Lækre luciaboller

Lækre luciaboller

I Sverige fejrer man den kristne jomfru Sankta Lucia den 13. december, og hele Sverige dufter af nybagte safranboller. De lækre luciaboller, som også kaldes ’lusekatter’ i Sverige, bages i mange forskellige faconer alt efter den lokale tradition.

25

Total:1 time 15 minutter

Arbejdstid:1 time

Ingredienser

  • 1 g hel safran
  • 3 spsk kogende vand 
  • 50 g gær
  • 6 dl mælk
  • 125 g sukker
  • ca. 1 kg hvedemel
  • 200 g smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 æg til pensling
  • Pynt:
  • rosiner

Sådan gør du

  1. Kom safran i en lille skål, og hæld kogende vand over.
  2. Smuldr gæren i en røreskål. Tilsæt salt og sukker. Hæld safran i skålen, når vandet er fingervarmt.
  3. Smelt smør i en gryde ved svag varme, og tilsæt mælken. Når blandingen er fingervarm, hældes den over gæren. Rør gæren ud i mælkeblandingen.
  4. Rør melet i lidt ad gangen. Ælt dejen godt, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 30 min.
  5. Del dejen i 25 mindre stykker, og rul dem til fingertykke pølser. Form dem som bogstavet S. Pynt med en rosin i hver ende af S’et. Læg nogle af S’erne oven på hinanden, så de danner et kryds. Lav så mange forskellige som muligt.
  6. Lad luciabollerne hæve i 30 min. på en plade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 225 grader og pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag dem på midterste ovnribbe i 15-20 min., til de er gyldne, og afkøl dem på en bagerist.