5 fantastiske kager med krydderurter
Krukkerne med krydderurter strutter lige nu, og de smagfulde grønne blade giver liv og karakter til salater og middagsretter, men de kan også bidrage med et raffineret tvist til dine kager og desserter. Her får du 5 lækre opskrifter på skønne kager med krydderurter i.
Her er 5 skønne opskrifter på kager med krydderurter:
- Små appelsinkager med glasur og kandiseret rosmarin
- Citrontærte med timian og brændt marengs
- Pistaciekage med basilikum og limemousse
- Ymerfromage med jordbær og mynte-lime-sukker
- Brombær-solbær-roulade med kør vel og hvid chokoladecreme
Små appelsinkager med glasur og kandiseret rosmarin
De små kager er saftige og nemme at lave, og de holder sig fint i to-tre dage på køl.
6 stk.
Ingredienser:
Kandiseret rosmarin:
2 stilke frisk rosmarin
25 g sukker
Appelsinkager:
1 usprøjtet appelsin
100 g blødt smør
100 g lyst rørsukker
2 æg
100 g mandelmel
20 g hvedemel
¼ tsk bagepulver
1 knivspids salt
½ tsk friskhakket rosmarin
Appelsinglasur:
100 g flormelis
2-3 spsk appelsinsaft
Sådan gør du:
Kandiseret rosmarin:
- Dyp rosmarinstilkene i kogende vand, og tryk dem herefter godt ned i sukkeret, så de bliver helt dækket.
- Læg dem på en tallerken, og lad dem tørre i mindst 1 time.
Appelsinkager:
- Tænd ovnen på 180 grader. Riv appelsinskallen fint, og pres appelsinsaften. Pisk smør, rørsukker og appelsinskal luftigt i en skål med en elpisker. Tilsæt 1 æg ad gangen, og pisk godt mellem hvert æg. Vend mandelmel, hvedemel, bagepulver og salt i dejen. Vend herefter appelsinsaft og friskhakket rosmarin i dejen, til den er ensartet.
- Fordel dejen i en silikoneform med 6 huller (randform eller muffinform), og bag kagerne i ovnen i ca. 25 minutter, til de er let gyldne og der ikke hænger dej ved, når du stikker i dem med en tandstikker. Tag dem ud, og lad dem køle af i formen i 10 minutter.
- Vend dem ud på en rist, så de ligger med bunden i vejret, og lad dem køle helt af.
Appelsinglasur:
- Rør flormelis og appelsinsaft sammen til en tyk glasur.
- Dekorér kagerne med glasuren, og pynt med kandiseret rosmarin.
Citrontærte med timian og brændt marengs
Citrontærte er altid et hit, og den bliver om muligt endnu lækrere, hvis du tilføjer frisk timian.
6-8 personer.
Ingredienser:
Bund:
200 g Digestive kiks
100 g smør
1 spsk brun farin
¼ tsk salt
Citroncreme med timian:
1 dåse kondenseret mælk
4 æggeblommer
4 usprøjtede citroner
1 spsk friskhakket timian
Marengs:
2 æggehvider
100 g sukker
Frisk timian til pynt
Sådan gør du:
Bund:
- Tænd ovnen på 160 grader. Knus kiksene fint i en blender eller foodprocessor, og smelt smørret. Rør kiksekrummer, smeltet smør, brun farin og salt sammen.
- Pres kikseblandingen ud i bunden og op ad siderne i en aflang tærteform, ca. 35 x 10 cm. Bag kiksebunden i ovnen i 10 minutter.
Citroncreme med timian:
- Rør kondenseret mælk og æggeblommer sammen i en skål. Riv skallen af 1 citron fint, og pres saften af alle citronerne, så du har ca. 1½ dl citronsaft. Pluk timianbladene, og hak dem fint. Rør citronsaft, citronskal og timian i cremen, og rør, indtil den tykner en smule.
- Hæld citroncremen oven på den forbagte kiksebund, og bag tærten i ovnen i 15 minutter ved 160 grader. Afkøl tærten på en rist, og sæt den herefter på køl i mindst 3 timer.
Marengs:
- Hæld æggehvider i en skål, og pisk dem næsten stive med en elpisker. Tilsæt sukker lidt ad gangen under piskning. Pisk, indtil marengsen er fast og blank.
- Hæld marengsen i en sprøjtepose med tylle, og sprøjt den ud på toppen af tærten. Brænd forsigtigt marengsen med en gasbrænder, og pynt med frisk timian.
Pistaciekage med basilikum og limemousse
En saftig grøn pistaciebund omsluttet af en sart limemousse med et strejf af basilikum – mums.
8 personer.
Ingredienser:
Pistaciekage:
100 g smør
100 g hvid
chokolade
2 æg
75 g sukker
50 g usaltede
pistacienødder
50 g mandelmel
¼ tsk salt
Limemousse med basilikum:
3 blade husblas
12 friske basilikumblade
100 g sukker
1 dl limesaft
3 dl piskefløde
100 g skyr
Pynt:
Friske basilikumblade
10 g usaltede
Pistacienødder
Sådan gør du:
Pistaciekage:
- Tænd ovnen på 175 grader, og læg bagepapir i bunden af en mindre springform, ca. 18-20 cm diameter. Smelt smørret, og tilsæt hakket hvid chokolade. Rør rundt, så chokoladen smelter sammen med smørret. Pisk æg og sukker luftigt i en skål med en elpisker. Rør chokolade-smør-blandingen i.
