Nye kartofler kogetid

Nye kartofler: Sådan koger du dem perfekt – og 7 andre ting, du skal vide

Nye kartofler er en elsket dansk sommerspise. Men hvordan skal de koges? Hvor mange skal du koge? Og hvordan finder du dem på tilbud? Du får alle svarene her:

1. Sådan koger du nye kartofler

Det er ikke sådan lige at få dine nye kartofler perfekte. Du må endelig ikke bare smide dem i en gryde og koge dem, indtil de føles møre, når du stikker i dem med en kniv – så har de allerede kogt alt for længe.

Ifølge Claus Meyer skal du skrubbe kartoflerne let i koldt vand. Kom dem i en gryde og held vand over dem, til de lige præcis er dækkede. Vandet skal være grundigt saltet for at få den bedste smag frem i kartoflerne. Tilsæt evt. også et par stilke dild for en dejlig smag.

Kog kartoflerne op under låg ganske forsigtigt og fjern løbende skum og urenheder med en ske. Skru så ned for blusset og lad dem koge videre ved lav varme. Kogetid: 5-6 minutter. Sluk for kogepladen og lad de nye kartofler trække i det varme vand i 5-7 minutter. Hæld så vandet fra. Nu har du perfekt kogte nye kartofler.   

2. Hvor mange kartofler skal jeg koge pr. person?

Ifølge Hjemmet skal du beregne 300 gram nye kartofler pr. person. Og kog gerne ekstra, så der er til f.eks. kartoffelmadder. Få de lækreste opskrifter med nye kartofler her: 7 skønne opskrifter med nye kartofler

3. Hvornår er der nye kartofler?

De første nye kartofler bliver gravet op af jorden allerede i midten af maj. De kan dog koste op mod 1.000 kroner kiloet. I juni finder du dem til en mere rimelig pris i de danske supermarkeder. 

4. Hvor lang holdbarhed er der på nye kartofler?

Holdbarheden på nye kartofler er ikke lang. Allerede efter få dage kan du risikere, at de er blevet bløde. De holder sig bedst, hvis de bliver opbevaret køligt og mørkt. Du må dog ikke komme dem i køleskabet.

SE OGSÅ: 7 opskrifter med nye kartofler

5. Hvordan ved jeg, om kartoflerne er nye?

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside, skal du kunne skubbe skrællen af de nye kartofler med fingrene, og kartoflerne skal være saftige lige under skrællen.

6. Hvor sunde er kartofler?

Kartoflen har gennem flere år med populære, kulhydratfrie-diæter været udskældt for at være usund. Men sandheden er faktisk den stik modsatte. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet indeholder kartoflen næsten alle vitaminer. Især er den rig på C-vitamin og er en vigtig kilde til kostfibre i en traditionel dansk kost. Den er også rig på mineraler. Bl.a. kalium, som bidrager til normalfunktionen af vores nervesystem og muskler og til opretholdelse af et normalt blodtryk. Desuden har forsøg vist, at kartofler er en af de fødevarer, der mætter bedst.   

7. Kan man spise skrællen på nye kartofler?

Ja. Faktisk ville det være synd at skrælle dem, for en del af den gode smag sidder i netop skrællen. Ifølge FIT Living bør du spise skrællen for at få mest mulig gavn af alle de gode vitaminer og mineraler, kartoflen indeholder. Læs mere her: De 6 bedste powerfoods

8. Hvor er der tilbud på nye kartofler?

Nye kartofler er en smule dyrere end kartoflerne resten af sæsonen. Især de første koster noget mere. Hvis du gerne vil vide, hvor der er tilbud på nye kartofler, så tjek dette website ud. Her kan du også se, hvor der er tilbud på mange andre ting.