Risalamande med aperol

Risalamande med aperol: Julens bedste dessert

Risalamande er et klassisk punktum på en god julemiddag. Her har vi tvistet den søde flødedessert, og serverer en frisk orangesovs med aperol til.

6 personer

Total:1 time 15 minutter

Arbejdstid:30 minutter

Ingredienser

Risalamande:

  • 1 stang vanilje
  • 3 spsk. sukker
  • 200 g grødris
  • ¼ liter vand
  • 1 liter sødmælk
  • ½ tsk. salt
  • ½-1 citron (øko)
  • 4 dl piskefløde
  • 100 g mandler

Sovs:

  • 5-6 appelsiner (øko)
  • 1 vaniljestang
  • 4 spsk. rørsukker
  • 1-2 spsk. majsstivelse
  • 100 g frosne havtorn
  • ½-1 dl Aperol

Sådan gør du:

  1. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem sammen med sukkeret.
  2. Skyl risene i koldt vand, og giv dem et opkog med ¼ liter vand. Rør rundt, og tilsæt vaniljestang, mælk og salt. Giv det et opkog under omrøring, skru ned, og lad grøden simre stille under låg i ca. 35 min.
  3. Tag vaniljestangen op. Rør vaniljesukker og fintrevet citronskal i grøden, og hæld den i en skål til afkøling. Sæt den tildækket i køleskabet.
  4. Læg mandlerne i en skål, overhæld dem med rigeligt kogende vand, og lad dem trække i 5 min. Smut huden af dem. Tag 1 hel mandel fra, og hak resten groft.
  5. Pisk fløden til blødt skum, og vend den i grøden lidt ad gangen.
  6. Rør mandlerne i desserten, og anret i en skål eller portionsglas. Husk at stikke en hel mandel i, og sæt desserten koldt indtil servering.
  7. Sovs: Vask appelsinerne, riv skallen af 3 stk., og pres saften af alle. Kom det hele i en gryde.
  8. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem sammen med rørsukker. Rør det i appelsinsaften, og tilsæt den tomme vaniljestang. Kog i ca. 5 min. 
  9. Si saften, og jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand.
  10. Tilsæt havtorn, og kog sovsen igennem. Tag gryden af varmen, og tilsæt Aperol. Servér sovsen lun eller kold til risalamanden.

Tips:

  • Appelsinsovsen skal være lidt for tyk, når Aperol tilsættes.
  • Kog gerne grøden dagen før, men sørg for, at den bliver hurtigt afkølet og sat i køleskabet.