- Blend pistacienødderne til fint mel i en blender eller minihakker. Vend mandelmel, pistaciemel og salt i dejen, til den er jævn og ensartet. Hæld dejen i formen, og bag pistaciebunden i ovnen i ca. 25 minutter. Afkøl bunden, og sæt den på køl, til den er helt kold.
Limemousse:
- Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Blend basilikumblade og 25 g sukker sammen til grønt sukker i en blender eller minihakker. Varm limesaft og 75 g sukker op i en gryde, til sukkeret er opløst. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme limesaft. Hæld limesaftblandingen over i en skål, og sæt på køl i 10 minutter. Den skal ikke stivne, men blot køle af, til den er lun.
- Pisk fløden til skum, tilsæt skyr, og vend det sammen. Vend den let afkølede limesaft i flødeblandingen. Vend herefter det grønne basilikumsukker i. Sæt evt. kageplast fast langs springformens kant, og læg pistaciebunden tilbage i formen.
- Hæld limemoussen oven på bunden, og sæt den på køl i mindst 6 timer. Anret moussekagen på et serveringsfad, og pynt kagen med friske basilikumblade og hakkede pistacienødder.
Ymerfromage med jordbær og mynte-lime-sukker
Jordbær, mynte og lime er et skønt match, som leder tankerne hen på den klassiske jordbær-mojito.
6 glas.
Ingredienser:
Fromage:
500 g ymer
3 blade husblas
½ vaniljestang
75 g flormelis
2½ dl piskefløde
Mynte-limesukker:
½ usprøjtet limefrugt
½ dl rørsukker
1 håndfuld frisk mynte
200 g jordbær til servering
Sådan gør du:
Fromage:
- Tag ymeren ud af køleskabet ca. 20 minutter, før du går i gang med desserten, så den ikke er for kold. Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mas dem sammen med flormelissen. Rør ymer og vaniljeflormelis grundigt sammen i en skål.
- Tag husblassen op af skålen, og smelt den forsigtigt over vandbad med det vand, som hænger ved. Afkøl den smeltede husblas let, til husblas og ymerblanding har ca. samme temperatur. Rør forsigtigt den smeltede husblas i ymerblandingen, så der ikke kommer klumper/tråde.
- Pisk fløden til skum, og vend den i ymerblandingen. Fordel ymerfromagen i portionsglas, og sæt dem på køl i mindst 4 timer eller gerne natten over.
Mynte-lime-sukker:
- Riv skallen af limefrugten. Blend rørsukker, mynteblade og limeskal sammen i en blender eller minihakker. Lad det tørre i 15 minutter på en tallerken med bagepapir.
- Skyl og nip jordbærrene, og skær dem i kvarte. Anret jordbær oven på ymerfromagen, drys med mynte-lime-sukker, og pynt evt. med friske mynteblade.
Brombær-solbær-roulade med kørvel og hvid chokoladecreme
Kørvel har en let lakridsagtig smag, som klæder de mørke bær eminent godt.
8 personer.
Ingredienser:
Bærsylt:
150 g brombær
150 g solbær
100 g sukker
1 håndfuld frisk kørvel
Hvid chokolade:
2 blade husblas
100 g hvid chokolade
4 dl piskefløde
½ tsk vanilje-pulver
Rouladebund:
3 æg
100 g sukker
50 g hvedemel
30 g kakao
1 tsk bagepulver
1 knivspids salt
Pynt:
100 g brombær
1 håndfuld frisk kørve
Sådan gør du:
Bærsylt:
- Kom brombær, solbær, sukker og kørvel i en gryde. Bring det i kog, og lad det småkoge i 8-10 minutter, til det er tyknet. Skum overfladen af undervejs. Tag gryden af varmen, og hæld bærsylten på et rent glas. Sæt på køl, til det er helt koldt.
Hvid chokoladecreme:
- Læg husblas i blød i koldt vand i 10 minutter. Hak chokoladen fint, og hæld den i en skål. Varm fløde og vaniljepulver op til kogepunktet.
- Vrid husblassen fri for vand, og opløs den i den varme fløde. Hæld flødeblandingen over chokoladen, og rør det sammen, til chokoladen er smeltet, og cremen er ensartet. Sæt cremen på køl i mindst 4 timer, til den er helt kold.
Bunde:
- Tænd ovnen på 200 grader. Pisk æg og sukker lyst og luftigt med en elpisker. Sigt hvedemel, kakao, bagepulver og salt i dejen, og vend det forsigtigt sammen. Smør dejen ud på en bageplade med bagepapir, så den danner en firkant, der er ca. 1 cm tyk. Bag bunden i ovnen i ca. 10 minutter.
Roulade:
- Drys et tyndt lag sukker ud over bunden, og læg et stykke bagepapir ovenpå. Vend bunden på hovedet, og træk forsigtigt bagepapiret af undersiden. Lad bunden køle af i et par minutter. Pisk den kolde chokoladecreme luftig med en elpisker.
- Smør først bunden med et lag bærsylt, og dernæst med det meste af chokoladecremen – gem lidt af cremen på køl til pynt. Rul forsigtigt bunden sammen til en roulade, og lad den sidde i spænd i bagepapiret. Læg rouladen på køl i mindst 1 time. Anret rouladen på et fad, og pynt den med små toppe hvid chokoladecreme, brombær og frisk kørvel.