Opskrift på forloren hare

Lækker forloren hare med bacon

Forloren hare er et ovnstegt farsbrød, der oprindeligt blev belagt med røget spæk, se f.eks. Frøken Jensens Kogebog. Forloren skal forstås som ”falsk”, og måske valget netop faldt på haren, fordi man historisk har tilberedt vildt barderet med røget spæk. Her bruger vi bacon, da det er nemt og giver god smag, men du kan også sagtens forsøge dig med røget spæk. Læs med her og få 3 virkelig gode bud på lækre opskrifter på forloren hare. Og en hjemmelavet ribsgele!

Forloren hare til 4 personer

Total:1 time

Ingredienser

  • 500 g hakket svinekød eller kalv og flæsk, maks. 10 % fedt
  • 1 dl smuldret brødkrumme
  • 2 spsk. revet løg
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 1½ tsk. salt
  • peber
  • Desuden:
  • 125 g bacon i skiver
  • 3 dl mælk
  • Sauce:
  • 25 g smør
  • 1½ spsk. hvedemel
  • 3½ dl sky fra stegen, brug vand, hvis ikke der er nok
  • 1 dl fløde
  • 1-2 tsk. gele
  • evt. kulør
  • Tilbehør:
  • kartofler og gulerodssalat med rosiner

Sådan laver du forloren hare

  1. Rør kød, brødkrumme, løg, æg, mælk, salt og peber sammen. Form farsen som en hareryg i et smurt ovnfast fad.
  2. Læg baconskiver over. Stil fadet i ovnen ved 225 gr. i 15 min. hæld mælken ved. Skru ned for varmen til 180 gr., og steg videre ca. 40 min. tjek, at kødet er gennemstegt.
  3. Smelt smørret til saucen, og rør melet i. tilsæt sky fra stegen og fløde. kog saucen igennem ca. 5 min. under omrøring. giv den evt. lidt kulør. Smag til med gele.

FORLOREN HARE MED VILDTSOVS OG OVNBAGTE RODFRUGTER

  1. Rør kødet sejt med salt. Skær skorperne af brødet, og udblød krummen i mælk. Pil løget, og riv det. Rør æg, brød, mælk og løg i farsen, og krydr med knuste enebær, 2 spsk. hakket timian, salt og peber.
  2. Form farsen til et aflangt brød i en smurt bradepande, og pak det ind i baconskiver. Sæt det i ovnen ved 200 grader varmluft i 15-20 min.
  3. Smelt smørret i en gryde, rør melet i, og bag det igennem under omrøring. Rør mælk og bouillon i lidt ad gangen, og kog sovsen igennem i mindst 5 min. Krydr med salt og peber.
  4. Si sovsen over haren, og steg videre i ca. 45 min. ved 180 grader varmluft.
  5. Skræl rodfrugter (og evt. kartofler), og skær dem i ensartede stykker. Vend dem med olivenolie, finthakket rosmarin, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og sæt den i ovnen sammen med haren i de sidste 30 min.
  6. Hæld sovsen fra haren i en gryde, og kog den igennem. Fjern evt. skum og fedt, og smag til med ost, gelé og sojasauce.
  7. Skær den forlorne hare i skiver, og servér med rodfrugter, evt. kartofler og sovs.

Forloren hare som festmad

  1. Ælt kødet sammen med rasp og æg og tilsæt 1 dl bouillon. Rør lever og svesker i farsen sammen med krydderierne. Form farsen til et aflangt brød og læg den i en smurt bradepande.
  2. Dæk overfladen med baconskiver eller drys med mel. Sæt ”haren” i ovnen og tænd på 200 grader.
  3. Hæld bouillon ved og lad den stege i 1 time. Dryp med skyen, når overfladen er brunet.
  4. Flyt ”haren” over på et varmt fad og dæk den med stanniol.
  5. Si skyen over i en gryde, skum fedtet af og tilsæt så meget væske (fløde, mælk eller kartoffelvand), at der er ca. 5 dl.
  6. Bring den i kog, smag til med ribsgelé, salt og peber og jævn den.
  7. Servér ”haren” i tykke skiver med sovs og det valgte tilbehør.

Lav din egen hjemmelavede ribsgele til den forlorne hare

  1. Skyl ribsene, og bring ribs og vand langsomt i kog. Kog dem ca. 5 min. Hæld bærrene til afdrypning i saftpose eller i et rent klæde over en sigte natten over.
  2. Mål saften, så du kan beregne sukkermængden, du skal bruge ca. 100 g sukker pr. dl saft.
  3. Bring saften i kog, og rør sukkeret i lidt ad gangen. Lad saften koge, til den kan bestå geléprøven. Skum af.
  4. Kom geléen i rene og skoldede små glas. Læg et rent klæde over, og lad geléen køle af.
  5. Luk glassene til, når geléen er stivnet, og opbevar den i køleskab.

Det kan du bruge ribsgele til:

  1. Brug den som pynt på en isvaffel med vaniljeis.
  2. Server den til pandekager.
  3. Spis den på nyristet brød.
  4. Brug den til at smage saucer til med.
  5. Server den som tilbehør til forloren hare.