Klassiske bagels

Klassiske bagels

Bagels er små brød, som efterhånden bages mange steder i verden. De bruges især flækkede med fyld i som sandwich. Her er en klassisk opskrift på bagels.

10 stk. bagels

Total:3 timer 10 minutter

Ingredienser

  • Klassiske bagels
  • Arbejdstid: 45 min.
  • Hævetid: ca. 2 timer
  • Kogetid: 5-10 min.
  • Bagetid: ca. 15 min.
  • Fryse-egnede
  • 25 g gær (½ pakke)
  • 3 dl vand
  • 1 tsk sukker
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk olie (neutralt smagende f.eks. raps- eller vindruekerneolie)
  • 250 g sigtemel
  • ca. 225 g hvedemel
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • Drys: sesamfrø eller blå birkes

Sådan laver du klassiske bagels

  1. 1.  Opløs gæren i fingerlunkent vand (ca. 40 grader) og tilsæt sukker. Lad blandingen stå en halv times tid, til den skummer.
  2. 2. Tilsæt salt, olie og sigtemel og derefter hvedemelet gradvist. Ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig.
  3. 3. Lad dejen hæve ca. 1 time og 30 min. Tril 10 lange pølser à 25-28 cm. Form dem til ringe på et melstrøet bord og tryk enderne godt sammen. Lad dejringene efterhæve 30 min.
  4. 4. Bring en stor gryde med vand i kog. Kog dejringene 2-3 stykker ad gangen i 2 minutter, så de hæver.
  5. 5. Tag dem op med en hulske og læg dem tilbage på bagepapir på to bageplader.
  6. Pensl med æg og drys evt. med birkes eller sesamfrø. Bag bagels straks i en 225 grader varm ovn med varmluft i ca. 15 min., til de er pænt gyldne i farven og lyder hult, når man banker på dem i bunden.
  7. 6. Lad bagels-ringene køle af på en bagerist. Hvis de skal fryses, er det bedst at lægge dem i fryseposer, mens de stadig er

Tip

Bagels er ringformede boller, der oprindeligt er jødiske og meget typiske for New York. De er kommet til USA med emigranter fra Sydtyskland og omegn. Nogle sprogforskere mener, at ordet bagel stammer fra det gammeltyske ord „boug“, der betyder ring eller armbånd. I USA kan man få mange varianter af surdejs-, fuldkorns-, sesam- og grovbagels med mange slags fyld.