Nemt rugbrød uden surdej: Sådan bager du hurtigt rugbrød med skyr
Her er en god opskrift på et nemt og lækkert rugbrød, som du kan bage uden surdej. Dejen skal blot røres godt sammen, og derefter hæve i 3 timer plus 1 time mere.
NB: Opskrift tilrettet - mere vand tilføjet
Af denne portion bliver der to rugbrød, men du kan også vælge at dele dejen op og bruge den ene halvdel til et rugbrød og så bage lækre rugbrødsboller til madpakken af den anden halvdel. Du får begge opskrifter – både på rugbrød og rugbrødsboller uden surdej lige her:
Hurtigt rugbrød med skyr
- 2 brød
- Arbejdstid: 20 min.
- Hævetid: 4 timer
- Bagetid: 1 time og 15 min
10 g gær
6 dl vand
300 g skyr
1/2 dl mørk sirup
20 g salt
600 g groft rugmel
400 g hvedemel
150 hørfrø
100 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g rugflager
Pynt: 3 spsk. sesamfrø
Sådan bager du rugbrød uden surdej:
- Rør alle ingredienserne sammen 5-10 min., gerne i en røremaskine
- Lad dejen hæve 3 timer tildækket. Kom dejen i 2 smurte rugbrødsforme.
- Lad dejen efterhæve 1 time tildækket med et rent klæde over. Pensl med vand, drys med sesamfrø.
- Stik et træspyd i dejen helt ned til bunden af formene ca. 10 steder i brødene.
- Bag brødene ved 175 gr. på midterste ovnribbe ca. 1. time.
Lækre rugbrødsboller
Du kan også vælge kun at bage et rugbrød og så bruge den anden halvdel af dejen til at bage disse lækre frokostboller. Rugbrødsbollerne er gode til madkassen, som eftermiddagssnack eller som her, hvor vi har fyldt bollerne med salat, tomat, mozzarella og basilikum.
- 8 store boller
- Arbejdstid: 20 min.
- Hævetid: 30 min.
- Bagetid: 25 min.
1/2 portion rugbrødsdej (se opskriften ovenfor)
2-3 dl rugflager
FORM dejen til 8 runde boller, og vend dem i rugflager. Tryk dem lidt flade, så de er ca. 2,5 cm tykke.
LÆG bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve under et rent viskestykke i ca. 30 min.
BAG bollerne på midterste ovnribbe ved 225 grader i ca. 25 min. Afkøl på en rist.
TIP: Sæt evt. en lille bradepande i bunden af ovnen med 1 cm vand i. Det giver bollerne en flottere farve og sprødere skorpe.