Hveder med spelt

Lækre lune hveder - bagt med spelt

Til store bededag bager vi lækre lune hveder - her har vi brugt speltmel i dejen, så hvederne bliver lidt grovere. Prøv selv - opskriften får du lige her:

ca. 12 hveder

Total:20 minutter

Ingredienser

  • ca. 500 g mel: 250 g hvedemel og 250 g speltmel
  • 2 tsk sukker
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 100 g blandet tørret frugt (abrikoser og rosiner)
  • 3 spsk. koldpresset olivenolie
  • 4 dl mælk eller vand
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • Evt. speltflager til pynt

Sådan bager du spelthveder

  1. Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en skål. Skær de tørrede abrikoser i stykker og tilsæt med rosiner.
  2. Lun mælk eller vand og tilsæt olien. Rør gæren ud i den lune væske og pisk ægget i.
  3. Tilsæt melet, ælt dejen godt igennem, og lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – det tager ca. 1 time.
  4. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange. Del den i 12 stykker, og form dem til boller. Læg dem i en lille smurt bradepande (ca. 24x30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) ca. 1 time.
  5. Tryk evt. bollerne ned i en skål med speltflager, før de sættes i ovnen.
  6. Sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne ca. 20 min. Lad dem afkøle på en rist. 
  7. Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. (eller på en brødrister), og server med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.

Traditionelle hveder: Brug 500 g hvedemel istedet for halvt hvedemel/halvt speltmel, og erstat de 3 spsk. koldpresset olivenolie med 50 g smør.Undlad at tilsætte tørret frugt. Tilsæt i stedet 1 tsk. stødt kardemomme til dejen.

Hveder uden speltmel: Brug 500 g hvedemel istedet for halvt hvedemel/halvt speltmel, og erstat de 3 spsk. koldpresset olivenolie med 50 g smør.