Langtidsstegt and med appelsin

Langtidsstegt and med appelsin

And er lækker vintermad – også uden for højtiderne. Brug gerne de nemme udskæringer af lår og bryst.

4-6 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time
  • Stege-/kogetid: 5-6 timer
  • 3 appelsiner (økologiske)
  • 2 spsk. friske rosmarinblade
  • 1 spsk. flagesalt
  • friskkværnet sort peber
  • 1 renset and (3000 g)
  • 250 g bløde svesker
  • 2-3 tsk. majsstivelse (eller sovsejævner)
  • 1-2 spsk. appelsinlikør (eller cognac)
  • Tilbehør:
  • 1-1½ kartofler
  • 2-3 spsk. andefedt (eller olivenolie)
  • salt og peber

  1. Riv skallen fint. Hak rosmarinbladene, og bland dem med appelsinskal, salt og peber. Gnid det ind i anden – både ind- og udvendigt.
  2. Skær den hvide hinde af appelsinerne, og skær frugten i mindre stykker. Bland dem med svesker, og fyld dem ind i anden.
  3. Læg anden med brystet nedad på en rist over en bradepande. Hæld ¾ l vand i bradepanden, og sæt den i ovnen ved 130 grader i 3 timer. Vend anden, og steg i yderligere ca. 2 timer – eller til lårene har en centrumstemperatur på 75 grader (målt med stegetermometer).
  4. Skræl kartoflerne, og skær dem i grove firkanter. Vend dem med andefedt, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen sammen med anden de sidste 30 min. (sæt ovnen på varmluft).
  5. Tag anden ud af ovnen, og skru op til 250 grader, så kartoflerne bliver gyldne (ca. 15 min.). Smør evt. anden med andefedt, og giv den 5 min. i ovnen til sidst, så skindet bliver sprødt.
  6. Si væsken over i en gryde, og kog den igennem. Skum fedet af, og jævn sovsen med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand. Smag til med likør, salt og peber.
  7. Servér anden med kartofler, sovs og appelsin/sveskefyldet.
  8. Tip: Drys evt. anden med lidt frisk appelsinskal og rosmarin ved servering.