Pizza

Pizza med grønkål, løg og kastanje

Vild med pizza? Heldigvis er det nemt at lave det selv. Prøv denne nye smagfulde variant fra River Cottage's nyeste kogebog, Tre gode ting.

3 pizzaer, hver nok til 2-3 personer

Ingredienser

  • Til pizzadej:
  • 250 g hvedemel
  • 250 g hvedemel med højt proteinindhold
  • 1½ tsk fint havsalt
  • 10 g gær
  • 1 spsk rapsolie eller olivenolie + lidt ekstra
  • Til fyld:
  • 300 g grønkål eller toskansk palmekål, blade uden ribber og skåret i strimler
  • 1 stænk ekstra jomfruolivenolie + ekstra til at dryppe med
  • 25 g smør
  • 3 løg, skåret i tynde skiver
  • 3 fed hvidløg, skåret i skiver
  • 200 g kastanjer, kogte og pillede (vakuumpakkede er fine)
  • havsalt og friskkværnet sort peber

  1. Det kan ikke betale sig at lave en mindre portion dej end denne her, men hvis I kun er nogle få omkring middagsbordet, kan du fryse en portion ned (lav den allerede nu i pizzastørrelse) og samtidig reducere mængden af fyld.
  2. Lav pizzadejen: Kom 3¼ dl lunt vand og 1 spsk olie i en stor skål og rør gæren ud. Bland mel og salt og rør det i gærblandingen, så der dannes en dej. Kom mel på hænderne, vip dejen ud på en let meldrysset arbejdsflade og ælt dejen 5-10 minutter, til den er glat. Dejen bliver mindre klistret, efterhånden som du ælter.
  3. Dryp lidt olie i en skål, kom dejen i og vend den rundt. Dæk skålen med et viskestykke og stil den på et lunt sted, til dejen er hævet til dobbelt størrelse – det tager 1-2 timer. Varm ovnen op til 250˚, hvis det er muligt, og i hvert fald til 220˚. Lad en bageplade med bagepapir varme med.
  4. Kom kålen i en gryde med kogende saltet vand og lad den simre 3 minutter, til den er mør. Hæld vandet fra gennem et dørslag og overbrus kålen med koldt vand. Hæld vandet fra og klem overskydende væde ud af kålen med hænderne.
  5. Sæt gryden tilbage på middel varme. Tilsæt 1 sprøjt olivenolie og smørret. Steg løgene 10 minutter, til de er bløde og gyldne. Tag halvdelen af løgene fra og vend dem med kålen. Tilsæt hvidløg og kastanjer til løgene på panden og steg 5 minutter. Tilsæt 2 dl vand og lad det simre 2-3 minutter. Blend det til en grov pure med en stavblender. Krydr med salt og peber.
  6. Vip dejen ud på en let meldrysset arbejdsflade og slå luften ud af den. Lad den hvile et par minutter og del den i 3 portioner. Rul den ene portion ud så tyndt som muligt. Drys en pizzaspade med mel (gerne polenta) og læg den udrullede dej på den. Smør en tredjedel af kastanjepureen på dejen og fordel en tredjedel af kålblandingen ovenpå. Dryp med olivenolie og krydr med salt.
  7. Lad pizzaen glide ind på den varme bageplade i ovnen (det gør skorpen ekstra sprød). Bag pizzaen 10-12 minutter, til den er sprød og gyldenbrun i kanterne – den må endda gerne være en lille smule brændt et par steder. Gentag processen med resten af dejen og fyldet.