Kalops med kalvebryst

Kalops: Sådan laver du den lækre skånske gullasch

Kalops er en vinterret med kød og grønsager. Kalops er en af de danske retter, som oprindelig stammer fra Skåne i Sverige. I dag er kalops blevet til en slags gullasch med kalve- eller oksekød og grønsager. Få opskriften på den lækre gryderet her:

(6 personer)

Total:2 timer 10 minutter

Arbejdstid:40 minutter

Ingredienser

  • Arbejdstid: 40 min.
  • Kogetid: ca. 1½ time
  • Fryse-egnet
  • 1¼ kg kalvebryst eller kalvebov (med ben)
  • 3 spsk mel
  • 50 g smør (eller 2 spsk olie og 2 spsk smør)
  • 2 store løg (i skiver)
  • 2 fed hvidløg (kan udelades)
  • 4 gulerødder (i stave)
  • 1 kg kartofler (skrællede og i store terninger)
  • ½ kg tomater (flåede og evt. fra dåse)
  • ½ liter suppe
  • 6 stk. hel allehånde
  • salt og peber
  • laurbærblade

Sådan laver du kalops:

  1. Skær kødet i ret store terninger/klumper og vend dem i mel. Brun stykkerne lidt ad gangen i gyldent fedtstof. Tag dem
  2. op og svits derefter løg og finthakkede hvidløgsfed.
  3. Bland gulerodsstave og kartoffelstykker i og tilsæt de flåede tomater, ved dåsetomater hældes væden ved. Tilsæt suppe, krydderier og laurbærblade.
  4. Lad retten snurre under låg i 1-1½ time, eller til kødet er godt mørt. Smag retten til og servér.
  5. Tips: Kalops kan også tilberedes af tilsvarende mængde oksekød eller 1 stort kalvehjerte. I stedet for at komme kartofler i retten kan der serveres kartoffelmos eller løse ris til.

Kalops a la bankekød

  1. Til 4 personer: Vend ½ kg oksekødsskiver i salt og peberblandet mel og brun dem på begge sider i gyldent smør i en gryde. Svits derefter 3 skivede løg.
  2. Tilsæt 2 skivede gulerødder og hæld suppe på, så kød, løg og gulerødder lige er dækket heraf, og tilsæt 2-3 laurbærblade.
  3. Lad det snurre i 1-1½ time, eller til det er mørt.
  4. Jævn sovsen og servér med kartoffelmos.