5 skønne salater til påskebordet
5 skønne salater du kan bruge som en nem og hurtig aftensmad i påsken, eller kombinere dem på et lækkert påskebord.
“I denne uges madplan sætter vi 5 skønne salater på bordet – du kan bruge dem hver for sig, som en nem og hurtig aftensmad i påsken, eller kombinere dem på et lækkert påskebord. Husk du får en indkøbsseddel, lige til at printe ud, på sidste side i madplanen. God fornøjelse og rigtig god påske!”
Mandag: Kyllingesalat med cashewnødder og savoykål
Det skal du bruge:
½ savoykålshoved
2 gulerødder
100 g jordskokker
1 æble
saften af 1 appelsin
1½ spsk æbleeddike
1½ tsk honning
1 spsk dijonsennep
75 g cashewnødder
½ rødløg fintsnittet i skiver
300-400 g plukket kyllingekød
Sådan gør du:
- Fjern de yderste savoykålsblade, skær stokken væk og kassér den. Snit kålen i tynde strimler med en skarp kniv. Skræl gulerødderne og skrub jordskokkerne. Skær gulerod og jordskok i tynde skiver, gerne med et mandolinjern. Del æblet i kvarte, fjern kernehuset og skær æblet i tynde skiver.
- Rør en dressing af appelsinsaft, æbleeddike, honning, dijonsennep og krydr med salt og peber.
- Rist cashewnødderne på en tør pande, til de er gyldne – drys med lidt salt og lad dem afkøle.
- Bland snittet savoykål med gulerødder, jordskok, sennepsdressing, ristede cashewnødder, rødløg og plukket kyllingekød. Servér kyllingesalaten sammen med groft brød.
Tirsdag: Ørredsalat i sprøde skåle
Det skal du bruge:
8 majstortillas
250 g røget ørredfilet
3 appelsiner
1 grapefrugt
1 lille bdt. grønne asparges
3 stilke bladselleri
2 avocadoer
lidt friseesalat
1 dl syrnet fløde 9%
citronsaft og revet citronskal
salt, peber.
Sådan gør du:
- Lun tortillaerne 1 minut i ovnen, så de bliver bløde. Læg dem i hver sin skål, så de får formen, og sæt skålene i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter, til tortillaerne er gyldne og sprøde. Tag dem ud af skålen og køl af.
- Bræk ørredfileterne i mindre stykker.
- Skær skrællen af appelsinerne og grapefrugten, og skær fileterne fri af hinden.
- Snit asparges og bladselleri.
- Skær avocadokødet i skiver.
- Bland forsigtigt det hele med lidt friseesalat og fordel det i de sprøde kurve. Servér straks med en dressing af syrnet fløde smagt til med citronsaft og-skal samt salt og peber.
Onsdag: Superdelikat rejesalat
Det skal du bruge:
250 g store kogte rejer
200 g kogt, kold småpasta
1 bdt snittede forårsløg
50 g feldsalat
50 g semidried tomater
3 spsk kapers
1 spsk olivenolie
salt, peber
½ tsk estragon.
200 g foccaciabrød.
Sådan gør du:
Bland alle ingredienser til salaten, som smages godt til med olie, salt, peber og lidt estragon og serveres med foccaciabrød.
Torsdag: Salat med røget laks og dijoncreme
Det skal du bruge:
4 store økologiske æg
8 skiver røget laks
400 g kogte kartofler
300 g blandet salat
1 spsk kapers
1 bdt dild i små buketter.
Dressing:
4 spsk dijonsennep
saft fra ½ citron
1½ spsk vindruekerneolie
salt og friskkværnet peber.
Sådan gør du:
- Kog æggende smilende: Giv dem 4-5 minutter i kogende vand.
- Skær imens laksen i mindre stykker og kartoflerne i kvarte og bland dem med salat, kapers og dild.
- Pisk dressingen sammen.
- Anret salaten på et stort fad, dryp dressingen over og læg halverede æg ved. Servér straks med et groft brød til.
Fredag: Salat med hvide bønner med bagte peberfrugter
Det skal du bruge:
2 røde peberfrugter
1½ spsk olivenolie
2 fed finthakket hvidløg
salt og peber
2½ spsk æbleeddike
½ spsk honning
saften af ½ citron
2½ spsk olivenolie
1-2 hjertesalat
400 g kogte hvide bønner
3-4 spsk groft hakket kruspersille.
Sådan gør du:
- Halvér peberfrugterne og fjern kernerne. Skær peberfrugterne i små tern og kom dem i et fad sammen med olivenolie, hvidløg, salt og peber. Bag peberfrugterne i ovnen ved 185 grader i 20 min., til de er møre og skønne.
- Rør en dressing af æbleeddike, honning, citronsaft, olivenolie, salt og peber.
- Skyl og pluk hjertesalatbladene groft. Bland de bagte peberfrugter i en salatskål sammen med hjertesalat, hvide bønner, dressing og persille. Smag på salaten og krydr evt. med lidt ekstra citronsaft, salt og peber.
- Salaten er også velegnet som tilbehør til f.eks. et stykke bagt fisk eller en god ovnstegt kylling.
Indkøbsliste:
Det her skal du købe, for at kunne lave de 5 salater. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Grøntsager:
1 savoykålshoved
Gulerødder
100 g jordskokker
2 røde peberfrugter
1 æble
4 appelsiner
1 grapefrugt
2 citroner
1 lille bdt. grønne asparges
3 stilke bladselleri
2 avocadoer
Friseesalat
Feldsalat
1-2 hoveder hjertesalat
300 g blandede salater
1 bundt forårsløg
1 bundt dild
1 bundt kruspersille
Rødløg
Hvidløg
Kød:
300-400 g kyllingekød
250 g røget ørredfilet
250 g store kogte rejer
8 skiver røget laks
Mejeri:
1 dl syrnet fløde 9%
4 store økologiske æg
Diverse:
8 majstortillas
200 g småpasta
50 g semidried tomater
Kapers
Æbleeddike
Foccaciabrød
Cashewnødder