Skidne æg

Skidne æg

Påskelørdag kaldte man i gamle dage for ”skiden Lørdag”,fordi det var store vaskedag. Det var før vaskemaskinens opfindelse, og det foregik med gruekedel og vaskebræt – et værre slid. Skidne æg var en typisk påskespise, som blev nydt som frokostret. Skidne æg blev oprindelig lavet med vandsennep, altså pulveriserede sennepskorn rørt med vand, helt som vi gør det her. Det var den eneste form for sennep, man havde før i tiden. På de sydfynske øer kaldte man spøgefuldt vandsennep for lårsennep, da husmoren sad med et fad med sennepskorn mellem lårene. Oven på sennepskornene var placeret en kanonkugle, som hun med lårene satte i svingninger, så kornene blev knust. Imens tilsatte hun vand, så senneppen fik den rette konsistens. Kanonkugler havde de nok af fra svenskerkrigene.

4 personer

Ingredienser

  • 4 æg
  • 20 g smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 1½ spsk. sennepspulver
  • 3 spsk. vand
  • salt, peber
  • Tilbehør:
  • rugbrød og sennep

  1. kog æggene 8-10 min. hældkoldt vand over, og pil dem.
  2. smelt smørret i en gryde, ogrør melet i. rør kogende mælki lidt ad gangen. kog saucenigennem nogle min. underomrøring.
  3. rør sennepspulveret ud ivandet, og rør det i. saucenmå ikke koge, efter sennepspulvereter tilsat, da den såbliver bitter. smag til med saltog peber. hæld saucen overæggene.