suppe

Marokko: Fyldig tomat- og kikærtesuppe

De søde dadler er faktisk en af hemmelighederne bag denne Harira-opskrift. De runder nemlig smagen af og fremhæver samtidig alle krydderierne i den fyldige suppe.

4-6

Ingredienser

  • 2 spsk koldpresset oliven- eller kokosolie
  • 1 løg, finthakket
  • 2 fed hvidløg, finthakkede
  • 2 store stilke bladselleri, skåret i små terninger
  • 2 store gulerødder, skåret i små terninger
  • 1 spsk stødt ingefær
  • 1 spsk stødt paprika
  • 1 spsk stødt gurkemeje
  • 1 spsk stødt spidskommen
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 l vand eller grønsagsbouillon
  • 1 1⁄2 dåse flåede tomater (600 g)
  • 1 spsk citronsaft eller mere efter behag
  • 100 g tørrede kikærter, udblødte og kogte (eller 1 dåse a 400 g, afdryppede)
  • Tilbehør:
  • en håndfuld bredbladet persille, kun bladene
  • 10 friske, bløde dadler (tørrede kan også gå an, men de friske er bedst)

Sådan gør du:

  1. Varm olien op i en stor gryde ved lav til middel varme, og sauter løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder i ca. 5 minutter. Rør jævnligt rundt undervejs, så grønsagerne ikke brunes for meget. Tilsæt alle fire slags krydderier, og rør grundigt rundt igen. Steg i yderligere et øjeblik, til krydderierne begynder at dufte. Tilsæt tomatpuré, vand eller grønsagsbouillon samt flåede tomater, og lad suppen simre i 30 minutter. Tilsæt citronsaft efter behag, og smag om nødvendigt suppen til med flere krydderier. Tilsæt kikærterne, og lad suppen simre i yderligere et minuts tid. Server den med masser af frisk persille og friske dadler, enten serveret ved siden af eller finthakkede oven på suppen. Suppen kan holde sig i 3-5 dage i køleskabet og er velegnet til nedfrysning.
  2. Opskriften er fra kogebogen Green Kitchen Travels