Langtidsstegt and med appelsin
And er lækker vintermad – også uden for højtiderne. Brug gerne de nemme udskæringer af lår og bryst.
4-6 personer
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time
- Stege-/kogetid: 5-6 timer
- 3 appelsiner (økologiske)
- 2 spsk. friske rosmarinblade
- 1 spsk. flagesalt
- friskkværnet sort peber
- 1 renset and (3000 g)
- 250 g bløde svesker
- 2-3 tsk. majsstivelse (eller sovsejævner)
- 1-2 spsk. appelsinlikør (eller cognac)
- Tilbehør:
- 1-1½ kartofler
- 2-3 spsk. andefedt (eller olivenolie)
- salt og peber
- Riv skallen fint. Hak rosmarinbladene, og bland dem med appelsinskal, salt og peber. Gnid det ind i anden – både ind- og udvendigt.
- Skær den hvide hinde af appelsinerne, og skær frugten i mindre stykker. Bland dem med svesker, og fyld dem ind i anden.
- Læg anden med brystet nedad på en rist over en bradepande. Hæld ¾ l vand i bradepanden, og sæt den i ovnen ved 130 grader i 3 timer. Vend anden, og steg i yderligere ca. 2 timer – eller til lårene har en centrumstemperatur på 75 grader (målt med stegetermometer).
- Skræl kartoflerne, og skær dem i grove firkanter. Vend dem med andefedt, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen sammen med anden de sidste 30 min. (sæt ovnen på varmluft).
- Tag anden ud af ovnen, og skru op til 250 grader, så kartoflerne bliver gyldne (ca. 15 min.). Smør evt. anden med andefedt, og giv den 5 min. i ovnen til sidst, så skindet bliver sprødt.
- Si væsken over i en gryde, og kog den igennem. Skum fedet af, og jævn sovsen med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand. Smag til med likør, salt og peber.
- Servér anden med kartofler, sovs og appelsin/sveskefyldet.
- Tip: Drys evt. anden med lidt frisk appelsinskal og rosmarin ved servering.