Nyretapper opskrift

Nyretapper: Her er de 2 bedste opskrifter

Modsat af hvad mange tror, så har nyretapper slet ikke noget med indmad eller nyrer at gøre. Nyretapper er såmænd bare et kødstykke, der sidder rundt om nyrerne på oksen. Det er et lækkert og meget mørt stykke kød, der er nemt at have med at gøre. Du skal blot huske at pudse nyretapperne af, præcis lige som du ville gøre med en mørbrad. Her får du en lækker opskrift på nyretapper med svampe og jordskokker – en lækker efterårsret, der smager dejligt med en stor skål grøn salat til. Nederst finder du også en opskrift på street food, hvor vi også har brugt på de lækre nyretapper. Velbekomme!

Nyretapper til 3-4 personer

Total:1 time

Ingredienser

Jordskokker:

  • 1 kg jordskokker
  • olivenolie
  • salt

Svampe i rødvin:

  • 200 g kantareller
  • 500 g brune champignon
  • olivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • 200 g perleløg, pillede
  • salt
  • 2 dl rødvin
  • 3-4 dl oksefond
  • 2 spsk honning

Nyretapper:

  • 7-800 g pudsede nyretapper
  • olivenolie
  • salt og peber
  • frisk timian

Sådan laver du svampe i rødvin med nyretapper og jordskokker

  1. Jordskokker: Skrub jordskokkerne, og skær dem i halve. Vend dem med olivenolie og salt, og bag dem ved 200 grader i ca. 40 minutter, eller til de er gyldne og seje.
  2. Svampe i rødvin: Steg svampene i olivenolie på en varm pande, til de er gyldne og lækre. Tilsæt salt, og tag dem af panden.
  3. Skær hvidløget i tynde skiver, og sauter hvidløg og perleløg i lidt olivenolie i en gryde eller på en dyb pande. Tilsæt rødvin, og kog op. Tilsæt fond og honning, og lad det hele snurre i ca. 10 minutter. Kom svampene i, og smag til med salt og peber.
  4. Nyretapper: Gnid nyretapperne med olie, og grill dem på en supervarm grillpande (eller grill). Nyretapperne skal have 6-8 minutter på hver side, alt efter tykkelse.
  5. Mærk dig frem – nyretapper er bedst når de er medium/rare.
  6. Krydr kødet med salt og peber, og skær det i skiver. Server straks kød, svampe og jordskokker, drys med lidt timian.

Hvad er nyretapper?

Nyretapper er en udskæring fra oksen, som på fransk kaldes onglet. Udskæringen hænger mellem de nederste ribben og hæfter på nyrerne (heraf navnet nyretapper). Ligesom mørbraden er det ikke en muskel, koen bruger meget, hvilket bidrager til mørheden.

Så nyretapper har intet med nyrer eller indmad at gøre, men er et kødstykke, der sidder rundt om nyrerne (onglet). Bestil det hos din slagter. Det smager skønt!

Måske har du hørt udtrykket butcher’s steak brugt om nyretapper – det kuriose navn udspringer af, at slagterne gerne ’glemte’ at sælge det lækre stykke kød til kunderne og i stedet gemte nyretapperne til sig selv.

Nyretapper som street food

Det er ikke kun til traditionelle retter med sovs og kartofler, at du kan bruge nyretapper – du kan fx også bruge dem på grillen og i lækker streefood. Prøv fx at lave nyretapper med spicy mayo:

nyretapper-street-food.jpg

NYRETAPPER MED SPICY MAYO

Nyretappen er den muskel der sidder rundt om nyrerne. Den er virkelig smagfuld og ikke så dyr. Den skal pudses af – i midten sidder en sene, som skal skæres fra – men ellers er den lige til at gå til.

(Let ret til 6 pers.)

Nyretapper:

8-900 g nyretapper (1 styk)

olivenolie

salt

2 løg, gerne bananskalotter, i tynde skiver

1 dl hvedemel

olie til stegning

salt

Mayo:

1 dl mayonnaise

½-1 dl shiracha chilisauce

1 spsk limesaft

Salat:

2 hjertesalater

2-3 håndfulde mynte

2 håndfulde rucola

lidt olivenolie og limesaft

salt og peber

  1.  Gnid kødet med lidt olie, og grill det på en varm grillpande. Det skal have fuld varme og steges rosa i midten. Krydr med salt.
  2. Vend løg i mel, afdrys let, og steg dem i rigeligt olie, til de er gyldne. Afdryp på fedtsugende papir, og krydr med salt.
  3. Rør imens mayonnaisen med chilisauce, og smag til med lime.
  4. Riv hjertesalat i grove stykker, og vend med mynte, rucola og lidt olivenolie og limesaft. Krydr med salt og peber.
  5. Anret salaten med skiver af kød, mayo og stegte løg. Servér straks.