Kalops: Sådan laver du den lækre skånske gullasch
Kalops er en vinterret med kød og grønsager. Kalops er en af de danske retter, som oprindelig stammer fra Skåne i Sverige. I dag er kalops blevet til en slags gullasch med kalve- eller oksekød og grønsager. Få opskriften på den lækre gryderet her:
(6 personer)
Total:2 timer 10 minutter
Arbejdstid:40 minutter
Ingredienser
- Arbejdstid: 40 min.
- Kogetid: ca. 1½ time
- Fryse-egnet
- 1¼ kg kalvebryst eller kalvebov (med ben)
- 3 spsk mel
- 50 g smør (eller 2 spsk olie og 2 spsk smør)
- 2 store løg (i skiver)
- 2 fed hvidløg (kan udelades)
- 4 gulerødder (i stave)
- 1 kg kartofler (skrællede og i store terninger)
- ½ kg tomater (flåede og evt. fra dåse)
- ½ liter suppe
- 6 stk. hel allehånde
- salt og peber
- laurbærblade
Sådan laver du kalops:
- Skær kødet i ret store terninger/klumper og vend dem i mel. Brun stykkerne lidt ad gangen i gyldent fedtstof. Tag dem
- op og svits derefter løg og finthakkede hvidløgsfed.
- Bland gulerodsstave og kartoffelstykker i og tilsæt de flåede tomater, ved dåsetomater hældes væden ved. Tilsæt suppe, krydderier og laurbærblade.
- Lad retten snurre under låg i 1-1½ time, eller til kødet er godt mørt. Smag retten til og servér.
- Tips: Kalops kan også tilberedes af tilsvarende mængde oksekød eller 1 stort kalvehjerte. I stedet for at komme kartofler i retten kan der serveres kartoffelmos eller løse ris til.
Kalops a la bankekød
- Til 4 personer: Vend ½ kg oksekødsskiver i salt og peberblandet mel og brun dem på begge sider i gyldent smør i en gryde. Svits derefter 3 skivede løg.
- Tilsæt 2 skivede gulerødder og hæld suppe på, så kød, løg og gulerødder lige er dækket heraf, og tilsæt 2-3 laurbærblade.
- Lad det snurre i 1-1½ time, eller til det er mørt.
- Jævn sovsen og servér med kartoffelmos.