Risalamande med aperol: Julens bedste dessert
Risalamande er et klassisk punktum på en god julemiddag. Her har vi tvistet den søde flødedessert, og serverer en frisk orangesovs med aperol til.
6 personer
Total:1 time 15 minutter
Arbejdstid:30 minutter
Ingredienser
Risalamande:
- 1 stang vanilje
- 3 spsk. sukker
- 200 g grødris
- ¼ liter vand
- 1 liter sødmælk
- ½ tsk. salt
- ½-1 citron (øko)
- 4 dl piskefløde
- 100 g mandler
Sovs:
- 5-6 appelsiner (øko)
- 1 vaniljestang
- 4 spsk. rørsukker
- 1-2 spsk. majsstivelse
- 100 g frosne havtorn
- ½-1 dl Aperol
Sådan gør du:
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem sammen med sukkeret.
- Skyl risene i koldt vand, og giv dem et opkog med ¼ liter vand. Rør rundt, og tilsæt vaniljestang, mælk og salt. Giv det et opkog under omrøring, skru ned, og lad grøden simre stille under låg i ca. 35 min.
- Tag vaniljestangen op. Rør vaniljesukker og fintrevet citronskal i grøden, og hæld den i en skål til afkøling. Sæt den tildækket i køleskabet.
- Læg mandlerne i en skål, overhæld dem med rigeligt kogende vand, og lad dem trække i 5 min. Smut huden af dem. Tag 1 hel mandel fra, og hak resten groft.
- Pisk fløden til blødt skum, og vend den i grøden lidt ad gangen.
- Rør mandlerne i desserten, og anret i en skål eller portionsglas. Husk at stikke en hel mandel i, og sæt desserten koldt indtil servering.
- Sovs: Vask appelsinerne, riv skallen af 3 stk., og pres saften af alle. Kom det hele i en gryde.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem sammen med rørsukker. Rør det i appelsinsaften, og tilsæt den tomme vaniljestang. Kog i ca. 5 min.
- Si saften, og jævn med majsstivelse udrørt i lidt koldt vand.
- Tilsæt havtorn, og kog sovsen igennem. Tag gryden af varmen, og tilsæt Aperol. Servér sovsen lun eller kold til risalamanden.