Lækre lune hveder - bagt med spelt
Til store bededag bager vi lækre lune hveder - her har vi brugt speltmel i dejen, så hvederne bliver lidt grovere. Prøv selv - opskriften får du lige her:
ca. 12 hveder
Total:20 minutter
Ingredienser
- ca. 500 g mel: 250 g hvedemel og 250 g speltmel
- 2 tsk sukker
- 1½ tsk salt
- 1 tsk stødt kardemomme
- 100 g blandet tørret frugt (abrikoser og rosiner)
- 3 spsk. koldpresset olivenolie
- 4 dl mælk eller vand
- 25 g gær
- 1 æg
- Evt. speltflager til pynt
Sådan bager du spelthveder
- Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en skål. Skær de tørrede abrikoser i stykker og tilsæt med rosiner.
- Lun mælk eller vand og tilsæt olien. Rør gæren ud i den lune væske og pisk ægget i.
- Tilsæt melet, ælt dejen godt igennem, og lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – det tager ca. 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Del den i 12 stykker, og form dem til boller. Læg dem i en lille smurt bradepande (ca. 24x30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) ca. 1 time.
- Tryk evt. bollerne ned i en skål med speltflager, før de sættes i ovnen.
- Sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne ca. 20 min. Lad dem afkøle på en rist.
- Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. (eller på en brødrister), og server med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.
Lækre opskrifter på varme hveder til Store Bededag
-
Sprøde varme hveder
-
Traditionelle hvide hveder
-
Nemme hjemmebagte varme hveder
-
Storebededags-boller
-
Hjemmelavede lune hveder
-
Kanelsnegls-hveder: Sådan bager du hveder med kanelremonce
-
Varme hveder med fordej
-
Grønne hveder
-
Grove hveder med gulerod
-
Bag dejlige hveder til Store Bededag
-
Lækre lune hveder - bagt med spelt