Porchetta med æbler og valnødder

Porchetta med æbler og valnødder

Den italienske flæskesteg porchetta laves af et svinelag med svær. Her er den fyldt med æbler og valnødder, og serveret med en god sovs smagt til med sennep.

6 personer

Total:2 timer 45 minutter

Arbejdstid:45 minutter

Ingredienser

Porchetta:

  • 2 æbler
  • 50-75 g valnødder
  • 3 spsk. hakket, frisk oregano
  • 1 spsk. hakket, frisk salvie
  • 1-2 tsk. fintrevet citronskal (øko)
  • 1 svineslag med ridset svær (1500 g)
  • ½ citron
  • 1 spsk. + 1-2 tsk. groft salt
  • peber i kværn
  • ¾-1 liter vand

Sovs:

  • 1 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 25 g smør
  • 3 spsk. æblevineddike
  • 2 dl æblecider eller æblemost
  • 5 dl sky fra bradepanden
  • 2 spsk. majsstivelse
  • 1-2 tsk. dijonsennep

Tilbehør:

  • kogte eller ovnstegte kartofler og grøntsager

Sådan gør du:

  1. Porchetta: Skræl og udkern æblerne, og skær dem i små terninger. Hak valnødderne groft. Bland æbler og nødder med oregano, salvie og citronskal.
  2. Læg slaget med sværen opad, og tjek, at sværen er ridset hel igennem. Gnid sværen med en halv citron, og drys 1 spsk. groft salt ned mellem sværene.
  3. Vend slaget, og krydr kødet generøst med salt og peber. Fordel æble/ nøddeblandingen på kødet.
  4. Rul sammen, og bind med kødsnor. Læg stegen på en rist over en bradepande, og sæt et stegetermometer midt i fra siden. Hæld vand i bradepanden, og brun stegen i ovnen ved 225 grader varmluft i ca. 20 min.
  5. Skru ned til 180 grader alm. ovnvarme, og steg videre i ca. 1 time, til kødet er mindst 72 grader i centrumstemperatur, og sværen er sprød. Vend stegen ca. halvvejs, så al sværen bliver sprød, eller giv det lidt tid under grillen til sidst.
  6. Sovs: Pil skalotteløg og hvidløg, og hak dem fint. Steg dem blanke i smør, og tilsæt vineddike. Kog det næsten væk, og tilsæt cider eller most.
  7. Kog det igennem i 5 min., og tilsæt ½ liter sky fra stegen (uden fedt). Kog igennem, og jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand. Smag til med sennep, salt og peber, og si sovsen.
  8. Skær stegen i skiver, og server med kartofler, grøntsager og sovs.

Tip:

Her er tilbehøret halve kartofler og hokkaidostykker vendt med hakket rosmarin, salt, peber og olivenolie, og bagt i ovnen ved 225 grader i ca. 25 min.