Slagterens guide: Sådan laver du kalkun til jul
I mange lande kommer der kalkun på bordet juleaften, men det er ikke så almindeligt i Danmark. Og det er faktisk synd og skam, for kalkun er et lækkert bud på kødet til din julemiddag. Her får du slagterens nemme opskrift på lækker kalkun til juleaften.
Jan Buhl Lund er slagter og udlært kok fra Søllerød kro – i dag driver han, sammen med søsteren Tine, familien Lunds slagterforretninger og produktion. Her får du hans bedste tip at stege en kalkun til juleaften:
Slagter Lunds julekalkun: Sådan steger du en kalkun til juleaften
Du skal bruge:
En kalkun på 4-5 kg
15 spsk. salt
Fyld til kalkunen:
2 fed hvidløg
3 cm frisk gurkemeje
1 peberfrugt uden kerner
2 håndfulde pistacier uden skal
1 håndfuld plukkede timianblade (evt. citrontimian)
2 spsk. smør
2 tsk. salt
Peber
Endvidere:
5 æbler
1 håndfuld friske udstenede og hakkede dadler
½ glas øl
Rødkålssalat:
1/2 rødkål – fint snittet
2 store appelsiner – skåret i mindre stykker/”fileter”
Bredbladet persille – hakket
100 g mandler – hele/splitter
100 g hasselnødder – hele/flager
100 g tørrede abrikoser
Dressing:
100 g olie
50 g sennep
2 spsk. hvid balsamico
1 spsk. honning
Grønkålssalat:
500 g grønkål – hakket
1 pære i små tern
100 g tørrede tranebær
1 rød chili uden kerner – fint snittet i tern
1 håndfuld hasselnøddeflager
Dressing:
1 spsk. grov sennep
Lidt æbleeddike
1 æggeblomme
1 dl olivenolie
Salt
Sådan gør du:
- Start med at lave en saltlage:
- Fyld din suppegryde halvt op med koldt vand, tilsæt 15 spsk. salt, rør rundt og dump kalkunen i.
- Kalkunen dækkes af saltlage i mindst 2 timer.
- Så skal du lave fyldet til kalkunen:
- Hak alle ingredienserne til fyldet fint - evt. i en foodprocessor.
- Bland fyldet med æbleternene, de hakkede dadler og det halve glas øl.
- Når kalkunen har trukket færdig, tages den op af lagen.
- Fyld kalkunen med fyldet.
- Put salt og peber på ydersiden, og læg evt. en rest timian ved for at give lidt duft.
- Kalkunen skal have ca. 2 timer:
- Sæt kalkunen ind ved 200 grader i en varm ovn og skru eventuelt ned til 160 grader, når fuglen har en pæn farve.
- Lad den hvile ca. 30 min. inden udskæring.
- Snit og hak alle ingredienserne til de to salater og pisk dressingerne sammen.
- Put salaterne i hver deres skål og hæld dressing over.
Server kalkunen med rødkålssalat & grønkålssalat, brunede kartofler og masser af andestegssovs fra Slagter Lund, eller din egen hjemmelavede.
Få de bedste tip til den perfekte sovs juleaften her: Den perfekte brune sovs: Sådan gør du trin for trin