Lækre julesnurrer: Safran-snurrer med marcipanfyld

Lækre julesnurrer: Safran-snurrer med marcipanfyld

I Sverige fejrer man Lucia den 13. december, og hele Sverige dufter af nybagte safranboller. Den svenske tradition har også fået tag i os danskere, så her har Hjemmets madskribent Sandra Leigh Draznin bagt snurrer med marcipan/appelsin-remonce bundet som små knuder.

24 snurrer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1½ time
  • Hævetid: 1½ time
  • Bagetid: 12 min.
  • Fryseegnede
  • Dej:
  • 1 g safran
  • ¼ l vand
  • 75 g smør
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 50 g sukker
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • ca. 550 g hvedemel
  • Fyld:
  • 100 g marcipan
  • 75 g smør (blødt)
  • 50 g sukker
  • 1 appelsin (øko)
  • Pynt:
  • evt. rosiner
  • 1 æg 2 spsk. perlesukker

Sådan bager du safransnurrer

  1. Bland safran og vand, og lad det trække i 5 min.
  2. Smelt smørret, tilsæt safran-vandet, og tjek, at væsken er højst 37 grader varm. Hæld væsken i en dejskål, og rør gæren i.
  3. Tilsæt æg, sukker, kardemomme og salt. Rør melet i (hold lidt tilbage), og ælt dejen glat og smidig – brug gerne en røremaskine.
  4. Dæk skålen med plastfilm, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse – ca. 1 time.
  5. Fyld: Riv marcipanen groft, og rør den sammen med smør, sukker og fintrevet appelsinskal.
  6. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 2 lige store stykker. Rul dem ud til rektangler på 30x40 cm.
  7. Smør dejstykkerne med remoncen, og fold dem sammen fra langsiden. Skær hvert stykke i 12 strimler i ca. 2 cm’s bredde .
  8. Del en strimmel midt igennem, men lad den lige hænge sammen i den ene ende. Sno de 2 snipper, ”bind” dem som en knude, og læg den på en bageplade med bagepapir (eller i en muffinform).
  9. Forsæt med alle strimler, og lad snurrerne hæve tildækket i ca. 30 min.
  10. Stik evt. nogle rosiner ind i snurrerne, og pensl dem med sammenpisket æg. Drys med perlesukker.
  11. Bag snurrerne ved 225 grader varmluft i ca. 12 min. Afkøl på en bagerist.
  12. LUCIABOLLER
  13. Du kan også bruge dejen til almindelige luciaboller:
  14. - Del dejen i 2 stykker, tril dem til pølser, og del hver i 20 lige store stykker.
  15. - Tril dem til tynde pølser (ca. 24 cm lange), sno dem som omvendte s’er, og læg dem enkeltvis eller 2-3 stk. på kryds på bageplader med bagepapir.
  16. - Stik rosiner i snoningerne, hæv, pensl og bag som beskrevet.