukker
  • 1 usprøjtet citron
  • 100 g koldt smør
  • 2 æg
  • 1⁄2 dl fløde
  • 1 liter smagsneutral olie til stegning
  • evt. flormelis

Sådan laver du julens bedste klejner

  1. Bland hvedemel med krydderier, sukker og fintrevet citronskal. Hak det kolde, men bløde smør i dejen. Rør derefter æg og fløde i dejen for at samle den.
  2. Pak din portion dej ind og lad den hvile koldt i mindst 1⁄2 time. 
  3. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd plade, skær dejen ud i rudeformede stykker med en klejnerulle eller almindelig kniv. Giv dem dertil et snit på midten på den lange led.
  4. Vrid klejnerne og kog klejnerne dem gyldne i 180 grader varm, smagsneutral olie, 6-8 stykker ad gangen. Når du koger klejner, så sørg for, at olien har den rigtige temperatur, da de mange klejner ellers blot vil optage alt olien i stedet for at blive kogt. 
  5. Tag klejnerne op og læg alle klejnerne på noget fedtsugende papir, såsom madpapir eller køkkenrulle.
  6. Når de kogte klejner er helt afkølet, læg dem så i en tætlukket kagedåse med fedtsugende papir.

Tip

  • Udstik evt. dejen i ringe, hjerter eller stjerner, eller skær den blot i aflange stykker.
  • Vil du have lidt ekstra smag i dine klejner, så kan du med fordel komme til cognac i dejen. Følg ellers opskriften ovenfor som normal, dog tilsat en lille smule ekstra hvedemel, og kog klejnerne som anført.
  • Kog klejnerne i varm palmin i stedet for olie, hvis du ønsker nogle lidt mere fedtede klejner. Sørg her på samme måde, at temperaturen på den varme palmin er præcis 180 grader, så de ikke optager alt fedtet, men derimod bliver sprøde.

Sådan kan du gøre bløde klejner mere sprøde

Selvom opskriften på de lækre klejner umiddelbart lyder lige til, så kan der nemt opstå spørgmål både før, undervejs og efter madlavningen. Vi har her samlet svarene på de mest søgte spørgsmål omkring klejner:

Hvorfor er mine klejner bløde?

Der kan være mange grunde til at dine klejner bliver bløde.

  1. Vær opmærksom på, at dine klejner skal være helt kolde, før du pakker dem væk, da de ellers vil optage dampen fra hinanden.
  2. Sørg for, at de pakkes væk i en lufttæt beholder, da de ellers tager fugt fra luften.
  3. Læg madpapir (eller andet fedtsugende papir) i top og bund af beholderen, som du har klejnerne i, da dette kan kunne eventuelt overskydende olie.

Sådan kan du gøre bløde klejner mere sprøde

Er skaden allerede sket, og dine klejner er blevet bløde, så prøv at putte et stykke tørt rugbrød i kagedåsen. Dette vil suge noget af fugten ud af dine klejner, og dermed gøre dem lidt mere faste i formen samt sprøde igen.

Hvordan opbevarer man bedst klejner?

Sørg for, at du opbevarer dine klejner i en lufttæt kagedåse eller -boks, sammen med et eller flere stykker fedtsugende papir, såsom madpapir eller køkkenrulle, for at undgå, at klejnerne optager fugt og bliver bløde.

Kagedåsen med klejner opbevares ved stuetemperatur.

Hvor længe er klejner gode efter kogning?

Klejner er allerbedst lige efter kogning. Er de pakket rigtig ned i en lufttæt boks med fedtsugende papir, så kan de dog godt holde sig et par dage.

Kan klejner fryses?

Klejner, som er formet, men endnu er rå dej, altså ukogte, kan fryses. Læg blot lidt papir imellem, eventuelt bagepapir, og læg klejnerne i fryseren i en lufttæt boks.

Hvad pynter man klejner med?

Mange pynter deres klejner ved let af drysse lidt flormelis over eller ved at toppe dem med almindelig hvid glasur. Du kan dog også gøre som nordmændene og komme lidt revet citronskal i glasuren.

Hvorfor spiser man klejner til jul?

De populære klejner var oprindeligt faktisk ikke en julekage. Ifølge Videnskab.dk var det førhen blot en almindelig spise i gårdenes vinterkøkken, da det passede med, at man høstet vinterhveden samt slagtet de sidste grise, og dermed de havde et godt lager af hvedemel og svinefedt til rådighed i december.

Er klejner dansk?

Der er en grund til, at mange kalder dem 'gammeldags klejner' - for opskriften på dem er rent faktisk virkelig gammel.

Ifølge Videnskab.dk, stammer opskriften på de sprøde klejner ikke fra Danmark, men er en velkendt spise i hele Europa, dog især i Norden.

Klejnens navn stammer ifølge Dansk Historisk Fællesnævn fra det tyske "kleinet", altså "klein" eller "lille", og henviser derfor også tilbage til en lang tysk tradition med at koge klejner.

I Danmark kan klejner spores helt tilbage til middelalderen, hvor det blev set som en fornem spise, da det kun var de rige, der havde råd til ingredienser som sukker, kardemomme og revet citronskal.

Nogle mere "budgetvenlig" klejner blev dog også lavet på mange af de danske gårde, årets hvedehøst blev malet til hvedemel, som sammen med svinefedtet fra årets sidste griseslagninger kunne bruges som fedtstof.

Senere er 'de fine' klejner dog også blevet allemandseje, og at koge klejner er i dag en fast tradition i mange danske hjem.