Manitoba brød og Valnøddebrød
Kokken og kogebogsforfatteren Thomas Herman giver dig opskriften på et fantastisk og lækkert brød.
Ingredienser
- Manitoba-brød:
- 300 g Manitoba-mel
- 40 g havregryn
- 1½ dl vand
- 1½ dl yoghurt
- eller kærnemælk
- ½ dl øl
- 7 g gær
- 12 g fint salt
- Valnøddebrød:
- 1 portion Manitoba-dej
- 125 g grofthakkede valnøddekerner
- 25 g valnøddeolie
Sådan gør du:
- Ælt alle ingredienser undtagen saltet sammen i et par minutter (brug endelig en køkkenmaskine, hvis en sådan forefindes). Tilsæt saltet og ælt dejen i yderligere 15 minutter. Dejen vil virke meget blød, men det skal den også være.
- Kom dejen i en rugbrødsform af standardstørrelse eller i små portionsforme, som er penslet grundigt med olie. Stil formen(e) et lunt sted, til dejen er hævet til det dobbelte. Eller sæt dejen til koldhævning i køleskabet natten over, det giver en endnu bedre smag og struktur.
- Forvarm ovnen til 210 grader. Et stort brød bages først i formen i 20 minutter, tages ud af formen og bages i yderligere ca. 15 minutter.
- Små brød bages i formene i 15 minutter, tages ud af formene og bages i yderligere ca. 5 minutter.
- Server brødet lunt.
Sådan gør du:
- Ælt dejen med olie og nødder.
- Kom dejen i en rugbrødsform, der er penslet grundigt med olie. Stil formen et lunt sted og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Eller sæt dejen til koldhævning i køleskabet natten over, det giver en endnu bedre smag og struktur.
- Forvarm ovnen til 210 grader. Sæt formen i ovnen og bag brødet i formen i 20 minutter i første omgang.
- Tag derefter brødet ud af formen og bag brødet i yderligere ca. 15 minutter. Server brødet lunt.