Koldhævede valnøddeboller med chokolade
Lækre og saftige boller med nødder og chokolade.
Min mand havde fødselsdag og for at gøre morgenmaden ekstra hyggelig, ville jeg forkæle ham med nybagte valnøddeboller. Nu er jeg ikke just den tålmodige type, så det skal helst gå rimeligt hurtigt med at hive bollerne ud af ovnen. Samtidig vil jeg gerne undgå alt for meget gær i dejen, da det får mig til at føle mig som en luftballon.
Prøv også min opskrift på Chokorug - Klik HER
Løsningen ligger lige for: nemlig koldhævede boller. Her er mængden af gær reduceret, og dejen står og hygger sig i køleskabet, mens hele huset sover. Næste morgen skal de blot hæve en halv times tid og derefter sættes i ovnen.
For at give bollerne lidt kant, proppede jeg noget rugmel i. Men af frygt for at servere alt for sunde boller, fik rugen selskab af mørk chokolade – det var trods alt fødselsdagsboller!
Bollerne blev positivt modtaget hos både fødselaren og mindstemanden. Men én bolle pr. snude er rigeligt, da indholdet af nødder, rugmel og chokolade mætter godt.
12-14 stk.
Arbejdstid: 25 min.
Bagetid: 20 min.
3 dl vand (koldt)
20 g gær
1 dl yoghurt naturel
2 tsk. salt
1½ spsk. muscovadosirup
1 spsk. olie (smagsneutral)
100 g rugmel (eller anden fuldkornstype)
ca. 400 g hvedemel
100 g valnødder
50-75 g mørk chokolade
1. Opløs gæren i vandet, og tilsæt yoghurt, salt og sirup. Rør olie og rugmel i blandingen og derefter hvedemelet lidt efter lidt, til dejen er ensartet.
2. Rist valnødderne gyldne på en tør pande.
3. Hak valnødder og chokolade halvgroft, og kom det i dejen. Ælt dejen godt i ca. 5 min. på røremaskine.
4. Sæt dejen på køl natten over i en skål med husholdningsfilm.
5. Form dejen til 12-14 boller med to spiseskeer dyppet i koldt vand.
6. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Klip et lille kryds i toppen af bollerne med en saks (dyppet i koldt vand), og lad dem hæve i 30-45 min. Drys lidt mel på hver bolle.
7. Bag bollerne gyldne ved 225 grader i ca. 20 min.
Tip: Sprinkl gerne bollerne med koldt vande et par gange under bagningen – eller hæld vand i en bageplade, og sæt den i bunden af ovnen, når du varmer den op og bager bollerne. Det gør bollerne ekstra luftige og giver dem en sprød overflade.