Lette flutes

De lækre flutes mætter ikke for voldsomt og passer derfor godt til de fleste hovedretter, supper og buffetter. Her får du en nem opskrift på flutes med sprød skorpe, som du hurtigt kan bage og bruge som tilbehør både til aftensmad og som sandwichbrød i madpakken. Se hvordan, du bager lækre sprøde flutes, der passer til alt lige her:

6-8 stk. lette flutes

Total:1 time 23 minutter

Arbeidstid:1 time 10 minutter

Ingredienser

  • Lette flutes
  • 3 dl mælk
  • 25 g gær
  • 3 spsk. olie
  • 1½ tsk. salt
  • ca. 450 g mel
  • sammenpisket æg til pensling drys efter smag

Sådan laver du lette flutes

  1. Hæld den lunede mælk over smuldret gær, olie og salt i dejskålen. Pisk omkring halvdelen af melet i væsken, og ælt derefter så meget mel i dejen, som den kan tage.
  2. Ælt dejen godt. Den skal være smidig, men ikke klistret. Lad den hæve en god halv time.
  3. Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Slå dejen ned og del den. Vil du have brødene meget akkurate, kan du veje dejen, så de bliver lige store.
  4. Form dejen til flutes ved at klappe den ud i en firkant, der rulles stramt sammen, glattes og lægges til efterhævning. Fortsæt til al dejen er brugt, dæk brødene til, og lad dem efterhæve ca. 25 min.
  5. Pensl dem med æg, og drys efter smag. Giv hvert brød 2 dybe, lange snit med en hobbykniv eller en anden skarp kniv, og stil dem straks i ovnen på øverste rille.
  6. Bages ca. 13 min. ved 210 gr.

Italiensk brød (ciabatta)

  1. Fordej:
  2. 10 g gær
  3. 300 g hvedemel
  4. 5 dl koldt vand
  5. Brøddej:
  6. 10 g gær
  7. 3 dl vand
  8. ca. 600 g durum hvedemel (eller mel med højt glutenindhold)
  9. 2 spsk groft salt
  10. 1 portion fordej

Italiensk brød (ciabatta)

  1. Fordej: Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt melet. Rør, indtil blandingen er blevet til en lind dej. Dæk skålen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst 6 og gerne 24 timer.
  2. Dejen: Rør gæren ud i vandet. Bland mel og salt med fordejen og gærvandet. Rør rundt, til konsistensen er blød.
  3. Gnid evt. hænderne med lidt olie og ælt godt. Læg dejen i en skål, smurt med olie, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hæve i køleskabet i 6-12 timer.
  4. Ælt dejen på et meldrysset bord (gerne durumhvede) og skær den ud i to stykker. Form til to aflange brød. Læg dem på bagepapir på en bageplade.
  5. Lad brødene hæve ca. 1½ time ved stuetemperatur, indtil de har næsten dobbelt størrelse. Lav et par snit i dejen med en skarp kniv.
  6. Sæt straks brødene 10 min. i en 250 grader varm ovn. Sprøjt med en vandforstøver undervejs.
  7. Varmen dæmpes til 220 grader, og brødene bages ca. 30 min. mere, til det lyder hult, når man banker dem på undersiden.
  8. Kernetemperaturen, målt med et stegetermometer, skal være 98 grader. Lad brødene køle af på en bagerist.

Franske flûtes

  1. Fordej: Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt salt og mel. Rør, indtil blandingen er blevet til en lind dej. Dæk skålen til, og stil den i køleskabet i ca. 12 timer.
  2. Dej: Rør lunkent vand i fordejen og tilsæt gradvist hvedemel. Ælt dejen, til den er smidig og sej, men stadig meget blød.
  3. Lad dejen hæve ca. 2 timer ved stuetemperatur. Form den til 5-6 flutes, ca. 25 cm lange. Læg dem på bagepapir på en bageplade.
  4. Lad dem efterhæve ca. 45 min. Pensl med vand og skær skrå snit i flutene med en skarp kniv.
  5. Bag dine flutes i en 225 grader varm ovn ca. 15 min.
  6. Bank på brødene – det lyder hult, når de er færdigbagte. Afkøl på en bagerist.

Ægte franske flutes: Sådan bager du baguettes

  1. Rør en fordej sammen af vand, gær, salt og 200 g pizzamel. Stil blandingen lunt en times tid. Når den viser god aktivitet, og boblerne brister, så kan du ælte dejen færdig med resten af pizzamelet. Du skal sende med en elastisk dej.
  2. Hæld dejen ud og del den i 5-6 portioner, og tril dem til kugler. Form kuglerne til flutes, og lad dem efterhæve på pladen med et klæde over en halv times tid.
  3. Rids dem dybt med en skarp kniv, og bag dem højt i ovnen ved 250 gr. i ca. 12 min.

Tip

Kommen, birkes, salt og peber – du kan variere drysset efter smag, og efter hvad brødet skal passe til.