Mørkt brød med øl, honning og rugmel
1
Ingredienser
- 2 dl stout eller anden mørk øl, (ej hvidtøl)
- 200 g surdej »(Surdej)
- 3 dl vand
- 1 spsk salt
- 1 spsk honning
- 150 g rugmel
- 550-650 g hvedemel
Sådan laver du brødet
- 1. Rør stout, surdej, vand, salt og honning sammen. Kom derefter rugmelet i, og lad dejblandingen stå og sætte sig en halv times tid.
- 2. Tilsæt ca. 2/3 af hvedemelet, og rør grundigt. Tilsæt så det sidste mel lidt ad gangen. Det er ikke sikkert, at det hele skal bruges. Dejen skal røres godt og længe – gerne 10 min – og er færdig, når den virker elastisk og er let sej i det. Konsistensen skal være blød, men ikke flydende.
- 3. Vend dejen til en kugle i rigeligt mel på køkkenbordet, og læg den tilbage i skålen. Dæk skålen med film og lad den stå og hæve i mindst 8 timer, gerne natten over.
- 4. Slå dejen sammen på et meldrysset bord, og form den til en stor kugle. Lad brødet hæve til omtrent dobbelt størrelse – det tager 2-3 timer. Tænd ovnen på 230 grader. Drys overfladen med mel og brug en meget skarp kniv til at snitte et kryds som på billedet.
- 5. Bag brødet i ca. 40 min, indtil det er jævnt mørkebrunt både i bund og overflade. Lad brødet køle helt af på en rist før der skæres i det.
- Tip:
- Ofte bager man ikke brødet længe nok, af frygt for at det skal blive tørt, men faktisk sikrer den høje temperatur og den lange bagetid, at skorpen indkapsler fugten i dejen.