Bagels med flødeost, røget laks og grønt
10 stk.
Det skal du bruge
10 g gær
3 dl koldt vand
1 spsk. olie
1 tsk. rørsukker
1 spsk. groft salt
500 g finsigtet spelt eller hvedemel
1 sammenpisket æg til pensling
birkes eller sesamfrø
Fyld (ca. 4 bagels)
400-500 g flødeost, evt. af gedemælk
½ tsk. tørrede rosa peberkorn eller
friskkværnet
peber
4 store skiver koldrøget laks
Rå grønsager
2-3 små ræddiker eller 10-12 radiser
2-3 stængler bladselleri
2-3 gulerødder
Sådan gør du
Lav dejen, dagen eller aftenen før bagelsene skal bages. Smuldr gæren i det kolde vand. Tilsæt olie, sukker, salt og mel, til dejen er så fast, at den kan æltes, og ælt den glat og smidig. Kom mel i, til dejen næsten ikke klistrer til bordet. Stil i køleskab i ca. 12 timer.
Ælt dejen igennem. Tril 10 pølser a 25 cm. Form dejen til ringe på et meldrysset bord, og tryk enderne fast sammen. Sæt dejringene på bagepapir på 2 bageplader, og lad dem hæve i 30 min. Bring en stor gryde vand i kog, og tænd ovnen på 2000. Kog dejringene 2-3 ad gangen i 2 min., så de hæver.
Tag dem op med en hulske, og læg dem på bagepapiret. Pensl med æg, og drys evt. med birkes eller sesamfrø. Bag dem straks i ca. 15 min. Det skal lyde hult, når du banker på undersiden. Lad dem køle af på en rist.
Fyld
Flæk bagelsene, og smør dem med flødeost tilsmagt med peber. Læg laks på, og saml dem. Rens grønsagerne, og skær dem i stave.